* ficatul reprezintă un organ-cheie * unul dintre principalele roluri este acela de filtru şi detoxifiant al organismului, dar neutralizează şi toxinele exo- şi endogene, le inactivează şi le elimina * în acelaşi timp, sintetizează, secretă şi metabolizează numeroase substanţe nutritive
Este foarte important să avem un stil de viaţă sănătos care să permită ficatului să funcţioneze în parametri normali. Astfel, este bine ca alimentaţia să includă preponderent fructe şi legume proaspete (legumele cu frunze verzi oferă o protecţie puternică pentru celula hepatică) şi cât mai puţin prelucrate termic, carne slabă, pește, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, produse apicole. Trebuie eliminate alimentele procesate din comerţ, mâncărurile tip fast-food, grăsimile săturate, mezelurile, afumăturile, băuturile energizante, făinoasele şi zahărul.
Printre cele mai rapide şi eficiente remedii din plante pentru sănătatea ficatului se numără:
Armurariul
Fructele de armurariu (conţin silimarină) au o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin, îmbunătăţesc şi stimulează digestia. Totodată, protejează şi stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate şi ajută la prevenirea epuizării glutationului (proteină cu rol puternic antioxidant, ce intervine în procesul de protecţie şi detoxifiere hepatică). Studii recente au demonstrat acţiunea antioxidantă şi antitumorală a extractelor de armurariu. Se utilizează sub formă de:
Comprimate, aproximativ 1-2 g/zi. Este indicat să se utilizeze asocieri de mai multe substanţe ce acţionează la nivelul diferitelor etape de detoxifiere hepatică: extract de armurariu, schizandra, ghimbir, anghinare, rostopască, păpădie, L-glutation, vitamina C, seleniu etc.
Infuzie combinată (circa 1 l pe zi), pulbere (3-4 linguriţe de 3 ori pe zi, ţinute 10-15 minute sub limba, apoi înghiţite cu apă). Se face o cură de aproape 30-45 de zile. Pentru potenţarea efectelor, se administrează în paralel cu păstură sau polen.
Anghinarea
Este o plantă deosebit de valoroasă pentru ficat. Are efect coleretic-colagog (stimulează secreţia şi excreţia de bilă) şi îmbunătăţeşte digestia. Impulsionează excreţia colesterolului prin bilă şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor sangvine. Anghinarea se administrează sub formă de:
Ceai (infuzie simplă sau combinată, 2 căni/zi), una înainte de micul dejun, a doua înainte de masă de prânz şi de seară).
Tinctură (20-30 picături de 3 ori/zi) sau comprimate, ce conţin pulbere şi extract de anghinare (aproximativ 500 mg/zi). Se fac cure de 20-30 de zile urmate de pauză.
Rozmarinul
Este o plantă aromată mult utilizată în bucătăria mediteraneeană. La nivel digestiv, are acţiune de stimulare a producerii şi excreţiei de bilă, antispastică, uşurând digestia şi scăzând colesterolul. Are acţiune antiinflamatoare hepatică şi este un tonic al sistemului nervos. (Mai multe pe Farmaciata.ro)