Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Trimis de la un medic la altul, unui tinar i-a explodat inima

La numai 27 de ani, un tinar care nu a avut niciodata probleme de sanatate a facut stop cardio-respirator, iar la autopsie s-a constatat o disecare de aorta, cu ruptura masiva a invelisului inimii. Dupa spusele familiei, pina in seara zilei de 29 martie, Iulian Stanciu nu a acuzat dureri sau alte simptome de boala, dar, cind mama sa a realizat ca tinarul avea dureri in zona pieptului, a alergat impreuna cu acesta la urgenta, pentru investigatii de specialitate. Dupa doua ore de analize si radiografii, timp in care tinarul avea hipertensiune arteriala, medicul de garda de la UPU i-a recomandat citeva medicamente si a apreciat ca starea de rau a acestuia a fost generata de o raceala si l-a trimis acasa, concluzionind ca nu era vorba de nimic grav. Dupa 24 de ore insa, in acelasi cabinet al spitalului, tinarul a ajuns in moarte clinica, iar medicii, desi au incercat sa-l resusciteze, nu au mai putut decit sa constate decesul.
Florin Stanciu, fratele lui Iulian, ne-a spus ca acesta nu avea probleme de sanatate si ca, in urma cu 7-8 luni, chiar isi facuse toate analizele medicale pentru angajare, la Policlinica CFR din Galati. Joi seara insa, cind a ajuns acasa, pe la ora 19.30, i s-a facut rau, motiv pentru care mama sa s-a deplasat in cel mai scurt timp cu el la spital. "Am sunat la Salvare si nu a venit si am rugat un vecin sa ne ajute sa ajungem cit mai repede la urgenta; la spital era de garda dr. Adina Georgescu, impreuna cu o asistenta, i s-a luat tensiunea si mi-am dat seama ca era foarte mare, pentru ca i s-a dat o pastila, probabil pentru scaderea tensiunii, pentru ca, mai tirziu, cind a ajuns la 16,8 ne-a spus ca acum este bine. Cit timp a stat in spital, aproximativ 2 ore, i s-a luat singe pentru analize, i s-a facut electrocardiograma si o radiografie pulmonara; in tot acest timp, baiatul a vorbit cu mine si imi spunea ca il doare in dreptul pieptului, chiar a rugat-o pe doctorita sa-i dea un calmant mai puternic, ca nu mai poate... Aceasta a spus sa astepte sa vina rezultatul analizelor, dar atunci ne-a spus ca nu are nimic si ca putem sa plecam acasa", sustine Iuliana Stanciu, mama lui Iulian. Dupa spusele femeii, medicul de garda i-a asigurat pe cei prezenti ca tinarul nu are decit un junghi, o raceala, pentru ca, fiind sofer, probabil a circulat cu geamul deschis, motiv pentru care i-a si prescris o reteta in acest sens. Dupa spusele rudelor apropiate, pe toata durata noptii, Iulian s-a simtit la fel de rau, durerea nu a disparut, iar a doua zi, mama l-a insotit pe baiat la medicul de familie, sa afle exact despre ce era vorba. Acesta, la o consultatie mai amanuntita a realizat ca tinarul avea probleme cardiace si l-a indrumat sa se prezinte de urgenta la un medic de specialitate. Din nefericire, medicul respectiv nu era la cabinetul particular in acea zi, iar Iulian, insotit de mama sa s-au intors acasa, unde tinarului i s-a facut din nou rau. Dupa nici doua ore, in acelasi cabinet de la UPU (Unitatea de Primire a Urgentelor) din Hipodrom, in care fusese si cu o seara inainte, Iulian era deja mort.

Scandal in spital pentru ca intirziase Salvarea

Dupa spusele familiei, cind tinarul a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, a facut un apel la Serviciul de Ambulanta Judetean, sa vina urgent o salvare. "Pentru ca Salvarea nu venea, am apelat la un vecin care are masina sa ne transporte mai repede la spital; acesta insa bause ceva, dar, cind a vazut despre ce este vorba, s-a urcat la volan asa baut cum era, sa-l salveze pe baiat. Cind a ajuns la spital, vecinul a mers la Salvare sa vada de ce nu a venit la solicitare, pentru ca el isi pusese viata in pericol urcindu-se baut la volan, dar au venit trei echipaje de politie sa-l ia, pentru ca face scandal", ne-a spus femeia.
Despre acest incident, dr. Viorica Uscatu, purtator de cuvint al SAJ, ne-a spus ca ambulanta a ajuns la destinatie in 4 minute, dar pacientul era deja plecat la spital cu o alta masina. "Pe 30 martie a facut apel o persoana care a sustinut ca este vecinul tinarului si care a spus ca pe acesta il doare burta, dar ca nu stie ce are, motiv pentru care salvarea s-a deplasat pentru o colica abdominala, dupa datele date de vecin; apelul la Salvare a fost facut la ora 21,15, iar la 21,19, ambulanta era la adresa respectiva, dar bolnavul fusese deja transportat la spital cu masina vecinului. Cind a ajuns la spital si baiatul a murit, persoana respectiva s-a luat de paznicul de la SAJ, de medicul de garda si de sofer," am aflat de la dr. Uscatu. Acelasi lucru il sustine si dr. Virgil Lefter, purtator de cuvint al Spitalului Judetean de Urgenta, care ne-a spus ca Iulian Stanciu a ajuns la serviciul UPU de la corpul B al Spitalului Judetean de Urgenta pe 30 martie, ora 21.20, in stop cardio-respirator. "Medicii au incercat o resuscitare cardio-respiratorie, care nu a avut nici un rezultat; el venise cu intirziere si erau semne clare de moarte clinica, incit toate eforturile au fost zadarnice. Atunci insa, a fost un mare tambalau pe holul spitalului, pentru ca apartinatorii au agresat cadrele medicale, unele persoane erau in stare de ebrietate, a venit Politia, dar, rezultatul bolnavului a fost acelasi", a precizat dr. Virgil Lefter.

Majoritatea cazurilor de anevrism disecant de aorta sint fatale

Dupa toata suferinta prin care a trecut, mama baiatului considera ca daca, joi seara, baiatul ei ar fi fost internat in spital si daca i s-ar fi facut toate investigatiile necesare, ar fi trait si acum. "Noi nu am vrut sa-l luam acasa din spital, dar medicul de garda ne-a spus ca putem sa plecam acasa, pentru ca nu are nimic. Pentru cele intimplate ziua urmatoare nu putem invinovati pe nimeni de nimic, pentru ca era deja mort cind am ajuns la spital, nu stim cind a murit, in masina sau la spital, dar pentru prima seara, medicul de garda trebuia sa-l opreasca in spital, daca a vazut ca este vorba despre ceva grav, nu sa ne spuna ca este racit si ca durerea din piept era de la un junghi", sustine familia Stanciu.
Pe de alta parte, medicii cardiologi apreciaza ca in anevrismul disecant de aorta chiar si cu interventia chirurgicala intr-o clinica de specialitate majoritatea cazurilor sint fatale. "Au fost si pacienti mai tineri, cum ar fi cazul unui militar in termen, de 20 de ani, care nu a putut fi salvat. Se intra greu la operatie cu asa ceva, iar cauzele unui anevrism disecant de aorta pot tine de unele malformatii congenitale, cit si de alti factori", sustin medicii de specialitate. De aceeasi parere este si dr. Aurelian Savu, medicul legist care a efectuat autopsia si care a constatat o disecare de aorta cu hemopericard masiv. Cu alte cuvinte, inima tinarului a cedat printr- o dilatare masiva a vaselor de singe si a facut explozie, tinarul avind hipertensiune arteriala in prima seara cind s-a prezentat la spital. Pentru a se evita orice dubiu privind acest caz, in prezenta Politiei, la necropsie s-au efectuat fotografii judiciare si s-au recoltat probe biologice.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii