Moartea le-a râs în faţă, încrucişându-le destinele în cel mai crud mod. Brăila plânge astăzi, pentru că a pierdut doi ofiţeri militari profesionişti şi o tânără de o frumuseţe izbitoare, în urma teribilului accident rutier produs vineri după amiază, în apropierea localităţii constănţene Hanul Morilor.
Căpitanul Cristian Lazăr şi locotenentul Andrei Kovacs vor fi înmormântaţi astăzi, cu onoruri militare. Tot pe ultimul drum va fi condusă şi brăileanca Raisa Cristea, ghidul din autocarul de care s-a ciocnit frontal maşina militarilor.
Vineri după amiază, în jurul orei 15.30, un cumplit accident rutier s-a produs pe DN 2A, între localităţile Stupina şi Hanul Morilor, în judeţul Constanţa. Un autoturism marca Peugeot înmatriculat în Brăila şi în care se aflau trei bărbaţi a intrat pe contrasens şi s-a izbit frontal de un autocar care circula regulamentar. În urma impactului, doi pasageri din maşină au decedat, iar o a treia persoană, care fusese aruncată prin parbrizul autocarului, se zbătea între viaţă şi moarte. La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii, descarcerarea, ambulanţa şi SMURD-ul din Constanţa. Câteva minute mai târziu, o informaţie a zguduit Brăila: în autoturism se aflau trei militari ai Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş" Brăila. Aceştia se întorceau de la un curs de scafandri, desfăşurat la Capul Midia.
La volan se afla subofiţerul Cătălin Chirilaş, iar pasagerii erau căpitanul Cristian Lazăr şi locotenentul Andrei Kovacs. Potrivit presei locale constănţene, se pare că şoferul ar fi adormit şi ar fi intrat pe contrasens. Nici ceilalţi doi nu au putut reacţiona, deorece se presupune că şi ei aţipiseră de ceva vreme. În timp ce trupurile neînsufleţite ale căpitanului Lazăr şi lt. Kovacs erau urcate în maşina de Medicină Legală, aceştia murind imediat după impact, medicii au reuşit să-l menţină în viaţă pe şofer, deşi abia mai avea puls. Chirilaş a fost transportat imediat la Spitalul Judeţean din Constanţa, în stare critică. Doctorii au reuşit să îl stabilizeze.
A fentat gloanţele şi tunurile în Irak şi Afganistat, dar a murit într-un stupid accident de maşină
Doi dintre cei trei militari brăileni implicaţi în tragicul eveniment rutier aveau la activ misiuni naţionale şi internaţionale, inclusiv în Afganistan şi Irak. Este vorba despre căpitanul Cristian Lazăr şi şi plutonierul Cătălin Chirilaş. Aceştia, dar şi locotnenentul Andrei Kovacs, erau extrem de bine antrenaţi în toate tipurile de misiuni specifice armei cercetare. „Militari de elită, policalificaţi. Toţi trei aveau specializări în alpinism, paraşutism, scafandrerie", ne-a declarat maiorul Aurel Voicu, ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş" Brăila.
Căpitanul Cristian Lazăr şi-a început cariera ca subofiţer, iar din 2005 a devenit ofiţer, cu funcţie de conducere în cadrul unei microstructuri a batalionului. Avea 34 de ani şi tot viitorul în faţă pentru a-şi vedea copiii crescând. A lăsat în urmă durere, suferinţă şi doi copilaşi, un bebeluş de câteva luni, şi o fetiţă de 5 ani, care-şi vor alina dorul de tată doar cu bucăţi de hârtie imprimate cu chipul lui. Marcată de tragedie, educatoarea fetiţei a comentat pe site-ul nostru că soţia lui Cristi se dusese vineri la grădiniţă, mai devreme decât de obicei, pentru ca cea mică să fie acasă în momentul în care va sosi tati.
Locotenentul Andrei Carol Kovacs avea doar 25 de ani. Hunedorean la origini, băiatul fusese detaşat în garnizoana Brăila imediat după ce a terminat Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu" din Sibiu, în 2012. Reuşise să se integreze foarte bine în colectiv, închegând prietenii strânse. După efectuarea necropsiei, colegii săi au plecat în ultima „misiune" alături de Andrei: aceea de a-l duce în localitatea natală, Petroşani, pentru totdeauna.
Plutonier major Cătălin Chirilaş, cel care se afla la volan, era activ în cadrul Batalionului 528 Cercetare încă din 2002. A fost mai întâi militar angajat pe bază de contract, apoi a devenit subofiţer. Are 37 de ani şi este căsătorit. În prezent, el este stabilizat şi se află în afara oricărui pericol.
S-au întors de la curs înveliţi în drapelul naţional
Sâmbătă seara, militarii plecaţi la cursul de scufundări s-au întors acasă. Maşina mortuară cu trupul neînsufleţit al ofiţerului Lazăr a sosit la Capela Militară din cartierul Viziru în jurul orei 19.30. Aici îl aşteptau deja familia, rudele şi colegii, cu chipurile crispate de suferinţă. Ţineau în mâinile tremurânde flori şi lumânări. Sicriul era învelit în tricolor, iar colegii săi l-au purtat pe umeri de la maşină şi până în capelă. În loc de o strângere prietenească de mână, apropiaţii îi spuneau căpitanului „Odihneşte-te în pace!". Ţipete de disperare, de jale au răsunat în întreg cartierul brăilean. Un reprezentant al US Navy League Romania a făcut un gest extrem de emoţionant: Şi-a rupt de la gât una din plăcuţele de identitate şi a pus-o în sicriu, plângând...
„Militarii Batalionului 528 Cercetare îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţilor militarilor şi sunt alături de familiile îndurerate. Comandantul batalionului este informat constant de evoluţia stării de sănătate a militarului rănit şi ţine permanent legătura cu familia acestuia", se arată într-un comunicat de presă al batalionului.
În semn de respect, colegii de muncă ai celor doi au purtat „doliu" şi pe paginile de socializare. Un mesaj emoţionant a fost postat de un cititor chiar pe pagina cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei": „Cu durere în suflet am aflat de nenorocirea produsă prin accidentarea mortală a doi ofiţeri tineri din Batalionul 528, unitate unde timp de peste 20 de ani mi-am desfăşurat şi eu activitatea. Dumnezeu să-i ierte! Recviem: Cu toţi acum, de voi ne amintim/ Rude, colegi, amici apropiaţi/ Şi-n suflet încă suntem apăsaţi/ De tragedia pe care o trăim!/ Ca oameni, suntem stele căzătoare/Şi ne-ndreptăm cu toţi spre infinit/ Desigur, vom avea şi un sfârşit,/ Dar graba voastră prea mult acum ne doare!/ Aţi fost destoinici şi plini de veselie,/ De rude şi prieteni adoraţi,/ Ne e atât de greu şi lor, şi mie/ Când azi vă ştim definitiv plecaţi!/ Parc-a fost ieri, când conversaţi sublim/ Şi vă-ncontraţi cu vervă debordantă./ Azi doar tăcerea pios v-o auzim/ Şi ne mândrim cu tot ce-aţi fost odată!/ Ce-i de făcut şi ce putem noi face?/ Când viaţa nemiloasă vi s-a dus/ Şi sufletele voastre-s colo sus/ Vă spunem: Odihniţi-vă în pace!". Comentariul este semnat Gheorghe Cîrnu.
Înmormântarea va avea loc astăzi, la Cimitirul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".
Ghid de profesie, nu a reuşit să se „îndrume" înspre viaţă
Carnagiul rutier produs pe o şosea constănţeană s-a derulat după un scenariu sumbru, regizat cu sadism. La câţiva metri de zecile de bucăţi de fiare provenite de la cele două autovehicule, zăcea Raisa Cristea, pasageră şi ghid în autocar. Femeia se ridicase de pe scaun înainte de impact pentru a-şi lua o sticlă cu apă, însă acele câteva secunde s-au dovedit a-i fi fatale, potrivit presei constănţene. Aceasta a fost proiectată direct prin parbrizul mastodontului şi a ajuns pe câmp. Medicii au resuscitat-o în zadar, inima Raisei cedând. Iniţial, se credea că femeia e din Constanţa, însă moartea a oferit o replică grotescă: Risi, aşa cum o alintau apropiaţii, era tot din Brăila. Avea 39 de ani, nu era căsătorită şi se mutase cu chirie în urmă cu aproximativ doi ani la malul mării, acolo unde-şi şi găsise un loc de muncă. Aceasta însoţea 13 persoane într-o vizită în Turcia. Autocarul, aparţinând firmei „Ozlem", plecase din Galaţi vineri dimineaţă şi trebuia să ajungă la Istanbul. Imediat după impactul nimicitor, pasagerii au fost preluaţi de o altă maşină a firmei şi duşi la destinaţie. Din păcate, pentru Raisa vizita s-a oprit acolo, pe câmpul constănţean.
Trupul acesteia a fost depus la Catedrală, sâmbătă după amiază. Familia era sfâşiată de durere. „Am văzut accidentul la televizor, dar nu m-am gândit nicio clipă că ar putea fi vorba de Risi a noastră. Apoi au început să sune telefoanele...", ne-a spus o rudă a frumoasei brăilence răpită de moarte mult prea devreme.
Risi face acum ultima „excursie": cea spre împărăţia Cerului. Ghizii îi vor fi îngerii. Acolo sus va fi în siguranţă, pentru că nimeni nu circulă pe contrasens.