După zece “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” a căzut cortina peste cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional care a avut loc la Teatrul “Maria Filotti”. Dedicată memoriei minunatei regizoare şi şlefuitoare de talente regizorale, Cătălina Buzoianu, Cetăţean de Onoare al Brăilei şi brăileancă de origine, plecată recent dintre noi, ampla manifestare culturală a reunit pe scenele teatrului nostru -Sala Mare şi Sala Bujor Macrin - actori din 17 trupe din ţară şi de peste hotare, dar a fost condimentată şi cu lansări de carte, conferinţe sau întâlniri cu artişti şi oameni de cultură îndrăgiţi de publicul spectator. Brăila a devenit în aceste zile superbe de septembrie capitala teatrului românesc, iar brăilenii însetaţi de frumos au sorbit fiecare spectacol până târziu, în noapte şi şi-au încărcat sufletele de bucuria de a fi alături de realizatorii şi actorii unor momente memorabile şi răscolitoare.
La 70 de ani de maturitate a teatrului brăilean, 50 de ani de când instituţia culturală poartă numele marii actriţe Maria Filotti şi la100 de ani de la actul filantropic, de donaţie a clădirii de către fostul primar al Brăilei, Dumitru Ionescu, Teatrul “Maria Filotti” a reuşit să readucă în sufletele spectatorilor setea de cultură. Spun acest lucru nu întâmplător, ci pornind de la un fapt concret: în prima zi în care s-au pus în vânzare biletele pentru această ediţie a Festivalului, în faţa Agenţiei teatrale din Brăila oamenii au aşteptat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii pentru a-şi cumpăra bilete, iar pe parcursul celor zece zile de festival, multe spectacole s-au jucat cu casa închisă. Cu siguranţă, un merit aparte îi revine selecţionerului acestui festival, Lucian Sabados, managerul Teatrului “Maria Filotti”, care a invitat la această ediţie teatre şi spectacole de referinţă, dar şi tema a fost generoasă şi extrem de actuală: CRIZA FAMILIEI ÎN LUMEA CONTEMPORANĂ.
Am fost pe toată durata Festivalului la Teatru şi am urmărit cu interes nu doar spectacolele, jocul actorilor sau lansările editoriale. Am urmărit reacţiile spectatorilor, sălile pline, aplauzele la scenă deschisă şi coşurile sau buchetele cu flori oferite şi primite cu multă căldură. Am râs, am plâns, m-am bucurat de fiecare spectacol şi, nu în ultimul rând, am avut sentimentul că începem să ne revenim; că încet, dar sigur, brăilenii redevin cei care pot da girul unei piese de teatru, aşa cum se întâmpla în vremurile bune. Se spune că, dacă un spectacol era bine primit la Brăila, trupa respectivă putea merge să joace oriunde în ţară, succesul fiindu-i asigurat.
La ediţia din acest an, 8 din cele 17 spectacole jucate la Teatrul “Maria Filotti” au fost selecţionate ulterior şi de Maria Constantinescu la Festivalul Naţional de Teatru care va avea loc în luna octombrie. Dacă piesele respective au fost selecţionate cu luni de zile în urmă de regizorul şi omul de teatru Lucian Sabados, pe durata Festivalului “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” au fost apreciate şi aplaudate îndelung de spectatori. Acesta este un semn că teatrul brăilean redevine un barometru în lumea Thaliei, iar oamenii care îl slujesc merită toată recunoştinţa noastră şi bucuria de a le fi alături!