Televiziunea Al Jazeera este forţată să îşi încheie activitatea în Israel, acreditările reporterilor acesteia urmând să fie anulate, transmisiunile prin cablu şi satelit să fie oprite, iar birourile sale aflate în Ierusalim să fie închise, a anunţat Ayoob Kara, ministrul Comunicaţiilor israelian, informează News.ro.
Astfel, Israel s-a înscris în rândul unor ţări precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în demersurile de a împiedica Al Jazeera să funcţioneze în aceste state şi în teritoriile palestiniene ocupate.
Demersul vine după doar o lună de la solicitarea formulată de un grup de cinci ţări arabe în vederea închiderii Al Jazeera, după un conflict diplomatic cu Qatar, pe care l-au acuzat că sprijină terorismul.
Criticile Israelului la adresa televiziunii Al Jazeera au fost generate de materialele difuzate de aceasta despre conflictul palestinian. Luna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat televiziunea de incitare la violenţă prin difuzarea unor materiale despre evenimente recente legate de Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.
„În ultima vreme, aproape toate ţările din regiunea noastră au stabilit că Al-Jazeera sprijină terorismul şi radicalizarea religioasă. Şi când vedem că toate aceste state au stabilit ca fapt că Al Jazeera este o unealtă a Statului Islamic, Hamas, Hezbollah şi Iran, şi noi suntem singurii care nu au făcut acest lucru, atunci se întâmplă ceva absurd aici”, a spus Ayoob Kara.
Drept răspuns, Al Jazeera a transmis că „denunţă” decizia Israelului, o ţară care a pretins că e „singurul stat democratic din Orientul Mijlociu”. Reprezentanţii televiziunii au adăugat că Ayoob Kara nu a putut argumenta cu un exemplu de buletin de ştiri sau situaţie care să arate că televiziunea a eşuat să demonstreze profesionalism şi obiectivitate în materialele sale din Ierusalim.
Reprezentanţii Al Jazeera au mai transmis că vor face ”demersurile legale necesare” şi că televiziunea va continua să transmită „ştiri şi evenimente din teritoriile palestiniene ocupate într-un mod profesionist şi obiectiv, în conformitate cu standardele sale jurnalistice stabilite de organizaţii internaţionale relevante, precum British Broadcasting Code al Ofcom (autoritatea care reglementează audiovizualul în Marea Britanie, n.r.)”.
Totuşi, potrivit Reuters, demersul împotriva Al Jazeera nu pare a fi iminent, un oficial israelian declarând că este necesară parcurgerea unui proces legal pentru punerea în aplicare a majorităţii paşilor propuşi.
În iulie, Al Jazeera a transmis că Israel s-a aliniat cu patru state arabe - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain, care au rupt legăturile diplomatice şi comerciale cu Qatar.
Televiziunea Al Jazeera a fost cenzurată şi de guvernul din Egipt. În 2014, trei angajaţi ai Al Jazeera au fost condamanţi la şapte ani de închisoare în această ţară, iar birourile televiziunii au fost închise. Dintre cei trei angajaţi, doar doi au fost eliberaţi, cel de-al treilea aflându-se încă în închisoare.