23 de condamnări pentru infracţiuni contra persoanei sau care implică violenţa, dosar penal pentru omor şi influenţarea declaraţiilor, tendinţe paranoide, preocupare de a domina şi manipula - cam aşa îl caracterizează oamenii legii pe recidivistul Aurel Gheorghe, în vârstă de 55 de ani, individul care, în decembrie anul trecut, şi-a omorât concubina în bătaie, lăsând trei copii orfani de mamă. Autorul crimei de la Făurei a negat săvârşirea agresiunii şi i-a manipulat cu dibăcie pe cei din jur, însă probele administrate l-au dat de gol şi l-au trimis în spatele gratiilor.
Ucisă în bătaie de faţă cu doi copii
Recidivistul Aurel Gheorghe s-a liberat din penitenciar în iunie anul trecut, iar după şase luni, în decembrie, a ajuns din nou la puşcărie, de data aceasta pentru crimă. A mai fost condamnat, printre altele, pentru violare de domiciliu, distrugere, ultraj, vătămare corporală gravă şi port ilegal de armă albă. Individ deosebit de violent, dar şi viclean, pentru că - potrivit profilului său psihologic - preferă să-i domine şi să-i manipuleze pe cei din jur, chiar folosind agresivitatea, recidivistul a fost şi un "Don Juan al infractorilor", pentru că a trăit în concubinaj cu victima Maria Merca, din oraşul Făurei, pe care avea să o omoare în bătaie, dar şi cu fiica acesteia, Victoriţa Mihaela Merca, pe care a acuzat-o că şi-a ucis propria mamă. Prezentăm în continuare povestea crimei de la Făurei, aşa cum a fost ea pusă pe tapet de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, cu sprijinul ofiţerilor de la Investigaţii Criminale.
În după-amiaza zilei de 12 decembrie 2015, în jurul orei 14:00, Aurel se afla în stare de ebrietate şi, aşa tulburat cum era, s-a deplasat la domiciliul concubinei Maria Merca, unde a continuat să consume alcool. Două ore mai târziu, s-a apucat să facă "curăţenie", scoţând mai multe perechi de încălţăminte uzată de sub pat, un baston de lemn şi o coadă de topor pe care avea să o folosească pe spinarea victimei.
După ce a aruncat încălţămintea uzată în sobă, puşcăriaşul i-a tras un pumn în figură femeii, deranjat că nu-l ajută la curăţenie. Victimei a început să-i curgă sânge din nas, însă a rămas în aceeaşi încăpere cu agresorul, în loc să plece şi să ceară ajutor. Din acel moment, soarta i-a fost pecetluită. Procurorul care a supravegheat cercetările precizează: "Inculpatul a lovit victima în mod repetat cu pumnii, iar datorită şocului, aceasta nu a mai opus rezistenţă. În continuare, inculpatul a dezbrăcat victima şi i-a aruncat pantalonii în sobă, iar chilotul într-un tomberon în curte. Victima a îmbrăcat un pantalon de trening negru. Alertaţi de fumul dens creat prin incinerarea obiectelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, în camera unde se desfăşura agresiunea au venit Merca Victoriţa Mihaela (fiica -n.r.), P. Ionuţ, în vârstă de 15 ani, şi M. George Cristi Cătălin, de 12 ani (nepoţii victimei - n.r.) în prezenţa cărora inculpatul a continuat să lovească victima, în mod repetat, cu pumnii".
"Am dat ca într-un câine. Ea e acum în pământ, eu putrezesc în puşcărie!"
În loc să sune la poliţie, ca să-şi salveze viaţa, victima le-a cerut apropiaţilor să părăsească încăperea ca să nu mai fie martorii răbufnirilor violente ale concubinului. În plus, femeia care-şi trăia ultimele minute din viaţă fusese dezbrăcată cu de-a sila, deşi era iarnă, şi nu vroia să fie văzută de copii.
După plecarea rudelor, recidivistul Aurel Gheorghe a continuat să o lovească pe Maria cu coada toporului în cap, torace (preponderent în partea stângă), braţul stâng, coapsă, fesă şi ambele picioare. "În jurul orei 19:30, inculpatul a chemat-o pe Mercu Victoriţa Mihaela, căreia i-a spus că victima era rigidă. Martora şi fiul său, P. Ionuţ, au intrat în camera victimei şi au constatat că inculpatul continua să-i aplice acesteia lovituri cu coada de topor, astfel încât P. Ionuţ a luat o lopată şi i-a aplicat inculpatului două lovituri cu latul părţii metalice. Înculpatul a parat loviturile cu antebraţul stâng, suferind o fractură de cubitus".
În continuare, Victoriţa a apelat numărul pentru urgenţe 112, la faţa locului sosind un echipaj de poliţie care l-a găsit pe Aurel Gheorghe pe un scaun, în aceeaşi încăpere cu victima. Maria Merca a fost găsită moartă, întinsă pe pat, dezbrăcată şi cu mâna dreaptă trecută prin mâneca unei bluze. La ora 23:32, după patru ore de la încetarea agresiunii, criminalul de la Făurei avea o concentraţie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Potrivit raportului medico-legal de necropsie, din 13 decembrie 2015, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila, victima suferise numeroase leziuni (hematoame, echimoze, plagă contuză epicraniană, stază şi edem la nivelul creierului) inclusiv la nivelul plămânilor, rupturi de muşchi, fracturi de stern şi fracturi ale coastelor. Şocul hemoragic şi traumatic cauzat de numeroasele leziuni provocate cu intenţie de criminal au condus, în mod direct şi necondiţionat, la decesul femeii din Făurei. Procurorul criminalist precizează:
"Inculpatul a avut o atitudine oscilantă cu privire la omor. Iniţial, a recunoscut săvârşirea agresiunii, incluzând lovirile cu pumnii şi coada toporului. Această atitudine sinceră a fost manifestată de inculpat în cursul anchetei, cât şi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila, cu ocazia propunerii de arestare preventivă (...) Inculpatul s-a exprimat extrem de elocvent: «Recunosc fapta. Am băut, nu am mai judecat. Am dat ca într-un câine. Am dat până a murit femeia. Ea e acum în pământ, eu putrezesc în puşcărie (...) Am mai bătut-o. Îi mai dădeam câte o palmă, câte un băţ, dar acum am înnebunit. Am dat în neştire!»".
Manipulator în Arestul IPJ
Pe 13 ianuarie 2016, Aurel Gheorghe a fost reaudiat la cerere. Din acel moment, a început să-şi nuanţeze poziţia, încercând să creeze dubiul privind identitatea criminalului. Astfel, deşi a recunoscut că a lovit-o pe Maria, Aurel a spus că, la un moment dat, a fost lovit, la rândul său, peste braţ, dar şi în cap cu lopata, de către nepotul victimei şi atunci şi-a pierdut cunoştinţa. Când şi-a revenit, a mai spus puşcăriaşul, a constatat că femeia era moartă. Mai mult, autorul agresiunii de la Făurei a încercat să dea vina pe Victoriţa, fiica victimei, manipulându-l totodată, pe un ins cu care se împrietenise când se afla în arest.
"Incupatul l-a determinat pe Constantin Gabriel, aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul IPJ Brăila, să susţină că o cunoaşte pe Merca Victoriţa, de la care a aflat că, în realitate, ea şi fiii săi minori l-au lovit pe inculpat în zona capului până a devenit inconştient, apoi au ucis victima şi l-au denunţat pe inculpat pentru săvârşirea omorului. Inculpatul i-a promis martorului că, dacă va fi eliberat, îl va ajuta cu bani", precizează procurorul de caz.
Într-adevăr, pe 4 martie 2016, Gabriel Constantin a dat o declaraţie cu conţinut mincinos, aşa cum îl învăţase colegul de celulă, pe care, însă, a retractat-o. În aceste împrejurări, autorul crimei de la Făurei va fi judecat nu numai pentru omor, ci şi pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiei.
Încercând cu disperare să scape de acuzaţia de crimă, Aurel Gheorghe a formulat nu mai puţin de nouă cereri de audienţă. Pe 29 februarie 2016, recidivistul a declarat că, în realitate, în ziua de 12 decembrie "nu a lovit victima decât cu pumnul în nas şi cu coada de topor de două sau trei ori peste umăr şi coapsă". Tot atunci, a afirmat că a aflat de la alt individ arestat, Constantin Gabriel, că Victoriţa şi-ar fi omorât mama, după ce fusese lovit în cap cu lopata şi-şi pierduse cunoştinţa. Pe 23 februarie 2016, mama lui Aurel, Floarea, s-a prezentat la parchet şi a declarat că ştie "din auzite" că fiul ei ar fi fost lovit în cap de membrii familiei Merca şi că, de fapt, Victoriţa ar fi ucis-o pe Maria, aruncând vina asupra inculpatului.
În realitate, Aurel Gheorghe nu a avut niciun fel de leziuni la cap, ci la antebraţ.
Specialiştii Institutului de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti au efectuat, pe parcursul urmăririi penale, o expertiză medico-legală psihiatrică şi au întocmit profilul psihologic al recidvistului cu 23 de condamnări, anchetat de data aceasta pentru crimă. Iată respectivul profil psihologic al criminalului: "Tendinţe paranoide/interpretative, impulsive, instabilitate psihoemoţională şi antisocială, echilibru afectiv instabil, predispoziţie la descărcări explozive, de tip agresiv şi cenzor moral permisiv şi mai ales EU cu aspect regresiv (posibil organic) extrapunitiv, care proiectează asupra celorlalţi propriile dorinţe sau impulsuri lăsându-se condus de senzaţii intuitive şi neinteresat de raţionamente sau de logica morală".
Potrivit acuzării, acelaşi profil psihologic menţionează dificultăţi în relaţia cu ceilalţi oameni, preocuparea de a domina şi manipula cu agresivitate. "Impulsivitatea, predispoziţia la descărcări explozive de tip agresiv şi cenzorul moral permisiv sunt oglindite în numărul mare de lovituri aplicate victimei, cu mare intensitate şi folosind corpuri dure, pe o suprafaţă extinsă a corpului victimei", concluzionează procurorul care s-a ocupat de cazul "Făurei".
Dosarul crimei de la Făurei se află acum în atenţia magistraţilor de la Tribunalul Brăila, aceiaşi care, la interval de două luni, în aprilie şi în mai 2016, au pronunţat două sentinţe la închisoare pe viaţă, pentru doi criminali deosebit de periculoşi, Leonard Stan şi Fănel Milea.