Mergi la conţinutul principal

Uite casa, nu e casa... de marcat fiscală

* în unele pieţe brăilene, instrumentele de fiscalizare fie lipsesc cu desăvârşire, fie sunt ţinute doar de formă pe tarabe, fiind folosite “din Paşte'n Crăciun”

 

 

Sunt oraşe în ţară, şi chiar aproape de judeţul nostru, unde civilizaţia din pieţe înseamnă nu doar ordine şi curăţenie ca la carte, dar şi existenţa şi folosirea caselor de marcat fiscal, la fiecare comerciant.

Noi suntem altfel! De exemplu, în Piaţa Halelor, la sectorul “Piaţă producători” şi “Persoane juridice dotate cu case de marcat fiscal”(amplasate pe latura dinspre str. Griviţei), nu întâlneşti decât o singură asemenea casă efectiv folosită. Ea aparţine unei familii de producători/comercianţi, rupţi de munca la câmp, din zona Valea Călmăţuiului. În rest, nimic, ca de altfel şi în celelalte perimetre unde se vând legume şi fructe, sau la multe magazine cu lactate, carne sau peşte care activează în respectiva piaţă. Cineva ne pune în temă: ”Păi aici, spre Griviţei, dacă sunt 10% adevăraţi producători, în rest…”.
Sau poate există case de marcat, dar sunt… invizibile. Precum la “Pistruiatul”, unde, deunăzi, un vânzător ne spunea că “sunt vreo zece comercianţi cu case, în rest sunt producători. Care nu sunt obligaţi să aibe casă de marcat, dar ei sunt şi comercianţi. Şi nu e corect, mai ales că de pe o fâştoacă de teren vin cu tone de produse din «producţii record». Cine să-i controleze, la ţară sau în cartiere, ce teren au; dacă producţia lor este corect obţinută/declarată şi cum aruncă chimicale cu poala peste ce cultivă…”. La Pistruiatul, nu vedem nici un bon fiscal aruncat întâmplător pe jos, dar mai aflăm ceva, de la administraţia pieţei: ”Aici avem 20 de comercianţi, cu câte 2-3 tarabe fiecare, însă cu un singur cântar; şi toţi au case de marcat, acoperite cu celofan (probabil, opac). Producători nu sunt decât trei acum, plus trei care or să vină la primăvară. Cu cei care vând la bordură, e alt aspect...”.
Poate casele disimulate de prin toate pieţele Brăilei le vede/descoperă mai bine Fiscul… În altă ordine de idei, administraţia pieţei din Viziru I dar şi comercianţii îşi doresc ca “promisiunile dlui primar de modernizare a pieţei să înceapă cât mai repede şi la noi. Îi mulţumim anticipat”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro