Mergi la conţinutul principal

Tentatia literaturii de buna calitate

Marian Coman, redactor-sef al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei" si Cristian Robu-Corcan - sef al biroului de marketing-proiecte culturale de la Biblioteca Judeteana si-au lansat, joi seara, volumele tiparite de Grupul editorial "Tritonic".
Discutii aprinse a provocat lansarea volumului de publicistica al lui Marian Coman, "Teoria flegmei. Apel la mitocanie", prezentat de directorul general al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei", Monica Paraschiv. Cartea, editata in colectia "Publicistica", stringe un numar insemnat de editoriale scrise de Marian Coman in intervalul 2004 - 2007. "Marian Coman nu scrie editorial. El scrie si atit. Marian are doua calitati care-l fac sa scrie atit de bine, care-l departajeaza. Prima se refera la puterea de generalizare. Adica, o intimplare din zona noastra, Marian o analizeaza asa de bine incit editorialele lui pot fi citite de oricine din tara. Al doilea element esential este faptul ca editorialele lui sint tulburatoare. Te pun pe ginduri, ai senzatia ca nu ai prins tot mesajul si mai vrei sa-l citesti inca o data. El scrie consistent, dar isi transmite mesajul cu un aer de mister care te obliga sa faci mult mai multe conexiuni. Consider ca acest volum poate sta cu cinste linga publicisti consacrati, ca isi atinge menirea. Te face sa gindesti", a spus Monica Paraschiv. Directorul grupului editorial "Tritonic", Bogdan Hrib, a precizat ca prin colectia de publicistica editura vrea sa ofere o viata mai lunga textelor care, de obicei, traiesc doar o zi. Autorul volumului "Teoria flegmei. Apel la mitocanie" a marturist ca atunci cind a inceput sa scrie editoriale nu s-a gindit nici o clipa ca le va stringe intr-o carte. "Faptul ca sint jurnalist e un accident. Eu mi-am dorit sa fiu scriitor si cred ca daca am fi trait intr-o Romanie perfecta, as fi fost scriitor si probabil ca nu i-as mai fi suparat pe politicieni cu textele mele. La inceput am scris cu speranta, apoi, cind am vazut ca nu se schimba nimic, am fost deceptionat. Acum sint scirbit. Sint scirbit fiindca o clasa politica sub orice critica si-a batut joc de copilaria si de tineretea generatiei mele. Cei mai multi prieteni ai mei, cei mai multi colegi din facultate au plecat din Romania din cauza acestei clase politice, care nu a fost in stare sa faca nimic. Sint convins, par mai pesimist decit sint. Dar am inca sperante, pentru ca altfel nu as fi ramas in Braila", a incheiat Marian Coman.
Dupa citeva schimburi de replici acide pe tema vietii politice, la care au asistat si citiva politicieni braileni aflati in sala, s-a trecut la lansarea volumului lui Cristian Robu Crocan, "Cind vine vremea gistelor salbatice", publicata in colectia "Lit". Tinarul critic Liviu Stan a spus ca din punctul sau de vedere era nevoie de o astfel de carte, o bizarerie de colectie, cu o scriitura de exceptie. Foarte interesant i se pare si faptul ca personajul principal, probabil primul personaj "fiinta trezita" din literatura romana, nu este psihanalizabil si este antiplatonician. "Este o carte a existentei. Nu este nici roman, nici proza scurta, este o carte care pune degetul pe rani bine camuflate, rani pe care le are orice fiinta. Cartea tiraste fiinta umana din aceste cameleonisme. Este o carte a curajului de a fi om sub cupola acestui circ postuman", a explicat Liviu Stan. Autorul romanului a marturisit ca a dorit sa evidentieze diferenta dintre gindul launtric si cel rostit, sa arate pina unde poate merge libertatea interioara a unui om.

Carte politista si literatura erotica

Tot de la Grupul editorial "Tritonic" au fost prezentate alte trei carti, doua fiind semnate de Zully Mustafa, "Nopti orientale 1" si "Nopti orientale 2". Cele doua volume au in spate experienta de jurnalist a autoarei. In primul volum, Zully Mustafa a considerat ca oamenii au nevoie de povesti de dragoste imbracate frumos, iar in cel de-al doilea a incercat sa explice cum se construieste un text erotic. "Sint lucruri normale, nu trebuie sa ne ascundem dupa deget. Intotdeauna exista tradare in dragoste, minciuni, prostitutie. In povesti am ascuns ideea ca fara dragoste oamenii fac degeaba amor si ca intr-o relatie nu trebuie acceptate compromisurile. Povestile sint adevarate, dar sint mii de detalii mincinoase", a declarat Zully Mustafa.
Ultimul volum prezentat, "Blestemul manuscrisului", apartine scriitorilor Bogdan Hrib si Razvan Dolea. Bogdan Hrib a spus ca volumul este o continuare a cartii politiste "Fliliera greceasca", iar pe linga povestea politista, Razvan Dolea a construit si o naratiune istorica, cartea continind intimplari 50% reale, 25% posibile si 25% probabile. Celalalt autor al cartii, Razvan Dolea, a povestit cite ceva despre subiectul volumului, a dat amanunte interesante si incitante despre istoria noastra sau a Europei, istorie surprinsa in carte, si a concluzionat ca "Blestemul manuscrisului" este o lectura de vacanta placuta si folositoare. La eveniment au participat si Dragos Neagu, directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", care a moderat evenimentul alaturi de purtatorul de cuvint al institutiei, Dan Bistricean.
Important de mentionat este ca pentru citeva zile, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" va gazdui un stand de unde cititorii isi pot cumpara cartile publicate de Editura Tritonic, inclusiv volumele scriitorilor braileni, acestea avind preturi promotionale, mai mici decit in librariile din tara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro