Testul Opoziţiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Testul Opoziţiei

Lucrurile s-au complicat în viaţa politică românească mai mult şi mai rapid decât s-ar fi aşteptat mulţi. Rămas fără partenerii de guvernare, PSD are şanse minime să mai apuce alegerile prezidenţiale la guvernare, în ciuda optimismului Vioricăi Dăncilă. Noul context pune Opoziţia - aia reală - în situaţia în care să preia guvernarea fix în cel mai nepotrivit moment pentru ea: în toamnă. Prea devreme pentru a nu se implica, prea târziu pentru a se implica eficient, până la următoarele alegeri parlamentare la termen, dar fix când PSD ar urma să pună în practică majorarea de pensii ce trebuia aplicată de la începutul anului, o măsură care va da peste cap şi mai rău deficitul, dar pe care niciun partid nu-şi va permite să o anuleze. O situaţie delicată pentru toată lumea politică, dar mai ales pentru români în general.

E clar, PSD nu mai poate guverna şi nici nu mai poate fi lăsat să guverneze încă un an şi vreo 4 luni de acum încolo. E prea mult şi prea pericolus pentru ţară. De altfel, şansele ca un nou guvern PSD să treacă de Parlament sunt aproape nule. Pe de altă parte, oricine ar forma viitoarea coaliţie de guvernare, aceasta va fi fie una minoritară, fie împotriva firii politice şi a logicii. O majoritate clară în Parlament se poate obţine printr-o alianţă a tuturor partidelor parlamentare, cu excepţia PSD. E cam greu spre imposibil să vezi guvernând împreună PNL cu USR cu PMP cu UDMR (care a susţinut guvernarea toxică PSD-ALDE) şi cu Pro România-ALDE (care a guvernat până mai ieri). Oricare altă variantă înseamnă un guvern minoritar, fără prea mare putere de decizie. Sau vede cineva o alianţă funcţională între PNL şi USR cu Pro România-ALDE, mai ales în contextul în care partidul lui Victor Ponta ar dori mai degrabă să susţină un guvern al PSD, dacă Dăncilă renunţă la candidatura la prezidenţiale şi restructurează guvernul?

Cel mai logic şi mai sănătos pentru România ar fi organizarea unor alegeri anticipate, imediat după alegerea Preşedintelui. Teoretic se poate, practic este foarte greu spre imposibil. De fapt, alegerile anticipate trebuie forţate de actualul Parlament. Ceea ce ar însemna ca parlamentarii actuali să renunţe de bună voie la mandat cu un an mai devreme. Câţi dintre ei o vor face, mai ales că vor pierde o sumedenie de avantaje? Avantaje pentru încă un an, plus alte avantaje pentru tot restul vieţii.

De fapt, acesta va fi adevăratul test al Opoziţiei. Nu intrarea la guvernare, nu formarea unei alianţe de guvernare, nu un program realist de guvernare, nici măcar găsirea unor soluţii rapide pentru a evita criza în pragul căreia ne-au adus PSD şi ALDE, ci pur şi simplu declanşarea de alegeri anticipate cât mai rapid cu putinţă. Ar fi un restart necesar şi o dovadă a maturităţii clasei politice. Mai ales că electoratul şi-a dat deja testul de maturitate politică încă din 26 mai.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro