Teoria tăierii nu poate aduce bani mai mulţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Teoria tăierii nu poate aduce bani mai mulţi

Este clar că Guvernul nu şi-a făcut deloc calculele atunci când a decis să taie din pensii şi salarii. Sau, mai bine zis, a făcut calcule proaste, pe principiul aritmeticii de şcoală primară, chestie care nu se poate aplica sub nicio formă în economia reală. Aşa se face că, la Brăila de exemplu, deficitul la fondul de pensii a devenit uriaş, cu toate recalculările "pensiilor nesimţite" şi a reducerii veniturilor salariale ale bugetarilor. O gaură aproape dublă în bugetul Casei de Pensii Brăila comparativ cu încasările este echivalentul unui mic dezastru local. Şi, cu siguranţă, situaţia este cam aceeaşi prin cele mai multe judeţe ale ţării.
Guvernul n-a vrut să înţeleagă că, de fapt, politica tăierilor cu orice preţ, nesusţinute şi de măsuri care să stimuleze economia şi, implicit, încasările, nu poate fi o soluţie decât pe termen extrem de scurt. Degeaba plăteşti mai puţin la pensii şi degeaba încasezi mai mult din TVA - majorat cu 5 procente, până la 24% - dacă oamenii au mai puţini bani. Pentru că, implicit, vor cheltui mai puţin, companiile vor vinde în scădere, profitul lor va fi mai mic, impozitul pe profit va scădea, angajaţii din sectorul privat vor fi şi mai prost plătiţi şi daţi afară în număr şi mai mare. Şi degeaba reduci salariile bugetarilor şi dai afară de la stat, dacă n-au unde să se angajeze, deci să producă venituri din care să le iei cotizaţia la pensie. Ba chiar forţându-i să iasă la pensie înainte de vreme, numai pentru a avea un venit sigur. Şi degeaba majorezi TVA, dacă restul economiei abia se târâie.
Astfel de calcule nu funcţionează decât pe termen extrem de scurt şi nu s-au dovedit a fi nicăieri soluţii reale de creştere a veniturilor. Ca să ai bani mai mulţi ca stat, trebuie să faci în aşa fel încât privaţii să aibă bani mai mulţi. Bani albi, legali, obţinuţi prin măsuri de stimulare reală - impozite mai mici, facilităţi mai mari la angajare de personal, ajutoare pentru investiţii, stimulente pentru reinvestirea profitului şi tot aşa. Când PIB-ul creşte cu mai puţin de 1% pe trimestru, nu poţi avea speranţe că o să echilibrezi bugetul de pensii sau oricare alt buget al statului. Şi, cu siguranţă, problema găurilor în buget va continua să se agraveze. Ca să nu mai vorbim de momentul în care va veni scadenţa pentru salariile câştigate prin instanţe, pentru taxa auto încasată ilegal sau pentru împrumuturile pe care va trebui să le restituim. Deşi am o presimţire că acest moment va fi lăsat pentru 2013, după alegerile parlamentare de anul viitor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro