Top 10 utilizări ale lavandei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Top 10 utilizări ale lavandei

* de secole, oamenii adoră lavanda pentru aroma și frumusețea acesteia * astăzi, această plantă este des folosită ca ingredient în produsele de curățenie sau ca accesoriu, cum sunt săculeții parfumați, lumânările parfumate etc * lavanda este însă bună și pentru sănătate

 

Când aud de lavandă, oamenii se gândesc în primul rând la un parfum, însă această plantă are numeroase efecte pozitive atât asupra corpului, cât și asupra psihicului. Un lucru este sigur: în orice formă ar fi preparată, fie că vorbim de ceai, uleiuri sau prăjituri, lavanda este întotdeauna asociată cu ideea de relaxare și bunăstare.

Să aflăm în continuare care sunt secretele acestei plante și cum ne influențează sănătatea și starea de spirit:

 

Inamicul stresului

 

Striviți câteva flori de lavandă cu degetele și inspirați parfumul eliberat sau masați-va tâmplele cu o cantitate mică de ulei natural de lavandă. Parfumul plăcut al acesteia acționează împotriva stresului, ameliorează anxietatea și tensiunea într-un mod complet natural.

 

Somn ușor cu flori de lavandă

 

Ceaiul făcut dintr-o mână de flori de lavandă este la fel de eficient ca și ceaiul de musețel, de exemplu, în combaterea insomniilor. De asemenea, pentru a avea un somn liniștit, puteți apela la săculeții cu flori de lavandă uscată, pe care îi puteți pune sub pernă, și al căror parfum asigură liniște și relaxare totală.

 

Oboseala dispare

 

Uleiul esențial de lavandă este un excelent tonic pentru sistemul nervos. Așadar, este eficient în combaterea migrenelor, depresiei, agitației și a stresului emoțional.

 

Ajută la concentrare

 

Aroma proaspătă de lavandă înlătură senzația de epuizare mentală și neliniște, aducând în schimb un plus de energie activităților desfășurate.

 

Bună pentru arsurile și iritațiile pielii

 

Vara, dacă pielea dumneavoastră este uscată, iritată și arsă în urma expunerii prelungite la soare, uleiul de lavandă sau spray-urile pe bază de lavandă va pot ajuta să scăpați de mâncărimi și usturime și hidratează pielea în profunzime, redându-i strălucirea.

 

Adio, mătreață!

 

Masați-vă scalpul cu un amestec din 15 picături de ulei esențial de lavandă și 2 lingurițe de ulei de măsline sau de migdale, după care lăsați să acționeze și țineți capul acoperit cu un prosop timp de o oră. La final, șamponați și clătiți. Sunt necesare doar câteva astfel de ședințe de tratament pentru ca mătreața să dispară.

 

Vă scapă de durerile de stomac

 

Digestia lentă și arsurile apar ca rezultat al creșterii numărului de bacterii din stomac, care pot fi o urmare a alimentației incorecte sau a unui tratament cu antibiotice. Antioxidanții din lavandă, mai exact polifenolii, au capacitatea de a reduce numărul acestor bacterii. Așadar, sănătatea are de acum un nou aliat în bucătărie: lavanda. Prăjituri, iaurt, ceai, toate capăta un gust extraordinar și vă ajută să scăpați de problemele digestive.

 

Lavanda are proprietăți antiseptice

 

Copilul dumneavoastră s-a jucat afară și a venit acasă cu o julitură de toată frumusețea? Sau cuțitul din bucătărie tocmai ce a fost ascuțit și și-a lăsat amprenta pe degete? Nu vă fie teamă să aplicați puțin ulei de lavandă pe rană. Acesta are proprietăți antiseptice, așadar vă protejează împotriva infecțiilor și ajută la refacerea țesuturilor.

 

Piele tânără, fără bătăi de cap

 

Totodată, lavanda este recomandată și ca ingredient în produsele cosmetice, pentru a preveni apariția acneei, ridurilor, psoriazisului sau altor inflamații la nivelul pielii. (Mai departe pe Farmaciata.ro)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro