Mergi la conţinutul principal

Traficanţii de petarde

În apropierea sărbătorilor de iarnă, un tânăr s-a apucat să facă "afaceri" bănoase cu petarde, însă poliţiştii i-au dat planurile peste cap. Joi noaptea, oamenii legii l-au depistat pe brăileanul care transporta cu un autoturism "Volkswagen" peste 13.000 de petarde. Marfa a fost confiscată, iar transportatorul s-a ales cu dosar penal. În apropiere de Piaţa Săracă, un alt tânăr comercializa ilegal articole pirotehnice.
În seara zilei de 11 decembrie, la ora 23.30, poliţişti de la Biroul Ordine Publică şi Serviciul Acţiuni Speciale l-au depistat în trafic, pe strada Comuna din Paris, pe Gabriel L. (29 de ani), din Brăila, care transporta ilegal mai multe articole pirotehnice. "Cercetările au fost preluate de poliţişti de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase care au stabilit că cel depistat transporta 80 de baterii cu artificii, diverse categorii cu mai multe focuri, şi 600 de cutii cu peste 13.000 de petarde. Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetarilor, iar brăileanului i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice, conform prevederilor Art. 37 din Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
În aceeaşi zi, poliţişti de la Biroul Ordine Publică l-au depistat, pe strada Griviţei, în apropiere de Piaţa Săracă, pe Leonard B. (27 de ani), din Brăila. Acesta comercializa articole pirotehnice specifice sărbătorilor de iarnă, fără a deţine vreo autorizaţie în acest sens. Tânărul avea asupra sa 18 baterii artificii, diferite mărci, a câte 30 de focuri, şi 17 cutii cu 160 de pocnitori. În cauză s-a întocmit dosar penal.

Operaţiunea "Foc de artificii"

Pentru a preveni incidentele neplăcute, Poliţia Română efectuează, în această perioadă, acţiunea naţională "Foc de artificii" pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice. Poliţiştii brăileni acţionează atât pentru controlarea societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi pentru depistarea celor care încalcă regulile privind comercializarea acestui tip de produse, în zona pieţelor, târgurilor sau a centrelor comerciale. Iarna trecută, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, au fost întocmite 19 dosare penale şi au fost confiscate 110 kg de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 3.600 de lei.
În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în mai multe categorii. La prima categorie sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi). Din categoriile 2, 3 şi 4 fac parte articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni. Din motive de ordine şi securitate, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 si T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Poliţiştii precizează că, din anul 2006, după apariţia restricţionării vânzării către publicul larg a materialelor pirotehnice din clasa a II-a, pe raza judeţului Brăila nu au fost înregistrate răniri sau incidente neplăcute în perioada sărbătorilor de iarnă, provocate de folosirea articolelor pirotehnice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro