La prima vedere, ideea este una excelentă, iar rezultatele ar putea fi exact cele prezentate de PDL. Cumpărând produse româneşti, banii ar rămâne în ţară, companiile locale ar produce mai mult, ar angaja oameni în plus, ar investi în noi linii de producţie, iar dacă firmelor autohtone le merge mai bine, automat ar avea profituri mai mari, ar plăti impozite mai mari statului, ar majora salariile angajaţilor, ei ar consuma mai mult şi totul s-ar reflecta în bunul mers al economiei româneşti. Cu acest gen de teorie putem continua aşa aproape la nesfârşit.
Şi, totuşi, proiectul PDL este unul extremist. Este un fel de "nu mai angajaţi imigranţi", politica partidului de extrema dreapta ajuns în coaliţia de guvernare din Olanda, cel care se opune intrării României în Spaţiul Schengen şi atât de criticat la nivel european, doar că transpus altfel. Este o politică economică periculoasă, care luată în serios şi pusă în practică - tentaţia este mare nu doar în România, ci şi în alte ţări europene - creează mult mai multe probleme decât "minunatele" idei promovate.
Să presupunem că fiecare partid aflat la putere în fiecare ţară din UE ar face la fel, îndemnându-şi locuitorii să cumpere doar produse autohtone. Sau, şi mai rău, să-i îndemne să nu mai cumpere produse româneşti. Uităm, în frunte cu PDL, deşi de multe ori îi place să se laude cu asta şi să o prezinte ca pe un succes al politicii guvernului, că România exportă de vreo 45 de miliarde de euro anual, "grosul" fiind destinat statelor UE. Uităm că exporturile, care au ajuns la niveluri-record, asigură o bună parte din creşterea economică a ţării. O politică de genul celei de mai sus ar duce la închiderea Dacia şi a Ford (apropo, modelul B-Max, pe care producătorul american îl lansează în această primăvară, va fi fabricat exclusiv la Craiova) şi a altor sute de firme de pe orizontală, care "trăiesc" doar graţie celor două fabrici auto. În care firme lucrează zeci, dacă nu sute de mii de oameni. Dar nu sunt singurii exportatori, sute de alte firme, inclusiv străine, care asigură slujbele altor zeci sau sute de mii de oameni, produc pentru export.
O politică economică extremistă de genul acesta nu poate avea un efect benefic. Da, că mulţi europeni cumpără oricum doar produse autohtone, din convingere, din patriotism sau datorită faptului că sunt de calitate, este altceva. Dar să faci din asta o politică naţională - tentantă, de altfel, prin mai multe state europene - este o greşeală. Nu poţi să te declari indignat că în Olanda unul din partidele aflate la guvernare îndeamnă firmele să nu mai angajeze imigranţi şi tu, partid aflat la guvernare în România, să spui, cu alte cuvinte, "nu mai cumpăraţi produse străine".
Din păcate, acest gen de politică va prinde tot mai mult şi va fi promovat tot mai intens. Poate că acum vorbim despre cazuri izolate, nedându-le prea mare importanţă, considerându-le poate exagerări, greşeli sau pur şi simplu naivitate. Dar o să mai vedem peste vreo 10 ani, când fie o să vorbim depre "produse europene" (nu româneşti sau olandeze etc), fie UE o să fie istorie.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.