Acest mandat permite Comisiei Europene sa preia controlul negocierilor de la care a fost exclusa de Statele Unite si sa ia cunostinta de conditiile cerute de Washington pentru a acorda o scutire de vize tarilor membre UE care inca nu beneficiaza de aceasta masura. Este vorba de 12 tari, majoritatea state foste sovietice.
In ultimele saptamini, Cehia, in primul rind, careia i s-au adaugat ulterior alte tari din Europa de Est, a stirnit polemici aprinse la Bruxelles prin semnarea unor protocoale de acord cu Statele Unite dupa negocieri bilaterale cu Washington.
"Noi sintem deschisi la un anumit numar de cereri, dar vrem reciprocitate", a explicat ministrul francez de Interne Michele Alliot Marie.
UE nu va oferi Statelor Unite acces total la datele personale obtinute in urma controalelor efectuate la granitele sale si puse apoi la comun, a precizat joi Comisia Europeana.
Schimbul de informatii se va face pe baza principiului reciprocitatii, a conchis Comisia Europeana.
Acest mandat va permite in egala masura Executivului de la Bruxelles sa negocieze cu Washingtonul in privinta viitorului sistem electronic american de autorizare a calatoriilor (ESTA).
UE ii doreste ca acest sistem sa nu fie tot o viza.
"Australia a pus la punct un astfel de sistem care nu creeaza dificultati calatorilor. Speram ca sistemul american va functiona in acelasi fel si ca persoanele care calatoresc in Statele Unite nu vor intimpina probleme", a declarat ministrul sloven de Interne, Dragutin Mate, a carui tara detine presedintia UE pina la sfirsitul lunii iunie.
Accesul la informatiile strinse de statele membre UE referitoare la cetatenii sai si la cei din tari terte care cer vize sau azil continua sa reprezinte un motiv de disputa intre Statele Unite si UE.
Grecia, impreuna cu alte 11 tari, majoritatea foste sovietice care au aderat la UE dupa 2004, nu beneficiaza inca de eliminarea vizelor pentru calatoriile in Statele Unite, spre deosebire de statele din vechea Europa.
Protocoalele de acord semnate in ultimele saptamini cu Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria si Slovacia nu au inca valoare juridica, a precizat Comisia Europeana.