Mergi la conţinutul principal
Gropile de pe Calea Galaţi devin eterne

Tentativa Primăriei de a rezilia contractul cu “Telor Invest”, respinsă de Tribunal

• în consecinţă, şantierul rămâne complet abandonat pe o perioadă nedeterminată • asta pentru că, atât timp cât “Telor Invest”, firma bucureşteană care a câştigat la licitaţie contractul în valoare de 3 milioane lei, refuză să predea amplasamentul, Primăria nu poate angaja o altă firmă pentru reluarea lucrărilor • primarul Marian Dragomir spune că nu mai e cale de întors şi că “Telor Invest” trebuie să plece, pentru că şi-a bătut joc de lucrare şi de brăileni

 

Încercarea Primăriei Brăila de a rezilia contractul cu firma bucureşteană “Telor Invest”, pe care o acuză că şi-a bătut joc de lucrările de pe Calea Galaţi, rămâne deocamdată fără sorţi de izbândă. Tribunalul Brăila a respins cererea Primăriei, astfel că “Telor Invest” nu poate fi obligată să elibereze amplasamentul. Cu alte cuvinte, în ciuda întârzierilor foarte mari la executarea lucrărilor, firma bucureşteană rămâne în continuare titulară de contract, tentativa autorităţilor locale de a o evacua de pe şantier, pentru a putea angaja o altă societate, fiind blocată de judecători. Sentinţa nu este, însă, definitivă, iar conducerea Primăriei ne-a confirmat deja intenţia de a declara apel, în termenul legal de cinci zile. “Nu putem lăsa lucrurile aşa. O să declarăm apel, dar până la finalizarea procesului şantierul o să rămână blocat”, ne-a declarat, ieri, primarul Marian Dragomir.

Reamintim că pentru reabilitarea şi modernizarea Căii Galaţi, pe porţiunea cuprinsă între podul Brăiliţa şi capătul cartierului Vidin, a fost încheiat un contract în valoare de circa 3 milioane de lei cu firma bucureşteană “Telor Invest”, cea care a câştigat licitaţia organizată de Primăria Brăila. Firma respectivă se afla deja în insolvenţă când s-a înscris la licitaţie, iar oficialii brăileni au încercat să o respingă, însă Consiliul Concurenţei nu a fost de acord cu acest lucru, astfel că şi-a adjudecat contractul, pe criteriul preţului cel mai mic. Lucrările ar fi trebuit demarate în luna ianuarie a acestui an şi finalizate până pe 31 decembrie. Şantierul s-a derulat, însă, extrem de greoi, astfel că, până prin luna iulie, constructorul nu reuşise decât să înlocuiască bordurile, pe toată lungimea tronsonului aflat în lucru, şi să toarne câteva petece de asfalt, pe o porţiune de doar câţiva zeci de metri. La un moment dat, lucrările s-au blocat complet, toate utilajele dispărând pur şi simplu de pe şantier. Nemulţumiţi, oficialii Primăriei Brăila au început să acuze firma “Telor Invest” că neglijează lucrarea de pe Calea Galaţi, preferând să îşi ducă toată forţa de muncă pe alte şantiere din ţară. Pentru o scurtă perioadă de timp, în urma unor somaţii repetate ale Primăriei, “Telor Invest” a revenit cu câteva utilaje pe şantier, lăsând impresia că vrea să recupereze întârzierile, însă “minunea” a durat doar câteva zile, după care lucrările au fost abandonate din nou. Supărat, primarul Dragomir a început să vorbească tot mai răspicat despre posibilitatea rezilerii contractului, dacă “Telor Invest” nu înţelege să îşi schimbe atitudinea. Semnalele acestea nu au avut niciun rezultat concret, şantierul de pe Calea Galaţi rămânând la fel de apatic.

 

Rezilierea contractului la o lucrare pe bani publici, prima măsură de acest gen luată la Brăila

În consecinţă, la finele lunii august, edilul-şef al Brăilei a demarat procedura de reziliere a contractului cu “Telor Invest”, spunând că măsura aceasta, luată în premieră pe plan local, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toate firmele care îşi bat joc de lucrările făcute pe bani publici. “Telor Invest” a fost somată să îşi ia utilajele de pe şantier şi să predea amplasamentul către Primărie, astfel încât să poată fi angajată altă firmă pentru continuarea lucrărilor. Bucureştenii au refuzat, însă, să semneze actele de reziliere, ameninţând că vor acţiona în judecată municipalitatea brăileană, dacă nu îi lasă să continue contractul. Hotărâtă să pună lucrurile la punct, Primăria a apelat la o Ordonanţă Preşedenţială care să îi permită să evacueze firma “Telor Invest” de pe amplasamentul şantierului. “Dacă instanţa ne va da dreptate, cei de la «Telor Invest» trebuie să predea cât mai rapid amplasamentul, astfel încât să putem organiza o nouă licitaţie pentru găsirea unei firme care să continue lucrările. Fără o decizie a instanţei nu îi puteam evacua, deoarece ar fi însemnat un abuz. Sperăm să primim un răspuns favorabil”, ne spunea, în urmă cu câteva zile, primarul Marian Dragomir.

Iată însă că instanţa a respins cererea Primăriei, considerând, probabil, că Ordonanţa Preşedenţială nu este calea cea mai potrivită pentru tranşarea litigiului între cele două părţi. Primăria va face apel, însă după cum stau lucrurile va mai dura luni de zile până când va fi redeschis şantierul. În prezent, chiar dacă refuză să semneze actele de reziliere a contractului, “Telor Invest” nu mai derulează nicio activitate pe Calea Galaţi, iar în afară de un segment de la capătul cartierului Vidin, unde s-a turnat un strat de asfalt,  carosabilul a rămas plin de gropi şi cu porţiuni întinse de pe care s-a raşchetat vechiul asfalt. Situaţia cea mai rea este pe tronsonul dintre podul Brăiliţa şi linia de tramvai de la intrarea în Vidin. Pe acest tronson s-a lucrat la înlocuirea ţevilor de apă şi canalizare, în dreptul fiecărei case, iar şanţurile săpate pentru aceste lucrări au fost astupate superficial, fapt ce accentuează starea de degradare a carosabilului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro