De o lună de zile, de când coronavirusul a pus stăpânire pe mai multe zone ale globului, trăim un adevărat coşmar. De la o zi la alta, zeci, sute sau chiar mii de oameni cad victime ale acestui nou coronavirus. Identificat la începutul acestui an în oraşul chinezesc Wuhan, virusul ucigaş a escaladat rapid în întreaga lume. Din 11 martie 2020, de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că focarul de coronavirus a devenit o pandemie, întreaga lume s-a întors pe dos. Guvernele ţărilor afectate iau măsuri drastice, graniţele se închid, oamenii stau închişi în case, iar televiziunile transmit ştiri din ce în ce mai alarmante cu privire la numărul persoanelor aflate în spitale, în carantină sau izolate la domiciliu. La noi în ţară, au fost suspendate activităţile culturale, sportive, religioase sau de divertisment, dar şi cele de servire şi consum a produselor alimentare şi alcoolice în restaurante, baruri şi hoteluri.
În urmă cu o lună de zile nici nu ne imaginam că acest scenariu de film de groază urma să se abată şi asupra noastră. Acum însă, când în România a fost declarată stare de urgenţă, mulţi dintre noi privesc viitorul în nuanţe de gri şi încearcă să se bucure, pe cât posibil de prezenţa celor apropiaţi, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, discuţiile sunt virtuale, la depărtări de sute de kilometri.
Nu vreau să comentez faptul că, în ultimele zile românii din străinătate au rupt graniţele în încercarea lor de a reveni acasă şi nici motivele pentru care aceştia se întorc, deşi sunt conştienţi că îi aşteaptă 14 zile de carantină înainte de a-i vedea pe cei dragi.
Mă îngrijorează însă că mulţi dintre cei care vin din zone cu adevărate focare de infecţie nu declară acest lucru, nu sunt conştienţi că îi pun în pericol pe cei apropiaţi. Zilele trecute, un român diagnosticat cu COVID-19 a venit cu avionul de la Madrid, deşi ştia că este infectat. Un altul, pacient cu coronavirus internat la Spitalul “Victor Babeş” din Bucureşti şi-a scos masca de protecţie şi a început să scuipe medicii, spunând că vrea să îi infecteze.
Cum să faci astfel de gesturi faţă de oamenii în halate albe, care în această perioadă îşi pun viaţa în pericol pentru a salva alte vieţi? Cum să ai astfel de manifestări huliganice faţă de semenii tăi? Tocmai de aceea, mi s-a părut firească decizia ca iresponsabilitatea românilor cu privire la pandemia cu Coronavirus să fie pedepsită drastic, prin modificarea Codului Penal. Cu alte cuvinte, cei care se fac vinovaţi de îmbolnăvirea cu Coronavirus a altor oameni, ca urmare a faptului că nu respectă izolarea sau carantina sau pentru că mint cu privire la situaţia lor medicală, riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 5 şi 15 ani.
Proiectul de lege validat de Guvern prin OUG introduce şi o infracţiune nouă, în sensul că, dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informaţii complete despre persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că e o omisiune şi se poate întocmi dosar penal.
În ţara noastră, mai mult de jumătate din numărul infectărilor cu coronavirus au fost posibile din cauza unor indivizi iresponsabili, care au minţit cu privire la ţara de unde au sosit, sau cu privire la starea lor medicală. Tocmai de aceea, mi se par corecte astfel de sancţiuni. Dacă acestea ne vor face să respectăm izolarea şi carantina, rămâne de văzut. În rest, Dumnezeu cu mila!