Mergi la conţinutul principal

Tragedie la «Murgoci»: Elevă în stare critică la spital

Un nou caz şocant la unul dintre cele mai renumite licee din Brăila. O elevă a Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci" a căzut de la etajul trei al clasei unde învaţă, ieri dimineaţă, fiind la un pas să-şi piardă viaţa. Aceasta a ajuns în stare critică la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila, cu politraumatisme lombare şi faciale, iar după investigaţiile de specialitate efectuate, conducerea unităţii sanitare a luat decizia de a o transfera la un spital din capitală, cu elicopterul SMURD Galaţi. Există, însă, şi o altă variantă a poveştii. Atât medicul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, care a fost solicitat la acest caz, cât şi una dintre asistentele şcolii au afirmat că ar fi vorba de o tentativă de suicid. Familia adolescentei însă neagă vehement faptul că minora ar fi vrut să se omoare, spunând că era un elev model şi că nu avea probleme nici acasă, nici în dragoste. Directorul colegiului ne-a declarat că aşteaptă rezultatele anchetei efectuate de poliţişti, astfel că nu vrea să se pronunţe dacă a fost un accident sau o tentativă de sinucidere.

La un pas de tragedie. O elevă de clasa a IX-a, la Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci" a ajuns de la şcoală la spital, după ce a căzut de la etajul trei al clasei în care învaţă. Totul s-a petrecut dimineaţă, la ora 9.45. Deşi fata A. S. trebuia să fie alături de colegii săi în laboratorul de fizică, fiind cea de-a doua oră din programul de luni, se pare că aceasta ar fi întârziat şi nu a mai dorit să deranjeze profesorul. S-a dus în sala de clasă, unde se mai afla o colegă de-a ei, olimpică şi care se pregătea pentru etapa următoare a competiţiei şcolare. În timp ce colega sa studia, A. S. a deschis fereastra pentru a lua aer. Mai mult, s-ar fi urcat pe pervaz, moment în care ar fi fost atenţionată de cealaltă elevă să aibă grijă să nu cadă.

Fata a ajuns în stare critică la spital

Cu doar câteva minute înainte de recreaţie, alarma s-a dat în şcoală. Adolescenta era întinsă la sol, sângerând. Cadrele medicale ale colegiului au fost primele care au ajuns la fată, care era conştientă, dar se văita de dureri puternice la coloană şi la faţă. Imediat, la faţa locului a ajuns o ambulanţă SAJ, medicul transportând-o la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila. În scurt timp, poliţiştii şi jandarmii au împânzit intrarea în colegiu.
La "Murgoci" au venit într-un suflet inspectorul general Cătălin Canciu şi inspectorul adjunct Dan Gheorghiţă, aflaţi în inspecţie la alte şcoli, pentru că tot ieri, în paralel cu incidentul, elevii de clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea examenului de bacalaureat. Aceştia au stat de vorbă atât cu directorul, cât şi cu adjunctul colegiului, pentru a afla mai multe detalii despre caz. "Nu pot să vă declar prea multe. Vom face o anchetă disciplinară, pentru că incidentul s-a produs în timpul orelor. De restul se ocupă poliţia, nu intră în competenţa noastră, ca inspectorat", ne-a declarat Cătălin Canciu, şeful IŞJ Brăila.
Acelaşi lucru ni l-a spus şi Mihaela Giurcă, directorul de la "Murgoci". "Am fost anunţată, în jurul orei 9.45, de secretara şcolii, că o elevă din clasa a IX-a a căzut pe geam de la etajul trei. Fata a fost luată cu ambulanţa imediat şi se află la spital. Am anunţat familia. Acum poliţiştii fac cercetări pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo. Am cerut catalogul clasei, iar eleva are absenţă atât la prima oră, cea de informatică, cât şi la a doua oră, la laboratorul de fizică. Am înţeles că ar fi întârziat şi nu a mai vrut să deranjeze profesorul, aşa că s-a dus în sala de cursuri şi aştepta să înceapă cea de-a treia oră", ne-a spus sursa citată.
Adolescenta a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Judeţean. I s-a făcut rapid un examen computer-tomograf, pentru a identifica traumatismele suferite după cădere. În hol, familia acesteia aştepta veşti cu sufletul la gură, plângând. La un moment dat, medicii i-au dat voie mamei să schimbe două-trei vorbe cu fata, care era conştientă. Doctorii i-au identificat minorei leziuni lombare şi faciale, iar rezultatele computerului tomograf au arătat că transferul la un spital din capitală este necesar. "La ora 10.30, s-a prezentat o adolescentă în vârstă de 15 ani, la Unitatea de Primiri Urgenţe, care a fost diagnosticată cu politraumatism prin cădere. La primele investigaţii efectuate în UPU, s-au identificat leziuni lombare şi faciale. În urma examenului CT, s-au identificat leziuni lombare cu fracturi cominutive, care necesită transferul la Spitalul «Bagdasar Arseni», la Bucureşti, la neurochirurgie. Pacienta este conştientă. Prognostic vital bun. Orice pacient politraumatizat este un pacient în stare critică până în momentul în care ajunge acolo unde trebuie să fie abordat din punct de vedere chirurgical. Evoluţia este imprevizibilă. În mod cert, o cădere de la etajul trei ar fi putut fi o tragedie", a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, dr. Alina Neacşu.

Accident sau tentativă de suicid?

Cazul de ieri de la "Murgoci" ridică multe semne de întrebare în rândul anchetatorilor. Şi asta pentru că există voci care susţin că adolescenta s-ar fi aruncat de la etajul trei al clasei, şi nu ar fi căzut accidental. Chiar medicul de pe Ambulanţă, solicitat la faţa locului, este de această părere. "Fata este cu o stare generală bună, este o tentativă de suicid, s-a aruncat de la etajul trei al Colegiului «Gheorghe Munteanu Murgoci». Are un politraumatism, prin cădere de la înălţime, etaj 3, cum am spus, un traumatism cranio-facial, cu o plagă escoriată frontală dreapta, o plagă, escoriată piramida nazală, şi probabil o fractură de piramidă nazală, acuza dureri lombare, ce m-a frapat, o tensiune de 8, în rest era conştientă şi necooperantă. Deci, prognosticul este favorabil, nu este în stare gravă, o să îi facă mai multe investigaţii, dar nu sunt leziuni incompatibile cu viaţa. I-am acordat primul ajutor şi a fost transportată la UPU", a declarat dr. Florin Ştefan, director medical SAJ Brăila.
Aceeaşi variantă este confirmată şi de cadrele medicale ale şcolii, care au ajuns primele la fată. Acestea şi-au adus aminte de un caz mai vechi, produs în urmă cu cinci ani, când o elevă a căzut de la etajul doi, fix în acelaşi loc. "În 2011, o fetiţă care citea, stând rezemată de ferestre, a căzut pentru că acestea se deschideau pe exterior, atunci. Acela a fost un accident. Conducerea de pe vremea aceea a luat măsura ca geamurile să se deschidă pe interior. De data asta nu a fost din cauză că nu s-au asigurat măsurile, ci a fost voluntar. Când am ajuns la fată, am ţinut-o de vorbă. Ea s-a ridicat după ce a căzut, apoi s-a dezechilibrat şi a căzut în faţă. Asta explică traumatismul de piramidă nazală şi hemoragia nazală. Are dureri de spate, în zona mijlocului. Acum vedem, nu pot să mă antepronunţ. Noi suntem mulţumiţi că este în viaţă", au declarat dr. Popa Eugenia şi asistenta Gina Sandu, personalul medical al şcolii.
Directorul de la "Murgoci", Mihaela Giurcă, a evitat să spună dacă la mijloc a fost vorba de un accident sau de o tentativă de sinucidere din partea adolescentei: "În acel timp, toată clasa era plecată la laboratorul de fizică, cu doamna profesoară. Ea era în clasă împreună cu o colegă de-a ei, calificată la olimpiada de fizică. I-a fost pusă absenţă şi la prima oră, şi la a doua oră. Am luat legătura cu dirigintele clasei şi aşteptăm să ne dea mai multe detalii despre elevă", a precizat conducerea şcolii. De menţionat faptul că minora a fost admisă la "Murgoci" cu media finală 9,02.
Pe de altă parte, familia fetei ţine să contrazică ipoteza că minora s-ar fi aruncat de la etaj. "Fata este un elev model, învaţă bine, că de-asta a şi luat la «Murgoci». Nu are iubit, nu are probleme în dragoste. A fost o neatenţie din partea ei", a spus tatăl fetei, care aştepta, sleit de puteri, veşti din partea medicilor, pe holurile spitalului brăilean.
Şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila sunt rezervaţi în declaraţii. "Poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat", ne-a spus scms. Jenel Sogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

«Fata era tristă şi retrasă mai tot timpul»

În timp ce poliţiştii făceau cercetări, iar medicii se luptau să-i salveze viaţa adolescentei în vârstă de 15 ani, elevii de la "Murgoci", ieşiţi în pauză, vorbeau despre tragedia întâmplată în "ograda" lor. "Colegii ei erau la laborator. Ea a rămas în clasă cu o fată care era scutită de ore pentru a învăţa pentru olimpiadă. Cică stătea pe geam, cu picioarele în afară, şi fata cu care era i-a zis să nu mai stea aşa, că ar putea să cadă. Ea i-a zis «Nu păţesc nimic, că aşa stăteam şi la fosta şcoală». Fata olimpică a ieşit din clasă şi ea a căzut...Ce-am mai observat noi la ea e faptul că era mai mereu retrasă, singuratică, tristă...Sperăm să scape cu bine din asta!", ne-au declarat câţiva elevi.

Profesorii în panică

La nici o jumătate de oră după ce ambulanţa a luat-o pe minoră şi a dus-o la spital pentru îngrijiri urgente, autospeciala a fost solicitată, din nou, la Colegiul "Murgoci". De data aceasta, cea care avea nevoie de îngrijirile medicilor era chiar profesoara de fizică, cea cu care fata avea oră de la 9 la 10. Cadrul didactic s-a panicat şi i-a scăzut brusc tensiunea, când a aflat ce s-a întâmplat cu eleva sa. Atât doctorul de pe Salvare, cât şi personalul medical al şcolii au avut grijă de femeia în vârstă, speriată de cazul şocant produs chiar în timp ce ea îşi desfăşura orele. Pe lângă aceasta, şi alţi profesori s-au speriat atunci când au aflat de adolescentă. Din fericire, nu a fost necesar transportul la spital al cadrelor didactice.

Fix în urmă cu cinci ani, o altă elevă a căzut de la etajul doi al aceleiaşi clădiri

În primăvara anului 2011, o altă elevă a Colegiului Naţional "Gheorghe M. Murgoci", din clasa a XI-a, la data respectivă, a ajuns la spital în stare gravă, după ce a căzut de la etajul doi al aceleiaşi clădiri, fostul internat al liceului. Atunci, conducerea unităţii de învăţământ a spus cu subiect şi predicat că a fost vorba de un accident. Fata stătea rezemată de geam, în timp ce citea un curs. Pentru că ferestrele de pe vremea aceea se deschideau în exterior, iar minora s-a lăsat cu toată greutatea pe spate, geamurile s-au deschis şi victima a căzut de la o înălţime de peste 5 metri. A fost transportată la spital, unde a fost diagnosticată cu fractură de bazin. Din fericire, fata a scăpat cu viaţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro