• vechea turlă, care putea fi admirată în fotografiile de epocă, a fost dărâmată, cel mai probabil, de un cutremur din anii '40 • în cadrul proiectului de restaurare a bisericii, a cărui valoare se ridică la circa 5 milioane de euro, a fost prevăzută şi refacerea turlei • aceasta a fost pusă pe poziţie, ieri, cu ajutorul unei macarale de mari dimensiuni
Biserica Greacă, impozantul monument istoric din Centrul Vechi al Brăilei, este în plin proces de reabilitare, în urma căruia nu numai că îşi va recăpăta frumuseţea de odinioară ci şi aspectul integral pe care îl avea în urmă cu un secol şi care a fost afectat, cel mai probabil, din cauza unui cutremur din 1940, când una dintre turle s-a prăbuşit. Este vorba despre turla frontală, cu aspect ascuţit, gotic, ce poate fi admirată în fotografiile vechi, dar care în ultimii câţiva zeci de ani dispăruse din peisaj, în locul său fiind pus un artificiu arhitectural de mai mici dimensiuni. În cadrul proiectului de restaurare a biserici - investiţie de peste 5 milioane de euro, fonduri europene - este prevăzută şi refacerea turlei la formele iniţiale. Acest lucru a prins contur ieri, când o macara performantă a pus pe poziţie două cadre metalice de câte o tonă greutate fiecare. Acestea urmează să fie învelite cu tablă, dându-se astfel forma finită a turlei. Operaţiunea de montare a fost destul de laborioasă, date fiind dimensiunile şi greutatea fleşelor metalice realizate special pentru acest proiect de o firmă din Odobeşti. Pe lângă turla propriu-zisă, au fost montate, tot ieri, de o parte şi de alta a acesteia, două fleuroane realizate dintr-un material special, copii identice ale ornamentelor existente pe vechiul frontispiciu al bisericii. Vârful turlei se află la o înălţime de circa 37 de metri.
După cum v-am mai informat, contractul de reabilitare a Bisericii Greceşti este pus în practică de asocierea de firme “Dedal & Bahamat” SRL Galaţi - “Durabet” SRL Brăila. Din asociere face parte şi SC “Primo” SRL, o societate specializată în instalaţii, care se va ocupa de reţeaua de termoficare şi de reţeaua electrică a clădirii. Proiectul a prevăzut intervenţii masive asupra structurii de rezistenţă a construcţiei, prin înfingerea a 300 de piloţi de beton armat de jur împrejurul bisericii, până la o adâncime de 8,5 metri, realizarea unui sistem de grinzi transversale şi executarea unui tunel subteran înalt de 2,5 metri, care va fi util atât în vizualizarea periodică a stării structurii de rezistenţă cât şi în ventilarea fundaţiei. Astfel, va fi eliminată igrasia care a afectat masiv în ultima perioadă zidurile şi tencuiala bisericii. La rândul său, acoperişul a fost refăcut, cu şarpante şi astereală de lemn, cu vată minerală, peste care s-a pus o tablă specială, vopsită în câmp electrostatic, a cărei durată de viaţă este garantată de producătorul suedez la minimim 50 de ani.
În exteriorul şi interiorul bisericii, firma “Dedal&Bahamat” a procedat la refacerea tencuielii degradate utilizând materiale tradiţionale, similare cu cele folosite de meşterii din secolul XIX. Totodată, proiectul prevede înlocuirea parchetului din biserică cu plăci de marmură. Vitraliile au fost, de asemenea, restaurate.
Lucrările au început în toamna anului 2018 şi au ca termen de finalizare primăvara anului 2021.