"Oferta Uniunii Europene fata de Serbia este semnificativa" si "aceasta nu este totul, vor urma si mai multe", a precizat Bildt in cadrul unei conferinte de presa, in urma unei intilniri cu omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier.
UE a propus semnarea cu Serbia, dupa alegerile prezidentiale de duminica, a unui "acord politic de cooperare", primul pas catre aderarea la UE. Gestul este menit sa amortizeze lovitura suferita de Belgrad printr-o proclamare a independentei Kosovo, teritoriu administrat de ONU de la sfirsitul conflictului din 1998-1999 intre fortele sirbe si separatistii albanezi.
Vom intimpina "vremuri dificile cu decizii dificile", a adaugat ministrul, care a indeplinit in anii '90 un rol activ de mediator in Balcani.
"Nu sintem naivi, stim ce ne asteapta", a subliniat la rindul sau Steinmeier, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.
UE "este pe calea cea buna", "aproape de consens", a continuat Bildt, care a marturisit ca este si mai ingrijorat de viitorul socio-econmic al Kosovo pe termen mediu. "Ar fi intelept sa se concentreze pe zilele de dupa schimbare", a subliniat acesta.
Presedintele sirb proeuropean Boris Tadici il va infrunta, duminica, pe ultranationalistul prorus Tomislav Nikolici in al doilea tur al scrutinului prezidential, al carui rezultat, foarte nesigur, va decide viitorul relatiilor dintre Serbia si UE.