Urâtă vreme, ciudate vremuri!
Plouă cu stropi mari și reci. Vântul bate ca un zălud scăpat din ghearele iernii. Ieri a dat și piatră. Florile de prun și cais sunt compromise. Cireșul parcă face o ultimă sforțare să le mai păstreze. Zambilele, lalelele au capitulat deja. Urâtă vreme, neașteptată și nedorită. Parcă o completare tristă a vremurilor tulburi pe care le traversăm. Parcă o ciudă târzie a unui anotimp ce nu a reușit să-și desăvârșească la timp spectacolul.
Ei bine, ce atâta vaiet! La Brăila, la sfârșit de martie, început de aprilie, cândva ningea de-a dreptul - o să spuneți unii dintre voi. Da, dar acele ninsori, ca o ultimă zvâcnire a iernii veneau după temperaturi scăzute și așezau o pătură călduroasă peste plantele abia mijite. De sub trecuta zăpadă a mieilor, se ițeau doar toporașii și ghioceii. Era un firesc, o ultimă ninsoare așteptată, care doar sporea bucuria venirii primăverii. Astăzi, după zile întregi cu 10 – 15 – chiar 20 de grade, când toate plantele sunt în plină vegetație, zăpada sau ploaia asta rece, multă, aruncată cu furie parcă din cer și împrăștiată zgomotos de vânt doar distruge. Nici nu vreau să mă gândesc prin ce griji și nopți nedormite trec agricultorii, dacă mă doare așa pe mine, cu un biet petic de grădină. Le înțeleg îngrijorarea, cu atât mai mult cu cât, dacă se va păstra regula ultimilor 2 ani, vor mai avea multe nopți albe, pentru că alternanța aceasta cald - frig va mai dura și va fi completată de ploi abundente ce pe alocuri vor genera inundații sau băltiri. După care va urma o vară extrem de caldă și secetoasă, cu episoade de răzvrătiri traduse prin cod portocaliu. Numai fermier să nu fii!
Schimbarea aceasta dură a vremii este o realitate, căreia, însă, mulți dintre noi refuzăm să-i înțelegem adevăratul impact, concentrându-ne pe discuții inutile despre cauze și vinovați. Sincer, contează mai puțin dacă ce se întâmplă de câțiva ani încoace face parte din ciclul firesc de viață al planetei, că e dat de Dumnezeu sau generat de nechibzuința noastră a oamenilor. Important este că suntem complet nepregătiți și că toate aceste schimbări ale vremii produc efecte în lanț, cel mai important fiind siguranța și securitatea: alimentară, fizică și psihică. Și atunci?
Nu o să vin eu cu sfaturi, mediul virtual este plin de recomandări și proiecte. Și apoi, indiferent pe ce idee m-aș concentra, sigur vor fi tot felul de comentarii ce vor contesta orice logică aș expune.
Așa că am să închei cu un citat din discursul unui CEO al unei mari companii care oferă servicii de educație continuă, un citat pe care l-am auzit într-un eveniment despre viitorul lumii și al muncii. Cine are ochi să citească, cine are minte să înțeleagă:
”Cred că atunci când asistați la o catastrofă – o explozie, să zicem – există doar trei opțiuni principale. Prima: să o luați la goană cât vă țin picioarele, iar cei care nu pot fugi n-au decât să ardă. A doua: să-i trimiteți o scrisoare foarte indignată guvernului, cerând ca vinovații să fie pedepsiți. A treia: să aduceți o găleată cu apă și să o aruncați peste foc, și dacă nu aveți găleată să aduceți un pahar, și dacă nu aveți pahar să aduceți o linguriță – tot omul are o linguriță. Da, știu că o linguriță e mică, iar focul e imens, dar suntem miliarde de oameni și fiecare are o linguriță”.