Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Trofeul "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii" a plecat la Teleorman

Duminica seara, pe Esplanada, s-a desfasurat Gala Laureatilor Festivalului Concurs International de Muzica Populara "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii". Premiul I, in valoare de 1.600 de lei, a ajuns in judetul Teleorman, datorita lui Simion Florea, profesor de muzica, director al Caminului Cultural din comuna Nasturel. Costumul, interpretarea si cintecele au fost foarte apreciate de juriu. Premiul II, in valoare de 1.200 de lei, a revenit brailencei Lucica Mocanu, iar premiul III, de 1.000 de lei, studentei din Bulgaria Elena Marinova, a carei interpretare autentica, specifica, a fost remarcata in special de presedintele juriului, producatorul TVR Elise Stan. S-au mai acordat trei mentiuni de cite 600 de lei interpretilor: Faic Ialcin, din Constanta, care a reprezentat comunitatea tatarilor, Elena Coziltea, din Caras Severin, care a oferit mostre de folclor german montan, si Mihaelei Enciu, din Constanta, care a prezentat cintece romanesti. Tot spectacolul a fost preluat de TVR, care il va retransmite in cadrul emisiunii "O vedeta populara", realizata de Elise Stan si prezentata de vedeta TVR Iuliana Tudor.
Premierea a inceput cu Imnul festivalului, interpretat de toti cei 18 concurenti, dupa care amfitrioana Galei, Iuliana Tudor, imbracata intr-o rochie neagra cu motive stilizate populare, a invitat in scena, rind pe rind, reprezentanti ai diferitelor etnii care au cintat in festival: Aliona Gherghisan din Ucraina, Violeta Petrovici din Serbia, Ana Maria Musat din Braila, ca reprezentanta a comunitatii elene, Paraschiva Neculai, tot din Braila, ca reprezentanta a comunitatii lipovenilor si Ismail Macburea, din Constanta, reprezentanta a comunitatii turcesti. Toti concurentii nepremiati, pe linga diploma de participare, au mai primit si un MP4 player, din partea Consiliului Judetean. Fiecare premiat a mai interpretat una dintre melodiile din concurs, apoi a fost rindul invitatilor sa ofere recitaluri.
Marea bucurie a serii a fost insa, Sofia Vicoveanca. Timp de aproape jumatate de ora ea a destins brailenii cu cintece moldovenesti, specific bucovinene, acompaniata, bineinteles de orchestra "Lautarii", condusa de Nicolae Botgros, dupa care ritmurile oltenesti au rasunat pe faleza. Gheorghe Rosoga a prezentat alte melodii indragite, care nu numai ca au placut brailenilor, dar acestia au si dansat, neputind sa stea locului pe ritmurile provocatoare. Intre evolutiile invitatilor, orchestra "Lautarii" a oferit scurte bijuterii muzicale din folcorul romanesc, dovedindu-si maiestria. Miile de braileni prezenti s-au bucurat astfel de Festivalul International de Muzica Populara, aratind ca sint dornici de orice fel de distractie. Juriul Festivalului International "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii" a fost format din: presedinte - Elise Stan, realizator al Televiziunii Romane, producatorul emisiunii "O vedeta populara", si membrii: Oana Petrica - directorul Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, prof. univ. dr. Nita Fratila, sef de catedra la Facultatea de Muzicologie si Etnomuzicologie din cadrul Academiei de Arte din Novi Sad, Niculina Moisescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Paraschiva Moise, profesor de muzica si dirijor de cor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii