Mergi la conţinutul principal

Taxă de protecţie pe Dunăre

După ce au făcut curăţenie la Poliţia Rutieră, agenţii DGA şi procurorii brăileni fac publice abuzurile şi ilegalităţile comise de o parte din angajaţii Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, aparţinând Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, poliţiştii aflaţi în misiune în zona Parcului Natural Balta Mică a Brăilei falsificau procesele verbale de depistare, consemnând minciuni, şi împărţeau peştele capturat ilegal cu braconierii, părăsind locul faptei cu ambarcaţiunile pline de peşte.

Poliţişti acuzaţi de abuz în serviciu

Angheluţă Andrei, Sterian Paul, Tudorel Corbu, Nicuşor Leonard Carapcea, Viorel Negoiţă şi un alt ins aflat în vizorul anchetatorilor, Constantin Lichiardopol, sunt angajaţi ca agenţi de poliţie la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi - Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila, având ca atribuţii "descoperirea şi sancţionarea faptelor de braconaj piscicol". Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila s-au sesizat din oficiu de două ori, o dată în anul 2014 şi o dată în 2015, după ce au apărut suspiciuni cu privire la întocmirea actelor de depistare a braconierilor din comuna Tufeşti.
"Suspiciunile aveau în vedere faptul că lucrătorii Poliţiei de Frontieră constată fapte de natură penală în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei şi, cu ocazia întocmirii documentelor de constatare a faptei flagrante de braconaj piscicol, comunică persoanei depistate că infracţiunea este mult mai gravă dacă este săvârşită în Parcul Balta Mică a Brăilei, iar cu acordul tacit al persoanei respective, care speră la o sancţiune mai mică, schimbă locul săvârşirii faptei în afara Parcului, pe Dunăre, inducându-i în mod eronat persoanei depistate că gravitatea faptei va fi diminuată", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Mai mult, precizează acuzarea, exista suspiciunea că poliţiştii menţionează în documentele întocmite o altă cantitate de peşte decât cea pescuită de braconieri, evident mult mai mică, diferenţa - zeci de kilograme de peşte, în special crap - fiind însuşită de către aceştia. Denunţurile au fost făcute chiar de către braconierii din Tufeşti, sătui de abuzurile poliţiştilor de la Frontieră.

Minciuni în procesele-verbale de depistare

Potrivit anchetatorilor, în perioada 26 - 29 aprilie 2014, când era prohibiţie, ag. şef adj. Angheluţă Andrei, ag. pp. Viorel Negoiţă, ag. pp. Tudorel Corbu, ag. şef pp. Sterian Paul şi făptuitorul ag. şef adj. Constantin Lichiardopol au executat misiuni în zonele de competenţă ale SPF Brăila, cu şalupa fluvială MAI 3017, care a fost dislocată în zona km. fluvial 200 - 203, ca navă de bază. Echipajul format din agenţii Paul, Negoiţă şi Lichiardopol şi-a desfăşurat activitatea atât pedestru, cât şi pe ambarcaţiunea MAI 4088, iar al doilea echipaj, format din agenţii Andrei şi Corbu, şi-a desfăşurat activitatea pe ambarcaţiunea MAI 4171, având ca obiectiv, printre altele, combaterea braconajului piscicol în perioada de prohibiţie.
Aşa stând lucrurile, în seara zilei de 26 aprilie 2014, la ora 20:30, agenţii Paul, Corbu şi Lichiardopol i-au depistat, în zona km. fluvial 203, pe malul stâng, în zona localităţii Tufeşti, pe Costică Bertescu şi Nelu Pisică, din aceeaşi localitate, care pescuiau ilegal cu un prostovol. Potrivit procesului verbal întocmit de poliţişti, cei doi pescuiseră "aproximativ 10 kg de peşte din specia crap", în condiţiile în care nu erau autorizaţi să desfăşoare activităţi de pescuit comercial.
În timpul aceleiaşi misiuni (potrivit actelor întocmite de poliţiştii de la Frontieră, care s-au dovedit ulterior false), mai precis în dimineaţa zilei de 27 aprilie 2014, agenţii Anghel, Corbu şi Negoiţă au mai depistat un braconier, pe C.G., devenit ulterior denunţător, care scotea o plasă de pescuit din apă, în zona km. fluvial 209 al Dunării. Culmea, în plasa braconierului se aflau tot "aproximativ 10 kilograme de peşte, specia plătică". Peştele a fost confiscat, la fel şi plasa de 35 de metri aparţinând braconierului, iar acesta l-a însoţit pe poliţistul Negoiţă la SC "Toporaş Com" SRL, unde a predat peştele confiscat. În baza acestor consemnări nereale, C.G. a fost cercetat pentru deţinere şi folosire a uneltelor de pescuit comercial şi pescuit comercial în perioada de prohibiţie.
Pe 13 iunie 2014, poliţiştii inculpaţi Paul, Andrei şi Carapcea au mai întocmit un dosar penal, afirmând că în jurul orei 9:50, în zona km. 209 al Dunării, pe malul stâng al fluviului, au depistat o persoană, A.I. (devenită, de asemenea denunţător), care ar fi pescuit "aproximativ 10 kilograme de peşte specia caras şi crap" (!) cu ajutorul unui prostovol pe care, la vederea poliţiştilor, l-ar fi aruncat în apă. Şi de data aceasta, poliţiştii au consemnat că peştele ar fi fost predat societăţii menţionate mai sus, în prezenţa braconierului. Numitul A.I. a fost, ulterior, cercetat pentru deţinere şi folosire de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comericial.
Surpriza a venit câteva luni mai târziu, mai precis în ziua de 14 noiembrie 2014, când C.G. şi A.I. s-au prezentat la parchet şi au declarat că faptele consemnate de agenţii de poliţie Angheluţă Andrei şi Paul Sterian - care au stat la baza întocmirii celor două dosare penale - sunt nereale.

Poliţiştii îşi umpleau bărcile cu peştele braconierilor

Primul denunţător, C.G., a precizat că, de fapt, fusese depistat la km. fluvial 207, nu 209, şi că, în momentul în care a fost prins de poliţişti se afla împreună cu prietenul său, M.S. Denunţătorul a mai afirmat că, în ziua de 27 aprilie 2014, la ora 8:00, au fost depistaţi de către agentul Angheluţă Andrei şi un alt agent, Tudorel Corbu, tocmai când scoteau setca lungă de 200 de metri din apă (nu de 35 de metri, cum s-a consemnat!). "În momentul sosirii poliţiştilor, sacul cu peşte era încărcat şi cântărea circa 40 - 50 de kilograme. Acesta a fost urcat în ambarcaţiunea Poliţiei de Frontieră, iar agentul Andrei Angheluţă, adresându-se martorului M.S., pe care-l cunoştea întrucât îi mai întocmise un dosar de braconaj, a spus: «Stănică, tu mai ai astfel de dosare, băiatul acesta nu are nicio abatere şi îi facem lui dosar». Din declaraţia martorului rezultă că agentul Andrei Angheluţă a consemnat în procesul-verbal de depistare mai multe aspecte nereale", precizează procurorul de caz. Printre altele, C.G. ar fi fost depistat singur la pescuit şi ar fi capturat 10 kilograme de peşte, în loc de 50.
Denunţătorul a mai afirmat că, scotocind în sacul cu peşte, poliţiştul Angheluţă a găsit un crap de 5 kilograme şi i-a cerut braconierului să verifice plasa, ca să mai găsească un peşte la fel de mare ("ca să nu se supere colegul!"). Când M.S. l-a rugat pe poliţist să-i restituie o parte din cantitatea de peşte, acesta i-a replicat că "le ajunge peştele rămas în plasa necurăţată". Culmea, poliţiştii de la Frontieră, aflaţi în misiune, au plecat fără să le confişte plasa de 200 de metri, menţionând în procesul verbal o plasă mai mică, de 35 de metri, pe care o aveau cu ei. La plecare, agenţii le-au spus braconierilor "ca o compensare a faptului că le luase tot peştele şi-i întocmiseră dosar penal unuia dintre ei" că, timp de trei zile, cât mai erau ei de serviciu pe Dunăre, puteau pescui liniştiţi.
Cât priveşte acţiunea din 13 iunie 2014, acelaşi martor denunţător a afirmat că, în acel moment, se afla împreună cu A.I. şi cu M.S. în zona pădurii inundate de la km. fluvial 207, unde capturaseră circa 30 de kilograme de peşte, pe care l-au încărcat în doi saci. După ce au fost depistaţi, potrivit aceluiaşi obicei, agenţii Angheluţă Andrei, Nicuşor Carapcea şi Sterian Paul (procesul verbal a fost întocmit de Paul) au afirmat că doar A.I. ar fi fost depistat (pentru că C.G. şi M.S. aveau deja dosar penal pentru braconaj) şi că, de fapt, s-ar fi capturat doar 10 kilograme de peşte. Inspirat, C.G. a filmat cu telefonul mobil momentul întocmirii actului de depistare, punând ulterior la dispoziţia anchetatorilor înregistrarea.
Întrebat fiind de ce a semnat procesul-verbal de depistare în care erau consemnate minciuni, A.I. le-a spus procurorilor că "aceasta este practica pe baltă", poliţiştii obligându-i pe braconieri, prin atitudinea lor, să facă acest lucru. Nici de data aceasta plasa de pescuit nu a fost confiscată. În schimb, poliţiştii au plecat cu toate cele 30 de kilograme de peşte capturat de braconieri.

"Scurgeri de informaţii din cadrul structurii MAI"

Braconierul care i-a denunţat pe poliţişti a mai afirmat în declaraţia sa că s-a decis să denunţe abuzurile poliţiştilor de la Frontieră "întrucât acestea au devenit din ce în ce mai frecvente, poliţiştii luând de la toţi braconieri peşte sau alte produse, pentru a le permite să pescuiască ilegal".
Al treilea denunţător, M.S., a confirmat declaraţiile celorlalţi martori, afirmând, totodată, că, după ce le-au luat peştele, poliţiştii le-au spus că "pot pescui liniştiţi cât mai sunt ei de serviciu". De fiecare dată, a mai spus denunţătorul, poliţiştii nu le-au cerut peştele, "ci l-au luat pur şi simplu, iar pentru acest lucru ne-au dat de înţeles că urmează să ne facă un favor, în sensul că nu ne-au trecut pe toţi trei în fiecare dosar penal şi ne-au lăsat setca, să pescuim cât erau ei de serviciu". "Acest lucru nu se întâmpla numai cu mine şi cu prietenii mei, Curcă şi Alexe, ci cu majoritatea persoanelor din comuna Tufeşti", a mai spus braconierul.
Declaraţiile braconierilor deveniţi denunţători şi probele administrate cu ajutorul DGA au confirmat, precizează procurorii PT Brăila, suspiciunile "cu privire la modul în care unii lucrători ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi întocmesc actele de depistare a braconierilor".
Mai mult decât atât, anchetatorii au audiat mai mulţi martori din comuna Tufeşti, care au denunţat presupusele abuzuri ale poliţiştilor de la Frontieră. Au fost audiaţi, de asemenea, o parte din colegii de serviciu ai celor cinci agenţi de poliţie puşi sub acuzaţie.
Din noiembrie 2015, anchetatorii au interceptat convorbirile telefonice purtate de agentul de poliţie Angheluţă Andrei, rezultând faptul că "în cadrul SPF Brăila există angajaţi care au relaţii neprincipiale cu persoane din comuna Tufeşti şi care, în schimbul informaţiilor obţinute cu privire la nemulţumirile braconierilor din sat, raportat la depistările făcute de poliţiştii de Frontieră, persoanele respective (tot braconieri, dar care colaborează cu poliţiştii) sunt anunţate telefonic cu privire la momentul efectuării unor misiuni specifice Poliţiei de Frontieră". Procurorul de caz precizează:
"În acest sens la data de 14 mai 2015, conducerea SPF Brăila a sesizat Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Brăila (SIPI) cu privire la faptul că au suspiciuni de scurgeri de informaţii din cadrul structurii MAI şi că numitul Mihai Ştefan, zis "Viteză", din comuna Tufeşti, cunoscut cu preocupări pe linia braconajului piscicol, are legături în mediul cadrelor Poliţiei de Frontieră, acesta susţinând în faţa persoanelor care desfăşoară activităţi legale şi ilegale pe Dunăre că nu poate fi prins în flagrant de lucrătorii Poliţiei de Frontieră întrucât printre aceştia se află o persoană care-l anunţă telefonic atunci când vreun echipaj naval pleacă de la sediul SPF Brăila în aciţune, în zona de competenţă".
Probele ataşate la dosar au stabilit că din anturajul braconierului "Viteză" din Tufeşti făcea parte agentul de poliţie Angheluţă Andrei, care, în schimbul deconspirării misiunilor SPF, primea informaţii cu privire la "nemulţumirile" braconierilor din comună, faţă de modul în care li se întocmeau actele de depistare la braconaj piscicol.
Săptămâna trecută, procurorii PT Brăila au dispus trimiterea în judecată a agenţilor de poliţie Angheluţă Andrei, Viorel Negoiţă, Tudorel Corbu, Paul Sterian şi Nicuşor Leonard Carapcea, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, favorizarea infractorului, fals intelectual şi uz de fals. Parchetul a dispus, totodată, disjungerea cercetărilor cu privire la alte fapte săvârşite de poliţiştii corupţi de la Poliţia de Frontieră Brăila. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro