* hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă mărirea valorilor tensiunii arteriale la adult peste 140/90 mmHg, la mai multe măsurători succesive * bolile cardiovasculare, deci şi HTA, au cunoscut o creştere progresivă în România, reprezentând principala cauza a mortalităţii
Există şi factori care favorizează apariţia HTA: un stil de viaţă nesănătos, cu un consum de alimente sărate, conservate, bogate în grăsimi animale, fumatul, consumul exagerat de alcool, cafea, băuturi energizante, lipsa mişcării, suprasolicitările fizice şi psihice prelungite. Există însă şi o serie de afecţiuni care predispun la apariţia hipertensiunii: diabetul zaharat, obezitatea, hiperuricemia, hipercolesterolemia cu ateroscleroza. Pacientul hipertensiv trebuie să fie conştient că HTA este o boală care, netratată la timp şi corect, poate duce la complicaţii, chiar la deces.
Peste 90% dintre persoanele cu această boală prezintă HTA esenţială sau primitivă (cauza necunoscută) şi doar 10% HTA secundară (cauza este cunoscută, fiind reprezentată de: boli renale, endocrine, administrarea de medicamente ce provoacă secundar creşterea tensiunii arteriale). În cazul HTA uşoare şi medii, tratamentul naturist asociat cu un stil de viaţă sănătos poate duce la normalizarea valorilor tensiunii. În cazul HTA severe, este absolut necesară asocierea tratamentului naturist cu cel alopat.
Cele mai indicate plante pentru reglarea tensiunii
În cazul persoanelor care urmează un tratament naturist pentru HTA, acesta trebuie recomandat şi supravegheat de medicul apifitoterapeut, în colaborare cu medicul cardiolog. Remediile naturale pentru normalizarea tensiunii arteriale, administrate persoanelor care iau deja un tratament alopat, trebuie introduse treptat, pornind de la doze mici, mărite progresiv, până la atingerea efectului dorit. În general, este bine să se administreze combinaţii de plante cu:
Efect diuretic: ajută la eliminarea apei în exces din ţesuturi fără a provoca dezechilibre minerale. În acelaşi timp, favorizează eliminarea cristalelor de colesterol, au efect vasodilatator şi de fluidificare a sângelui: mătasea de porumb, coada-calului, cozile de cireşe, frunzele de mesteacăn, traista-ciobanului, sulfina, rizomii de pir, brusturele, ceaiul verde.
Efect tonic cardiac şi de normalizare a valorilor colesterolului sangvin: vâscul, frunzele de măslin (reduc HTA, scad colesterolul „rău” şi îl cresc pe cel „bun”, au efecte antioxidante şi previn ateroscleroza), păducelul (vasodilatator coronarian, cardiotonic, sedativ).
Capsulele ce conţin coenzima Q10 ajută la normalizarea tensiunii arteriale, la scăderea colesterolului „rău”, fluidifică sângele şi dilată vasele sangvine.
Mâncați multe legume, verdețuri, fructe proaspete (bogate în potasiu și calciu, două minerale care ajută la scăderea hipertensiunii), fructe uscate, semințe de in, de susan, nuci, brânză tofu, usturoi (are efect hipotensor).