Un festival pe buza prăpastiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un festival pe buza prăpastiei

În urmă cu un an de zile, când, pe firmamentul manifestărilor culturale din Brăila a apărut un eveniment nou, Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri Bujor Macrin, destinat tinerilor din oraş, dar şi din întreaga ţară, m-am bucurat sincer. Ştiam cât de mult i-a iubit şi i-a ajutat pe tineri regretatul actor al Teatrului “Maria Filotti” şi că mulţi dintre ei, care astăzi joacă pe scena teatrului brăilean sau în alte teatre din ţară îi rostesc numele cu respect şi cu pioşenie. Unul dintre aceştia este actorul Adrian Ştefan, îndrăgit de spectatorii brăileni pentru rolurile sale, sufletul primei ediţii şi copreşedinte al festivalului; el a făcut toate demersurile, a bătut la uşa autorităţilor locale, a adus sponsori şi, nu în ultimul rând, şi-a chemat prietenii, actori şi regizori de la teatre din întreaga ţară, pentru a veni la Brăila şi a da valoare şi cinstea cuvenită manifestărilor dedicate maestrului său. Alături de el şi de Teatrul brăilean gravita un nucleu de liceeni, tineri voluntari care păreau că vor duce mai departe cu cinste numele actorului care a jucat o viaţă în Sala Mare sau în Sala Studio, care astăzi îi poartă numele. Printre aceştia, Cristina-Ioana Mecea, elevă la acea vreme în clasa a XI-a a Colegiului Gheorghe Munteanu Murgoci, care, prin mijloace mai mult sau mai puţin ortodoxe, a făcut peste noapte Asociaţia TEATRART, împreună cu mama şi mătuşa ei şi a devenit astfel preşedinte al Festivalului Naţional de Teatru pentru Tineri Bujor Macrin, pentru care a primit finanţare de la Consiliul Judeţean Brăila prin Programul pentru finanţarea nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes judeţean. S-a mişcat repede!

Dacă, după prima ediţie, lucrurile păreau că merg pe un făgaş de normalitate, anul acesta, adevărul a ieşit la iveală. Actorii veniţi din Bucureşti sau de la alte teatre din ţară nu au fost plătiţi, angajaţii de la serviciul tehnic al Teatrului “Maria Filotti”, de asemenea, deşi toţi şi-au sacrificat câteva zile din vacanţa de vară pentru a participa la festivalul din oraşul de la malul Dunării. Toţi aceşti artişti au fost minţiţi, păcăliţi, ţepuiţi de o tânără din Brăila, care nu are nicio legătură cu teatrul, cu actoria, cu scena, în afara faptului că a vândut bilete printre colegii de liceu pentru spectacolele care s-au jucat la teatrul din oraş. Cine face parte din comisia Consiliului Judeţean care acordă finanţarea nerambursabilă a proiectelor şi care au fost criteriile potrivit cărora o tânără, elevă pe care actorul Adrian Ştefan a dus-o de mână şi a prezentat-o autorităţilor locale pentru a primi sprijinul necesar - este acum preşedinte al unui festival naţional care poartă numele regretatului Bujor Macrin, este încă o necunoscută. Dacă în jurul Cristinei Mecea este un fel de lege a tăcerii la Brăila, un festival destinat tinerilor din întreaga ţară se află pe buza prăpastiei, după doar două ediţii. Şi asta, nu din cauza participanţilor, nu din cauza actorilor, ci din cauza unei tinere, paralelă cu lumea teatrală, care şi-a bătut joc de toţi, mizând pe încrederea acordată de cei din jur şi care i-au dat o mână de ajutor  pentru realizarea  Festivalului  Naţional de Teatru pentru Tineri Bujor Macrin. Urât!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro