Sezonul estival este o perioada excelenta pentru a petrece timp in aer liber, la munte sau la mare. Insa, anumite obiceiuri si activitati pot duce la diverse probleme de sanatate. In consecinta, este important sa va protejati si sa tineti departe orice pericol care v-ar putea strica voia buna si vacanta.
Va sfatuim sa tineti cont de cateva sfaturi, intrucat pericolele pe timp de vara sunt mai frecvente, comparativ cu alte anotimpuri. Daca, insa, va luati masuri de precautie, va puteti bucura de soare si vacanta, fara a fi ingrijorati de consecinte. In cazul in care plecati in vacanta in strainatate, nu uitati sa va faceti asigurare medicala si sa va luati trusa cu medicamentele de baza, in caz de febra, intepaturi de insecte, dureri, dar si antibiotice cu spectru larg de actiune. Iata care sunt principalele pericole pentru sanatate pe timp de vara.
Cancerul de piele
Melanomul sau cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer. Peste un milion de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer in fiecare an. Daca este depistat in stadiul incipient, cancerul de piele poate fi tratat cu usurinta. Factorii de risc pentru cancerul de piele includ:
- Statul prelungit la soare fara a folosi creme fotoprotectoare si/sau arsurile solare
- Pielea, parul si ochii deschisi la culoare
- Prezenta unui membru al familiei care are sau a avut cancer de piele
- Varsta peste 50 de ani
Pentru a preveni melanomul, este important sa va testati periodic, sa discutati cu medicul dermatolog in legatura cu modificarea formei, culorii si dimensiunii alunitelor. De asemenea, trebuie sa folositi crema cu factor de protectie si sa evitati expunerea la soare in zilele si orele fierbinti.
Insolatia
Este o problema medicala serioasa, ce poate pune in pericol viata. In caz de insolatie, temperatura intregului corp creste. Asemenea febrei, temperatura crescuta din insolatie poate duce la leziuni permanente. Unele semne de insolatie includ:
- Confuzie
- Respiratii scurte si rapide
- Cresterea pulsului
Daca observati aceste semne, trebuie sa sunati imediat la ambulanta. Insolatia este o urgenta medicala si trebuie luate masuri cat mai repede. Aceasta poate fi prevenita cu usurinta prin evitarea expunerii la soare timp indelungat, mai ales in intervalul 12:00-17:00, si protejarea capului cu palarii sau sepci. In plus, hidratati-va corespunzator – beti minimum doi-trei litri de apa pe zi.
Toxiinfectia alimentara
Mai departe cititi pe farmaciata.ro.