* turmericul sau Curcuma longa este o plantă erbacee a cărei rădăcină se folosește în bucătăria indiană pe post de condiment, fiind foarte aromat * din rădăcină se obține o pudră de o culoare plăcută, un galben închis spre portocaliu, iar gustul este iute, ușor amărui
Pe lângă faptul că oferă mâncărurilor un gust plăcut și un aspect interesant, turmericul ar putea fi numit regele condimentelor, datorită beneficiilor pe care le prezintă pentru sănătate. Curcumina, care se extrage din turmeric, este un antioxidant puternic, mai puternic chiar și decât vitamina C. Vă invităm, așadar, să descoperiți câteva motive care ar trebui să vă încurajeze să consumați turmeric.
Turmericul stimulează vezica biliară
Foarte mulți dintre noi au auzit termenul de „bilă”, însă nu toată lumea știe exact ce presupune și ce rol joacă în ceea ce privește sistemul digestiv. Bila este un lichid de culoare galben-verzuie și este produsă de hepatocite – celulele ficatului. Lichidul este depozitat în vezica biliară și conține apă, colesterol, potasiu și sodiu, dar și bilirubină, care se formează atunci când globulele roșii se descompun.
Principalele funcții ale bilei sunt acelea de a contribui la îndepărtarea toxinelor și la descompunerea grăsimilor, fapt care v-ar putea ajuta chiar să pierdeți în greutate. Curcumină poate îmbunătăți fluxul bilei, ceea ce înseamnă că ajută la detoxifierea ficatului, regenerează celulele și contribuie la funcționarea optimă a acestui organ.
Proprietăți antiinflamatoare și antioxidante
Radicalii liberi care provoacă daune oxidative la nivelul ADN-ului sunt asociați cu un număr mare de boli cronice, printre care cancer, ateroscleroză și boli neurodegenerative. Curcumina joacă un rol important în reducerea acestor condiții, reducând deopotrivă activitatea unor factori inflamatori și a unor enzime implicate în dezvoltarea acestor boli. Mai multe studii în domeniu, realizate de-a lungul anilor, au dovedit că turmericul este benefic mai ales în cazul artritei, al durerilor de articulații. Se pare că suplimentele pe bază de turmeric ar putea avea aceleași efecte precum ibuprofenul în cazul persoanelor cu osteoartrită la genunchi.
Curcumina luptă împotrivă cancerului
Deși studiile pe subiecții umani sunt încă la început, cele pe animalele de laborator au demonstrat că această curcumină prezentă în turmeric luptă împotriva cancerului. Curcumina interferează cu mai multe căi specifice moleculare implicate în dezvoltarea cancerului, potrivit Societății Americane de Cancer. O analiză arată că această curcumină inhibă dezvoltarea cancerului de colon, iar când turmericul este combinat cu broccoli sau conopidă poate contribui la tratarea cancerului de prostată.
Turmericul și diabetul
Curcumina ar putea preveni dezvoltarea diabetului tip II în cazul persoanelor cu prediabet. Un studiu realizat de cercetătorii thailandezi și publicat în publicația Diabetes Care a scos la iveală faptul că persoanele cu diabet cărora li s-au administrat capsule ce conțineau curcumină prezentau un risc mai mic de a dezvolta diabet tip II. Motivul ar fi acela că substanța activă din turmeric micșorează rezistenta la insulină. (Mai multe pe Farmaciata.ro)