Dezbateri intense pe scena politică locală în legătură cu găsirea unei soluţii pentru evitarea evenimentelor rutiere de genul celui din "Staţia Morţii". Tragedia, soldată cu cinci persoane decedate, a avut loc în Brăila la începutul lunii aprilie, pe Şoseaua Râmnicu Sărat, aproape de intersecţia cu str. Comuna din Paris, când Marius Negoiţă, suspectat că ar fi suferit de epilepsie, a intrat cu maşina într-o staţie de maxi-taxi, în timp ce conducea cu viteză mare către serviciu. Plecând de la acest caz, parlamentarii liberali Vasile Varga şi Cătălin Boboc au anunţat, recent, că au început un demers de modificare a Legii 49/2006 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât orice medic, nu neapărat unul de familie, să poată informa Poliţia Rutieră atunci când întâlneşte un pacient care suferă de o boală ce nu îi permite să circule cu maşina pe drumurile publice. Interesant este că PSD-iştii brăileni au ţinut, vineri, să combată oarecum propunerea, chiar dacă au dat de înţeles că nu o resping în totalitate. Precizăm pe scurt că liberalii au mai propus ca după efectuarea examenului medical, unitatea medicală autorizată să fie obligată să transmită atât medicului care a descoperit afecţiunea pacientului, cât şi Poliţiei Rutiere, faptul că persoana respectivă este inaptă să conducă o maşină, în cazul în care se constată acest lucru, dar şi dacă suspiciunea nu se adevereşte. De asemenea, dacă medicul care a îndrumat pacientul către o unitate de asistenţă autorizată nu ar primi niciun răspuns, timp de 30 de zile privind starea acestuia, ar avea obligaţia de a comunica Poliţiei Rutiere numele, prenumele şi codul numeric personal al pacientului şi faptul că a fost îndrumat să se prezinte la o unitate specializată.
Ce spun PSD-iştii
Preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu poate să nu susţină o idee legată de rezolvarea unor asemenea incidente grave, însă din punctul său de vedere, abordarea liberalilor nu este una completă. Acesta a precizat că a purtat la rândul său discuţii cu medici de familie după tragedia din "Staţia Morţii", însă nu a ajuns la nicio concluzie, pentru că legea este destul de neclară atunci când vine vorba despre boli precum epilepsia. "Eu vreau să vă spun că am avut sâmbăta trecută o discuţie cu doamna doctor Viorica Naumov, medic de familie, care a fost preşedintele Colegiului Medicilor de Familie, dacă nu greşesc, într-un mandat anterior. Ne-a adus şi o documentaţie în acest sens. La vremea respectivă m-am uitat şi eu pe lege şi pe normele de aplicare sau de obţinere a permisului de conducere. Vreau să vă spun că normele sunt atât de alambicate, de greu de aplicat şi de înţeles... Acum, îmi recunosc şi eu limitele: nu am reuşit să ajung la o concluzie. Dacă aveţi curiozitatea să citiţi, o să vedeţi că doar pe zona de epilepsie o să găsiţi vreo 10 - 12 situaţii. Dacă a avut o criză de epilepsie în ultimul an, dacă a avut în ultimele 6 luni, dacă în patru ani s-a repetat, dacă a fost indusă, dacă a fost din cauza băuturii, dacă a fost din cauza medicamentelor. Nu mai înţelegi nimic! Mai ales că acolo sunt multe alte afecţiuni, să zicem aşa, incriminate: diabetul, bolile cardio-vasculare, problemele renale. Deci, trebuie să vedem rezolvarea problemei cu foarte mult discernământ şi cu foarte multă atenţie, pentru că riscăm să mergem pe o zonă de a afecta cumva drepturile omului. Bun. Medicul a aflat ceva. Anunţă. Mai departe? Dacă nu se modifică acele norme şi nu sunt făcute de specialişti cu experienţă vastă, care pot să prevadă consecinţele, care pot să vadă şi în trecut şi în viitor care poate să fie evoluţia lucrurilor, eu cred că nu se ajunge la o soluţie că anunţă medicul. Anunţă şi cu asta gata. Mai departe?", a declarat Rotaru, uşor deranjat de propunerea liberalilor. Senatorul a mai precizat că oricât de bine pregătit ar fi un parlamentar, nu poate rezolva singur o asemenea problemă şi trebuie să lucreze alături de specialişti. "Un colectiv multidisciplinar, după părerea mea, care să aibă suficientă experienţă, precedente şi să vadă şi consecinţele. Nu e o treabă simplă. Trebuie să fie gestionată într-un fel. Eu nu pot să spun că nu susţin o asemenea idee, însă ea trebuie să fie foarte bine fundamentată, să nu derapeze, să ducă în altă zonă", a mai completat sursa citată. Trebuie precizat că la momentul tragediei de pe Râmnicu Sărat, deputatul PNL Vasile Varga şi senatorul PSD Ion Rotaru au fost singurii parlamentari brăileni care au promis că vor încerca să verifice dacă legislaţia poate fi schimbată.
Dragomir şi Chiriac, pentru informarea autorităţilor
Prezent la conferinţă, deputatul Marian Dragomir a dorit să sublinieze că nu a văzut proiectul de lege al liberalilor, aşa că nu doreşte să comenteze asupra modificărilor pe care aceştia vor să le aducă, înainte de a se documenta. Chiar şi aşa, candidatul PSD la Primăria Brăila a afirmat că astfel de cazuri ar trebui aduse la cunoştinţa autorităţilor de către medici. "Eu cred că într-adevăr este necesar să se anunţe, pentru a nu mai exista astfel de situaţii, dar informarea pe care medicul ar face-o către anumite instituţii, trebuie să aibă loc doar în baza stabilirii unui diagnostic clar şi nu a unor prezumţii sau presupuneri. Nu sunt de acord cu reţinerea permisului pe baza unor suspiciuni, pentru că acest lucru ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului", a declarat Dragomir. La rândul său, Francisk Chiriac, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a explicat că din punctul său de vedere, ar trebui readus în discuţie proiectul privind dosarul electronic de informaţii, unde autorităţile ar depista cu uşurinţă toate problemele de sănătate ale pacienţilor, semnalate de medici. "E o situaţie dificilă. Într-adevăr, autorităţile trebuie anunţate în anumite cazuri în care diagnosticul este foarte clar. Sunt de acord. Dar toată metodologia trebuie făcută foarte riguros şi să fie foarte exactă, în momentul în care ajungi să poţi suspenda permisul unei persoane pe un astfel de diagnostic. Exact cum a spus şi domnul preşedinte Rotaru, e foarte complicat să îi pui un diagnostic unui pacient şi timp de patru ani el să nu mai aibă niciun simptom. O să vedem. Specialiştii de la Ministerul Sănătăţii şi cei de la ITM trebuie să stabilească această metodologie foarte clară şi foarte precisă. Sub nicio formă nu putem acţiona pe baza bănuielii. (...) Una dintre soluţii asta ar fi: există un proiect la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - dosarul electronic de informaţii. În care anumite informaţii pot fi publice şi văzute, în sensul de a urmări evoluţia bolii pe un anumit aspect. Şi pot fi scrise şi alte informaţii pe care le pot vedea sau accesa în baza unor parole, anumite instituţii ale statului. Atunci, respectiva persoană poate fi urmărită din punct de vedere clinic. Dacă este sănătos, şi-a rezolvat problema cu respectiva boală sau încă o are", a afirmat Chiriac.
Dan Păun propune ca verdictul să fie dat de o comisie de medici
Acelaşi subiect a intrat şi în atenţia preşedintelui executiv ALDE Brăila, Dan Păun, care a declarat că autorităţile ar putea folosi cardurile de sănătate, unde să se regăsească toate informaţiile corelate de la toate spitalele frecventate de un pacient. Potrivit acestuia, epilepsia este extrem de greu de depistat, iar retragerea permisului de conducere unei persoane în baza unei suspiciuni ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului. "Eu vin şi întreb acum: dacă între şoferul în cauză şi respectivul medic specialist există un conflict mai vechi, nu ajungem la o încălcare a drepturilor omului? Asta nu înseamnă că sunt de acord cu cetăţenii care sunt bolnavi să poată conduce, dar opinia mea este că o singură persoană nu poate lua o decizie de genul ăsta. Trebuie o comisie. Deci, ideea în sine este bună, însă abordarea lasă loc de încălcare a drepturilor omului. În situaţia în care se stabileşte o comisie e altceva", a declarat Păun.