Mergi la conţinutul principal

UE e mai greu de prostit

Parlamentul European a aprobat, ieri, o rezoluţie prin care se va putea condiţiona accesul la fondurile UE de asigurarea independenţei justiţiei şi combaterea corupţiei. Decizia vine în sprijinul promovării democraţiei şi normelor statului de drept, aspecte pe care, în mod normal, orice putere a oricărui stat UE trebuie să le respecte. Ceea ce, însă, nu se întâmplă în toate cazurile (Polonia, Ungaria şi, mai nou, România).

De fapt, decizia Parlamentului European vine în sprijinul cetăţenilor oneşti ai fiecărei ţări din UE. Sau, mai exact, în sprijinul popoarelor care, din indolenţă, manipulare ori pur şi simplu din prostie se trezesc conduse de fel de fel de politicieni cu aspiraţii de dictatori şi care, pe deasupra, mai sunt şi infractori condamnaţi. Este o decizie disperată, în faţa unor regimuri politice care pun în pericol valorile comune ale UE.

Până la urmă, este o decizie logică: nu poţi să-ţi baţi joc de bunul simţ, de legi, de justiţie, de propriii cetăţeni şi de întreaga lumea civilizată, dar mai ales de UE, care-ţi furnizează nişte miliarde de euro nerambursabili tocmai ca tu, putere politică, să respecţi regulile unui stat de drept. Acele reguli pe care te-ai obligat să le respecţi atunci când ai cerut să intri în UE – pentru că altfel nici nu puteai accede.

Evident, PSD a sărit în sus ca ars: „Nu acceptăm să transformăm banii europeni într-un instrument de control asupra Statelor Membre cu drepturi depline. Cred că e periculos să acceptăm intervenţii directe în politica internă a statelor membre, sub orice formă”,Este încercarea de a crea un instrument pentru a putea să poată pedepsi pe oricine atunci când vor ei”- au fost primele declaraţii ale unor europarlamentari PSD.

În mod normal, trecând peste gargara de tip ceauşist cu „neamestecul în treburili interni ale altor state”, orice stat membru, odată intrat în UE, voluntar, a cedat şi o parte din independenţa politicii interne – care, prin tratatul de aderare la UE, trebuie să respecte deciziile luate la nivel comunitar. Poate fi fluturată oricând „voinţa  poporului”, dar asta nu înseamnă că poţi, ca ţară, şi, mai ales, ca putere politică, să decizi orice îţi trece prin cap, contrar regulilor pe care te-ai obligat să le respecţi la aderare. Nu poţi pune jug Justiţiei, Curţii Constituţionale, CNA-ului şi altor instituţii şi nu poţi legifera hoţia şi prostia, fără să răspunzi în vreun fel pentru asta. Da, este un instrument de pedeapsă, dar de pedepsire a regimurilor idioate care încearcă să se instaureze în ţări precum România.

De fapt, este cât se poate de simplu: UE nu vrea să pedepsească pe cineva, vrea ca nimeni în UE să nu ajungă în ipostaza de a fi pedepsit. Şi cum altfel ar putea face asta, în primă fază, dacă nu cu o eventuală suspendare a acordării fondurilor nerambursabile? Nu că guvernarea PSD-ALDE-UDMR s-ar omorî cu accesarea acestor fonduri (pierdem oricum miliarde de euro pe care nu vrem sau nu suntem în stare să-i cheltuim), dar nu poţi să-ţi baţi joc de cineva pe banii lui. Da, guvernarea Dragnea-Dăncilă îşi permite să facă asta cu românii şi pe banii lor, dar UE nu se lasă chiar aşa uşor prostită şi călcată în picioare de o gaşcă politică analfabetă, mincinoasă, incompetentă şi penală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro