La eveniment au fost invitati directorii celor mai apreciate teatre din tara, intre care si cel de la Braila.
"Am avut doua obiective importante cind am acceptat invitatia la acest eveniment. In primul rind am vrut sa vad tinerii care s-au prezentat pentru ca inca mai cautam doi actori tineri. Am reusit sa gasim o tinara actrita pina acum, a venit de la teatrul din Constanta, Nicoleta Lefter, o tinara speranta, insa doi actori tineri nu am reusit sa descoperim pina la Gala Hop. Este dificil, pentru ca asa cum a spus si consilierul artistic al teatrului, directorul de scena Victor Ioan Frunza, stacheta este foarte ridicata in trupa de la Braila si daca nu sint foarte buni nu se pot integra in colectiv. Un al doilea obiectiv a fost invitarea celor mai reusite recitaluri si spectacole la Braila. I-am invitat pe Radu Iacoban, pe Ana Macovei, pe masteranzii de la UNATC, clasa Gelu Colceag - Tania Filip cu un spectacol de improvizatie si un spectacol al Universitatii Spiru Haret, regizat de Lucia Muresan. Sint recitaluri, spectacole care au ceva de spus si au priza la public. Am fost impresionata de Ana Macovei, care a participat la sectiunea individual. Avea un monolog impus, dar a avut o idee foarte interesanta. A scos din text toate cuvintele care i-au placut si cu ajutorul lor a brodat o poveste, cuvintele completindu-le cu gesturi. Foarte interesant si foarte reusit recitalul ei. Mindra ca sint din Braila m-am simtit si cu prilejul concertului oferit inainte de Gala Laureatilor de muzicianul Nicu Alifantis", a spus directorul Teatrului "Maria Filotti", Veronica Dobrin.
In cadrul Galei s-a organizat si o masa rotunda, o intilnire intre actori, critici si directori de teatre, in care tinerii au aflat care le sint golurile din punctul de vedere al criticilor si directorilor: capacitate redusa, la unii, de a transmite spectatorilor mesajul si probleme de dictie si impostatie (pregatire a vocii inainte de a cinta, vocalizare). De asemenea, directorii teatrelor si-au prezentat ofertele.
Premiul "Maria Filotti" al Galei a fost oferit de printul Serban Cantacuzino actritei Simina Cojocaru. Printul s-a interesat de teatrul din Braila si a spus ca doreste sa doneze teatrului unele obiecte si sa-si lanseze o carte monografica la Braila.
Directorul Veronica Dobrin i-a mai remarcat la Gala pe tinerii Axel Moustache, absolvent al UNATC 2004, Sorin Miron, absolvent al Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj 2005, si Dorin Ionescu, absolvent al Universitatii "Spiru Haret" 2007, care s-au aratat interesati de eventuale colaborari cu teatrul brailean.
Teatrul "Maria Filotti" este unul dintre cele mai bune teatre din provincie, este singurul invitat de patru ori in sapte ani la Festivalul National de Teatru, cu "Mediteranea", "Plaja", "Drept ca o linie" si "Visul unei nopti de vara", singurul invitat la Sibiu si singurul care a accesat fonduri europene.