Mergi la conţinutul principal

Termocentrala. Butoi de pulbere

Revoltă spontană a celor 200 de salariaţi ai unităţii energetice de la Chiscani, disponibilizaţi începând cu 2 iunie. Oamenii s-au trezit că erau la un pas să-şi piardă drepturile la venituri de completare, doar pentru că CEO (Complexul Energetic Oltenia) - Târgu Jiu a omis să-i încadreze explicit în prevederile OG 36/2013, privind măsurile de protecţie socială a disponibilizaţilor prin concedieri colective din sectorul de stat. La mijloc ar fi fost vorba despre o "scăpare" a companiei energetice de la Târgu Jiu, dar cu efecte dezastruoase: salariaţii şi-ar fi luat adio la plăţile cuvenite de la bugetul de stat conform ordonanţei amintite. Teama este justificată, spun disponibilizaţii, întrucât nu era prima dată când CEO "greşea" în legătură cu vechimea în muncă a salariaţilor de la termocentrala din Chiscani. Aşa că, speriaţi, oamenii au dat imediat alarma şi au cerut explicaţii la centrală, care într-un final le-a promis că va lămuri lucrurile şi va îndrepta situaţia. "Nu vă jucaţi cu nervii noştri", au ameninţat cei 200 de muncitori care au primit ieri preavizul de concediere.

Situaţie tensionată în rândul salariaţilor sucursalei Electrocentrale Chiscani: ieri au sosit la companie 201 preavize de concediere începând cu luna iunie, dintr-un total de 273 de angajaţi. Şi ca lucrurile să se complice şi mai mult, oamenii au sesizat o eroare capitală în ce priveşte redactarea preavizelor şi a notificărilor privind disponibilizarea. Din conţinutul acestor acte trimise de către departamentul Resurse umane al CE Oltenia nu reieşea în nici un fel că persoanele vizate de concediere ar fi beneficiat de prevederile OG 36/2013, privind măsurile de protecţie socială a disponibilizaţilor prin concedieri colective din sectorul de stat, adică de acele venituri de completare în funcţie de vechimea în muncă a fiecăruia. "A intervenit din nou eroarea cu vechimea considerată eligibilă doar de la preluarea noastră de către CEO, din octombrie 2013. Adică indiferent că noi avem aici vechime de 30 şi mai bine de ani, Oltenia lua în considerare doar vechimea din octombrie încoace. Cum actele trimise acum cu concedierea nu spuneau nimic lămuritor, era ca şi cum noi aveam vechime mai mică de 36 de luni în companie şi, astfel, drepturile noastre rămâneau aşa, în aer", ni s-au plâns viitorii şomeri. "Problema este că, în cadrul discuţiilor cu conducerea CEO Târgu Jiu, nu era prima dată când apărea această abordare privind vechimea eligibilă, în viziunea lor. Chiar în cursul lunii februarie am discutat fix despre acest aspect şi am fost asiguraţi că totul este în regulă. Ei iată că acum, la 2 luni diferenţă, au fost emise acte privind concedierea care, surpriză, au o problemă cu vechimea salariaţilor. Cum să nu se teamă oamenii că se încearcă să fie traşi pe sfoară?", se întreabă retoric reprezentanţii salariaţilor de la Electrocentrale Chiscani. De asemenea, oamenii au mai reclamat faptul că procesul de selecţie şi nominalizare a persoanelor ce sunt concediate ar fi fost netrasparent.

Sindicatele la unison: "Refaceţi actele!"

Greşeala a fost, evident, sesizată şi de către conducerea sucursalei brăilene care, în cursul zilei de ieri, a comunicat cu CE Oltenia cu privire la situaţia creată. "Primele documente au sosit luni după amiază, iar astăzi (ieri - n.r.) au fost emise şi cele 201 preavize pentru cei vizaţi de această concediere. Problema a fost că unii dintre ei, de bună credinţă, nu şi-au dat seama de greşeală şi au semnat la primirea preavizului. Acum oamenii, pe bună dreptate, sunt supăraţi, nu numai cei care au apucat să semneze, şi vor lămuriri. Astfel, am comunicat la CEO situaţia şi am primit răspuns că se rezolvă", ne-a declarat ieri, în jurul prânzului, Gabriel Dieaconu, directorul sucursalei de la Chiscani, respingând acuzaţiile privind netransparenţa procedurii de întocmire a listei nominale cu disponibilizaţii. Ulterior, acesta a anunţat că a venit comunicarea oficială de la Târgu Jiu privind corectarea şi lămurirea problemei cu vechimea salariaţilor. "Această simplă adresă nu rezolvă definitiv lucrurile. Compania trebuie să refacă, în primul rând, notificările către Agenţia de Şomaj şi Inspecţia Muncii, privind anunţata concediere colectivă, dar mai ales, să anuleze şi să refacă toate cele 201 de preavize, astfel încât acestea să prezinte clar, cu subiect şi predicat, situaţia fiecăruia dintre salariaţii preavizaţi", a subliniat Magda Hristea, unul dintre liderii sindicali ai unităţii energetice de la Chiscani, adăugând că, din punctul său de vedere, salariaţii de la Chiscani sunt victime ale discriminării tocmai pe acest aspect, privind vechimea în muncă luată în considerare de către CE Oltenia. Observaţia acesteia privind necesitatea refacerii preavizelor a fost preluată şi transmisă la Târgu Jiu de către Dieaconu care a primit răspuns că actele vor fi refăcute, iar cele pentru care deja unii dintre salariaţi au apucat să semneze vor fi anulate.

"Buvoca B. V." nu şi-a pierdut interesul pentru termocentrala de la Chiscani

Întrebat ce se va întâmpla cu sucursala locală a companiei energetice, Dieaconu a explicat că planul este ca unitatea să intre în conservare, motiv pentru care a fost oprită o echipă de circa 72 de persoane, urmând a se încerca vânzarea, ca întreg, către un viitor potenţial investitor, în cadrul unei viitoare licitaţii publice.
Pe surse, reporterii "Obiectiv" au aflat că, de fapt, o companie olandezo-rusă (Buvoca B.V.) şi-ar fi manifestat interesul de a implementa la Chiscani o tehnologie nouă privind producerea de energie electrică şi transformarea unităţii într-un producător independent de energie, toate acestea în cadrul unei investiţii estimate la circa 40 - 45 milioane euro. Este vorba despre modificarea grupului energetic astfel încât să permită utilizarea tehnologiei CWS (Coal-water slurry), adică a unui combustibil constând în suspensie de particule fine de cărbune în apă. Dacă proiectul va fi implementat la Brăila, ar fi o premieră implementarea la scară industrială a tehnologiei CWS.
Reamintim că, la anunţarea planului privind restructurarea de personal în cadrul Complexului Energetic Oltenia, din care face parte şi unitatea de la Chiscani, salariaţii brăileni şi-au manifestat îngrijorarea faţă de soarta grupurilor energetice existente pe platforma energetică, mai cu seamă teama că totul va ajunge să fie valorificat la fier vechi. Ulterior, CEO a anunţat că va concedia la nivel de grup, circa 2.000 de salariaţi în acest an, din care 10% din cadrul sucursalei de la Chiscani. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro