Mergi la conţinutul principal

Trei mirodenii care ajuta la scaderea glicemiei

Diabeticii, dar si persoanele aflate in faza de prediabet, au la dispozitie optiuni alimentare limitate, si asta din cauza necesitatii de a consuma preponderent produse cu indice glicemic scazut. Din fericire, exista trucuri menite sa asigure un plus de savoare mancarurilor pregatite in acest context.

Totodata, puse in aplicare, ofera si beneficiul reducerii glicemiei. Folosite de mii de ani, mirodeniile au fost apreciate pentru proprietatile lor medicinale, afrodiziace si nutritive, uneori dovedindu-se atat de pretioase, incat valoarea lor devenise egala cu greutatea lor in aur. Multumita proprietatilor terapeutice, condimentele sunt alegeri extraordinare si astazi pentru tratarea unei palete largi de boli. Scortisoara, schinduful si usturoiul se numara printre mirodeniile care, consumate in mod regulat, ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange.

Scortisoara

Condiment utilizat inca din Antichitate, scortisoara nu numai ca ofera o aroma inconfundabila, usor picanta, unei bogatii de preparate culinare, dar contribuie si la echilibrarea glicemiei in timpul consumului de alimente. Responsabila de acest efect benefic ar fi cinamaldehida, ingredientul activ al scortisoarei. Aceasta promoveaza eliberarea insulinei, imbunatateste sensibilitatea la insulina si creste disponibilitatea organismului la acest hormon secretat de pancreas, potrivit unui studiu publicat in 2008. Reglarea nivelului de glucoza din sange si ameliorarea sensibilitatii la insulina ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale, reducand si riscul de boli cardiovasculare. Pentru a avea parte de toate aceste beneficii, este suficient consumul unei singure lingurite de scortisoara, adaugata in cafeaua savurata zilnic, in iaurtul cu cereale integrale, in smoothie-uri etc. Scortisoara poate fi utilizata cu succes in dietele ce presupun eliminarea dulciurilor. Accelereaza procesul de metabolizare a zaharurilor din organism si reduce foamea, in special pofta de dulce care, stim foarte bine, duce la acumularea kilogramelor.

Condimentele, binefacerile naturii

Usturoiul

Chiar daca nu este un condiment in sine, usturoiul nu putea lipsi din aceasta lista, multumita versatilitatii sale, putand fi inclus intr-o varietate de preparate culinare, si capacitatii uimitoare de a reduce nivelul de glucoza din sange. Un studiu derulat in 2006 asupra soarecilor de laborator si un altul dezvaluit in 2012 si efectuat asupra iepurilor au demonstrat ca usturoiul ajuta la scaderea nivelului glicemic. In plus, s-a dovedit ca extractele de usturoi contribuie la cresterea cantitatii de insulina disponibila la persoanele diagnosticate cu diabet. Nu in ultimul rand, o cercetare publicata in Journal of Agriculture and Food Chemistry a revelat ca usturoiul protejeaza inima de cardiomiopatia diabetica. Considerat si un prieten al inimii, datorita alicinei si celorlalti derivati sulfurati, normalizeaza nivelul colesterolului si scade tensiunea arteriala.

Condimentele, binefacerile naturii (II)

Cititi mai departe pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro