Uioreanu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca este nevoie de aceste modificari deoarece Romania trebuie sa se alinieze cerintelor europene.
"Zona metropolitana nu este statuata in Constitutie si ar trebui modificata legea fundamentala pentru a fi recunoscuta ca unitate administrativa. Este singura modalitate prin care aceasta zona metropolitana sa fie legalizata. Pina atunci, insa, este nevoie de crearea unui cadru prin care localitatile incluse in zonele metropolitane, un mare municipiu si comunele limitrofe, sa isi rezolve anumite probleme specifice, cum ar fi transportul in comun", a afirmat Horea Uioreanu.
El sustine ca exista mai multe mari orase unde se doreste transformarea in metropole, cum ar fi Cluj-Napoca, Iasi, Braila si Galati.
"Nu este vorba de inglobarea comunelor limitrofe municipiilor, ci de a stabili o colaborare pentru a discuta problemele comune", considera deputatul Uioreanu.
Potrivit unui studiu parlamentar, citat de Horea Uioreanu, in Uniunea Europeana au fost create zone metropolitane in tari precum Franta, Portugalia, Italia sau Marea Britanie.
In ceea ce priveste infiintarea regiunilor, Uioreanu spune ca exista discutii la nivel parlamentar si in alte medii pentru desfiintarea actualelor consilii judetene si "mularea" pe zonele de dezvoltare economica. "Oriunde in lume, pentru atragerea de fonduri si reducerea birocratiei, se discuta de regiuni. Noi avem cele opt regiuni de dezvoltare si cred ca s-ar putea face o reorganizare administrativ-teritoriala a tarii, care sa includa si aceste zone. Nu va fi vorba de impartirea pe regiunile istorice, ci pe zone de dezvoltare", a explicat deputatul liberal.
Uioreanu a pregatit un proiect de lege privind crearea si functionarea zonei metropolitane, urmind sa propuna modificarea Constitutiei in vara anului 2006.