Un cutremur pentru (ne)liniştea noastră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un cutremur pentru (ne)liniştea noastră

Soliditatea construcţiilor este cel mai important, urmat de consistenţa solului pe care sunt ridicate clădirile. Altfel spus, proiectarea şi executarea unei construcţii sunt esenţiale. Cu trei săptămâni în urmă, un cutremur ceva mai puternic - 6,3 grade faţă de 5,3, câte a avut mişcarea telurică de sâmbătă seară - a făcut ravagii în Italia. E drept că seismul "lor" a fost unul de suprafaţă şi s-a resimţit cu tărie într-o arie restrânsă, unde mii de clădiri vechi s-au transformat rapid în mormane de moloz. "Al nostru", mai slab, nu a dărâmat nimic, dar readuce în atenţie numărătoarea inversă până la seismul cel mare din seria celor care se produc o dată la câteva zeci de ani în Vrancea.

De câţiva ani s-a copt Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, iniţiată după valurile de inundaţii care au măturat România în ultima perioadă. Promulgată în noiembrie anul trecut, intrarea ei în vigoare a fost amânată pentru data de 1 iulie. Chiar dacă până atunci mai sunt doar două luni, societăţile de asigurare autorizate să încheie poliţe pentru locuinţe au ezitări în a se asocia pentru a avea o acoperire mai mare în perspectiva unei catastrofe de amploare. Dar asta nu împiedică proprietarii de clădiri să şi le asigure, pentru că poliţele minime (de 10, respectiv 20 de euro pe an, pentru valori de 10.000, respectiv 20.000 de euro ale bunurilor vizate) devin obligatorii abia în lipsa altor contracte de asigurare. Impunerea asigurării locuinţelor este o idee bună, mai ales dacă ne uităm în urmă la inundaţiile în care cei năpăstuiţi au pierdut totul, nu doar casele, rămânând sub cerul liber până când autorităţile, campaniile umanitare şi eforturile câtorva oameni cu stare au reuşit să-i ajute cu materiale de construcţii sau chiar cu locuinţe noi.
La scară largă însă, totul se complică. Pe lângă binecunoscuta lipsă de coerenţă a guvernului, dublată de criza economică, un dezastru natural ar mai lipsi, Doamne fereşte! Deşi, s-o spunem pe şleau, doar un seism ar fi în stare să facă ordine în încâlcitele planuri de urbanism care au urâţit destule aşezări româneşti. Fără pagube colaterale, de s-ar putea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro