Traficantul «Caţali», arest la domiciliu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Traficantul «Caţali», arest la domiciliu

Liderul clanului «Caţali» primeşte lovitură după lovitură. Nu mai este liber, ci a ajuns arestat la domiciliu. Condamnat la 9 ani închisoare, pentru trafic de persoane, în primă instanţă, Radu Bogăţeanu a fost la un pas de a ajunge mai repede în spatele gratiilor. Pus sub control judiciar, interlopul şi-a tras singur preşul de sub picioare, fără a mai ţine cont de obligaţiile impuse de judecători. Proxenetul nu avea voie să intre în legătură cu ceilalţi inculpaţi în dosar, dar a zis că merge aşa o scurtă plimbare, că doar nu îi vede nimeni. Astfel, în urmă cu aproximativ două săptămâni, el s-a urcat în maşină, împreună cu inculpaţii Nicolae Pătraşcu şi Alina Serea, după cum ne-au informat surse judiciare. S-au întreţinut ca între prieteni şi au stat la discuţii probabil cu privire la pedepsele care îi aşteaptă. Nu s-au gândit că la întâlnire o să participe şi ofiţerii de la Serviciul Investigaţii Criminale al IPJ Brăila care se ocupau cu supravegherea.
Întâlnirea celor trei a dat repede alarma cu privire la încălcarea obligaţiilor impuse prin măsura controlului judiciar de către Radu Bogăţeanu, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) s-a adresat instanţei şi cerut înlocuirea controlului judiciar. Interlopul a fost totuşi norocos că poate sta acasă şi că nu s-a mutat în arestul poliţiei.
După cum ne-a informat Biroul Relaţii Publice din cadrul Curţii de Apel (CA) Galaţi, zilele trecute, judecătorii au admis solicitarea făcută de procurori. În aceste condiţii, Bogăţeanu nu a mai avut ce să comenteze şi trebuie să stea cuminte, asta pentru a nu mai primi şi alte veşti proaste, înainte de cea a sentinţei finale în dosarul de trafic de persoane aflat în curs de judecată. "Admite sesizarea formulată de DIICOT- Biroul Teritorial Braila. Dispune înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Bogăţeanu Radu cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, constând în obligaţia acestuia de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, situat în sat Vărsătura, fără permisiunea organului care a dispus măsura, pe o perioadă de 30 de zile, până la data de 04.08.2016 inclusiv. Pe durata arestului la domiciliu , inculpatul Bogăţeanu Radu are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală , a judecătorului de drepturi şi libertăţi sau a instanţei ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi din prezentul dosar, cu persoanele vătămate sau membrii de familie ai acestora şi cu martorii din dosar. Atrage atenţia inculpatului Bogăţeanu Radu că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Definitivă", este soluţia dată de judecătorii CA Galaţi.
Interlopii din dosarul "Bogăţeanu", acuzaţi de infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minore, spălare de bani şi proxenetism, s-au arătat cam deranjaţi de măsura controlului judiciar. Unii au reuşit să scape, dar şeful grupării din Vărsătura, "Romică Caţali", s-a chinuit în zadar. Interlopul a făcut ultima încercare, la jumătatea lunii iunie 2016, când a cerut revocarea măsurii preventive tot la Curtea de Apel Galaţi, unde se află dosarul. Răspunsul judecătorilor a rămas neschimbat: respinge, ca nefondată, cererea formulată de inculpat.

Condamnarea proxeneţilor din clanul "Caţali"

Pedepsele primite de proxeneţii din "Vărsătura", acuzaţi că au exploatat 17 tinere (inclusiv două minore) nu au picat prea bine pentru liderul şi membrii grupării. Mai ales că interlopii nu se aşteptau să mai fie traşi la răspundere pentru fapte comise în urmă cu ani de zile. La data de 15 martie 2016, judecătorii Tribunalului Brăila au dat veştile proaste. Zece membri ai grupării, în frunte cu Radu Bogăţeanu, au fost condamnaţi pe motiv că, în urmă cu mai bine de zece ani, au dus tinerele "la produs" şi au obţinut din exploatarea acestora sute de mii de dolari.
Liderul clanului, cunoscutul "Romică Caţali", a primit 9 ani de închisoare, iar judecătorii au menţinut sechestrul asigurător aplicat asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale proxenetului. Petruş Serea Panaghiotidis a primit cel mai mult, 10 ani de închisoare cu executare în penitenciar, de la acesta urmând a fi confiscată suma de 148.712 USD. Sorin Alexandru Botea a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, iar Cornel Amza, zis "Şoricel", 9 ani de închisoare. Au mai fost condamnaţi Cătălin Pradaiş (7 ani închisoare), Nicolae Pătraşcu (6 ani şi 6 luni închisoare), Ionel Graur (9 ani şi 6 luni închisoare), Liliana G. (2 ani cu suspendare sub supraveghere), Alina Serea (3 ani cu suspendare sub supraveghere) şi Mihai Tănase (8 ani închisoare, care, însă, au fost executaţi deja). Interlopii proxeneţi au formulat apel împotriva soluţiei primei instanţe, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Galaţi, la data de 6 mai 2016. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna septembrie, întrucât s-a intrat în vacanţa judecătorească.
La începutul anului 2015, după o lună perioadă de filaj, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila i-au trimis în judecată, pe Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", Cornel Amza, zis "Şoricel", Nicolae Pătraşcu, Ionel Graur, Petruş Serea Panaghiotidis, zis "Dumitrel", Liliana G., Alina Serea (sora lui Petruş), Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase şi Sorin Alexandru Botea, anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada 2002 - 2004. Din exploatarea tinerelor racolate şi trimise în cluburile din Spania s-a obţinut practic o avere. Numai Panaghiotidis reuşise să încaseze aproape 250.000 dolari, peste 53.000 euro şi 16 milioane de lei vechi. "Victimele erau selectate cu grijă, dintre persoanele vulnerabile prin vârstă mică, lipsa experienţei de viaţă şi lipsa unei pregătiri şcolare, provenind din familii dezorganizate şi sărace. Fetelor li s-au luat, de regulă, paşapoartele, limitându-le, astfel, libertatea de mişcare şi au fost supravegheate îndeaproape, pentru a nu fugi din club, luându-li-se toţi banii", precizau procurorii DIICOT. Dacă la început erau luate cu frumosul, fetele se trezeau apoi bătute şi ameninţate cu moartea, ceea ce le-a determinat să nu reacţioneze în vreun fel ci să suporte calvarul. Victimele erau puse să facă bani şi se temeau să-l denunţe pe temutul "Caţali". Potrivit procurorilor DIICOT, proxeneţii "nu au avut locuri de muncă şi s-au întreţinut exclusiv din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei". Anchetatorii au probat faptul că, numai în perioada 2002 - 2004, liderul grupării "Vărsătura" a încasat peste 80.000 dolari de pe urma exploatării tinerelor.
În final, buba s-a spart, iar proxeneţii nu au mai avut cum să ascundă "afacerea" cu trafic de persoane. Rămâne de văzut dacă, în urma apelului formulat la instanţa superioară, atât de inculpaţi cât şi de procurori, condamnările vor fi la fel de usturătoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro