Mergi la conţinutul principal

Testatea elevilor în școli intră în “vacanță”

* școlile rămân fără teste de salivă pentru elevi și săptămâna viitoare, a declarat, miercuri, secretarul de stat Raed Arafat * achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către una din firmele participante, așa că se așteaptă decizia instanței

 

Conform declarațiilor făcute ieri de către secretarul de stat Raed Arafat, achiziția privind testele din salivă pentru școli a fost contestată de către o firmă participantă, motiv pentru care acum se așteaptă decizia instanței.

În acest moment nu există stocuri de teste care să fie distribuite instituțiilor de învățământ, acțiunea de testare a elevilor care a început la finele anului trecut va lua o scurtă pauză.

Situația se poate complica chiar și după decizia instanței deoarece China, principalul furnizor de teste rapide antigen, intră într-o vacanță de 3-4 săptămâni datorată trecerii în noul an, iar lanțul de aprovizionare poate avea de suferit.

"Din păcate, am fost anunțați la data de 5 decembrie de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante.

Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua. Deci, săptămâna asta nu mai semnăm!

IGSU care semnează aceste contracte nu poate să semneze până nu se pronunță CNSC. Sunt oferte, companii care au promis că vor aduce, dar fiind această  contestație sunt niște reguli care trebuie respectate.

Deci, în ce privește testele pentru școli, depindem de decizia pe care o va lua CNSC, care poate spune că se poate continuă sau poate solicită reevaluarea.

Asta este problema cu care ne confruntăm la acest moment pentru această săptămână și poate începutul săptămânii viitoare.

Lotul contestat era cel cu livrare rapidă, celelalte sunt cu livrare peste 2 săptămâni. Acum, în stocurile IGSU nu există teste.", a declarat Raed Arafat.

Se vor face teste doar dacă la inspectorate mai sunt stocuri, a subliniat el.

"O altă problemă este că, China intră în noul an, vor avea o vacanță care de regulă înseamnă 3 – 4 săptămâni, toate aceste teste vin de acolo în mare parte, așa că este posibil să avem și probleme cu lanțul de aprovizionare și transport.

Va trebui să contractăm cât mai repede după ce trecem de faza de acum", a afirmat Arafat.

 El a adăugat că se va face și o analiză privind eficacitatea și corectitudinea cu care au fost făcute aceste teste: "Se va face o analiză – ajustare, schimbare de mod de aplicare sau să spui după o perioadă că nu se mai fac. O analiză poate să vină cu orice răspuns. Acum nu s-a discutat când se va face acest lucru. Trebuie date din teren- câți copii au fost depistați, dacă testele se fac corect la domiciliu, să fim siguri că testele care se dau sunt folosite eficient, cu rezultat, să nu fie doar o chestie de formă".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu