Anunțul Bisericii Ortodoxe Române privind implicarea directă în campania de informare pro-vaccinare împotriva Covid-19 reprezintă un gest lăudabil. Mai mult decât atât, este o decizie chiar curajoasă, în contextul în care BOR ar fi putut să rămână deoparte în această chestiune destul de controversată, inclusiv prin atitudinea unor înalți reprezentanți ai Bisericii, și să nu acționeze în niciun fel la nivel oficial. Implicându-se direct în campania derulată de Ministerul Sănătății, prin distribuirea în toate bisericile a broșurii de informare intitulate „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”, BOR și-a asumat un rol principal în toată această campanie. Patriarhia Română dovedește că este de partea raționalului în această problemă, înțelegând gradul de responsabilitate pe care îl are în aceste vremuri deloc ușoare.
Practic, BOR a lăsat specialiștilor ceea ce este al specialiștilor, evitând să-și dea cu presupusul despre vaccin sau să se lase târâtă în teoriile conspiraționiste de tot felul, dar a decis să pună umărul la informarea directă și corectă a enoriașilor: „Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical”. (...) Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație”, a fost punctul de vedere oficial al BOR.
Deși un gest normal în vremuri normale, recunosc că rolul asumat de BOR este, pentru mine, surprinzător și cu atât mai curajos cu cât intră în contradicție cu opiniile multora dintre români. De fapt, tocmai pentru că foarte mulți oameni au nevoie acum, mai mult ca oricând, de niște repere, cu atât mai lăudabilă este acțiunea Bisericii Române, dar și a celorlalte culte principale din România – atât cel catolic, cât și musulman. Este deopotrivă un gest de responsabilitate civică, dar și o contribuție directă la reintrarea cât mai repede în normalul pe care toată lumea îl așteaptă de vreo 10 luni.
Rămâne ca și autoritățile să-și ducă la îndeplinire misiunea lor: aceea de a reuși să-i vaccineze cât mai rapid măcar pe cei care chiar își doresc asta și pe cei convinși de campaniile de informare. O misiune în care pare că s-au împotmolit, cel puțin la acest moment. Și ar fi culmea ca succesul campaniei de informare să nu poată fi susținut de campania de vaccinare!