„Când s-a pensionat tata, doctoriţa a vrut cinci gâşte curăţate, bune de pus în frigider”.
Nu ştiu ce vârstă avea domnul în cauză, nici dacă a dat sau nu ceea ce i s-a cerut, nici dacă a primit sau nu ceea ce şi-a dorit sau i s-a cuvenit. Ştiu însă că acesta a fost primul mesaj pe care l-am primit, în iunie 2015, imediat după descinderile DNA şi flagrantul de la Serviciul de Expertiză Medicală Brăila. Acţiune în urma căreia trei medici din cadrul instituţiei (dr. Ana Boală, şefa serviciului, dr. Rodica Ţone şi dr. Cristinel Andreicuţ) au fost acuzaţi de luare de mită în formă continuată.
Mesajul acesta a fost doar primul, apoi, dezvăluirile, reclamaţiile, poveştile au început să curgă. Miel de Paşte, brânză, but de porc... deh!, se orientau doamnele doctor ... când cereau, se uitau şi la om! Dar, de cele mai multe ori, BANI. Mai mulţi, mai puţini, în funcţie de gravitatea bolii, adică de la te miri ce-uri de-alde 50, 100, 200 lei, bancnote strecurate cu grijă printre documentele din dosar, dacă solicitantul chiar era îndreptăţit să primească pensia, şi până la sute ori mii de lei... sau euro, sau dolari, sau lire sterline... dacă solicitantul îşi dorea o pensie de boală doar ca să fie prins în vreun fel de sistemul de asigurări, în condiţiile în care terminase şomajul, nu-şi găsea de muncă şi nici vorbă să îndeplinească cerinţele pentru pensia anticipată sau la termen.
Cam aşa au mers treburile ani de zile la Serviciul de Expertiză Medicală. Doreai să fii liniştit şi „comisia” să fie una formală, cotizai. Nu doreai, nu aveai de unde, nu aveai tupeul necesar sau pur şi simplu te încăpăţânai să fii corect şi să nu dai „ce trebuie”, riscai! Fie să nu primeşti deloc sau să pierzi definitiv pensia, fie să fii încadrat la un grad inferior şi, automat, să încasezi bani mai puţini. Şi au fost, de-a lungul vremii, şi astfel de cazuri, despre care am scris atunci când ne-au fost reclamate. Am scris şi atât. Punctual s-a rezolvat problema, dar, per total, nimic nu s-a schimbat. Doamnele şi-au văzut liniştite de treabă, au tăiat şi spânzurat după bunul plac dosare, au comis abuzuri şi şi-au sporit averile. Averi de-a dreptul impresionante, despre care nimeni nu le-a întrebat niciodată nimic.
Probabil nici procurorii care au strâns probele în baza cărora prima instanţă a dat deja o sentinţă. Una atât de absurdă încât stai şi te întrebi: pentru ce naiba să mai munceşti cinstit în ţara asta!?
De fapt, ce pedeapsă au primit cele trei doamne doctor de la expertiza medicală după ce ani la rând au împărţit după cum au vrut pensiile şi au umilit mii de brăileni? Închisoare cu suspendare şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii. A... şi să nu uit... restituirea fabuloasei sume de 10.476 lei şi 100 euro.
Da, aceasta este sentinţa dată de judecătorii Tribunalului Brăila în megadosarul „Şpagă pentru pensia de boală”, în condiţiile în care, la momentul flagrantului, numai în locuinţele celor trei, procurorii au găsit vreo de 5 milioane lei (50 miliarde lei vechi - cu menţiunea că aceasta este suma rezultată în urma convertirii, practic fiind vorba de diverse sume în lei, euro, dolari şi lire sterline) şi peste 1 kg de aur. Motivul? Doar pentru 10.476 lei şi 100 euro s-a putut dovedi mita.
Ce tare!!! Carevasăzică ăsta-i şpilul: poţi să furi până râgâi, să afişezi opulenţa, să fii prins în flagrant, să ţi se găsească în casă la percheziţii bani să-i întorci cu lopata şi sute de bijuterii din aur ... important e să nu se poată dovedi că-s bunuri obţinute din şpagă ori alte fărădelegi. Ce să mai comentezi!
Este a nu ştiu câta oară când noi, toţi fraierii ăştia plătitori de taxe şi impozite, ne-o luăm fix în bot! Exact în botul ăla care o să rămână umflat ani mulţi de aici înainte, ca în toate celelalte megadosare de corupţie. Căci, sper că nu vă aşteptaţi ca la recurs să se întâmple ceva spectaculos. Câtă vreme ei, procurorii, nu au putut dovedi caracterul ilicit al averilor fabuloase, nimeni n-o să se apuce acum să le ceară lor, adică celor trei, să dovedească, prin acte, că tot ce deţin e strânsură cu sudoare, din muncă cinstită şi dintr-un amărât de salariu de bugetar.