* durerile de stomac, în special atunci când se manifestă frecvent, sunt supărătoare, pot perturba serios buna desfășurare a activităților zilnice și afecta și confortul psihic * în spatele lor pot sta o varietate de cauze, de la cele inofensive (balonare, indigestie) la cele grave (cancer stomacal)
Când nu ascund nicio problemă serioasă de sănătate, durerile de stomac pot fi ameliorate, chiar îndepărtate și cu ajutorul unor remedii naturale eficiente. Totodată, în funcție de cauza declanșatoare, durerea de stomac poate fi localizată diferit (în partea superioară sau inferioară a stomacului), poate avea o intensitate mai mare sau mai mică și se poate manifesta în anumite contexte (după o masă bogată – indigestia, refluxul gastroesofagian, gastrita; în poziția culcat – refluxul gastroesofagian; în situațiile stresante – gastrita etc.).
Pentru tratarea durerii de stomac de cauza benignă, remediile naturale se dovedesc de un real ajutor. Este important însă ca durerile de stomac frecvente și/sau de intensitate ridicată, instalate subit, să vă trimită cât mai curând în cabinetul unui medic specialist sau, după caz, la urgență.
1.Ghimbirul
Ghimbirul este o rădăcină aromată, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, care contribuie la îmbunătățirea digestiei și, implicit, la îndepărtarea durerilor de stomac. Pregătiți un ceai dintr-o bucată medie de ghimbir proaspăt, feliat, 300 ml de apă și, opțional, miere. Fierbeți apa, adăugați în vas feliile de ghimbir, mai lăsați pe foc încă 3 minute, după care stingeți focul și mai lăsați la infuzat încă 5 minute. La final, turnați în cană și adăugați miere, după gust. Consumați câte o cană de ceai de ghimbir de 2-3 ori pe zi sau la nevoie.
2.Feniculul
Semințele de fenicul sunt alegerea optimă în tratarea durerii de stomac declanșată de o indigestie. Acestea au proprietăți carminative, diuretice, analgezice și antimicrobiene și acționează la scurt timp după administrare. Cum pregătiți un ceai din semințe de fenicul: adăugați o linguriță de semințe într-un vas cu 300 ml de apă fierbinte, lăsați să fiarbă 8-10 minute, luați vasul de pe foc și, după ce s-a răcit, strecurați și consumați lichidul cu înghițituri mici. Eficientă se dovedește și mestecarea unei lingurițe de semințe de fenicul după masă.
3.Mușețelul
Mușețelul este și el un remediu natural eficace, grație proprietăților antiinflamatoare, antioxidante și sedative și capacității de a relaxa mușchii tractului digestiv. Pentru efecte optime, este recomandat să folosiți plantă uscată, nu pliculețe. Pregătiți ceaiul de musețel astfel: adăugați o linguriță de musețel într-un vas cu 300 ml de apă dați în clocot, stingeți focul, acoperiți și așteptați 15 minute. Puteți adauga la final lămâie și/sau miere, după gust. Beți ceaiul de musețel cu înghițituri mici, câte o cană de 2-3 ori pe zi sau la nevoie. (Mai multe pe Farmaciata.ro)