Tariful RCA, înghețat șase luni. Măsurile anunțate de Guvern | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tariful RCA, înghețat șase luni. Măsurile anunțate de Guvern

Reprezentanții transportatorilor au ieșit de la discuțiile cu reprezentanții Guvernului și ai Consiliului Concurenței. Aceștia au anunțat că protestul programat pentru mâine ar putea fi amânat și că tarifele la RCA vor fi înghețate șase luni, nu doar pentru transportatori, ci pentru toți posesorii de autovehicule. Premierul Dacian Cioloș a confirmat că tarifele RCA vor fi înghețate timp de șase luni, la un preț de referință care va fi anunțat în cel mult 30 de zile.

 

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a atras atenția că soluția pentru ca șoferii să beneficieze de servicii de RCA bune o reprezintă jocul concurențial pe piață nu intervenția autorităților. 

De asemenea, Consiliul Concurenței a acceptat înghețarea tarifului RCA. 

Premierul Dacian Cioloș a confirmat că tariful RCA va fi înghețat pentru șase luni. Prim-ministrul a precizat că ASF trebuie să vină în termen de 30 de zile cu un preț de referință, stabilit pe baza unui calcul al prețului mediu, care să fie valabil în următoarele șase luni.

Pentru a rezolva problema pe termen scurt și pentru a da timp instituțiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor și după consultări cu Consiliul Concurenței, vom veni în acest proiect de ordonanță și cu propunerea de a îngheța prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de șase luni. Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți”, a declarat premierul.

Dacian Cioloș a explicat că, prin adoptarea acestor măsuri, transportatorii vor renunța la proteste.

„Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță de urgență să putem clarifica practic tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultimele luni și ceea ce a dus la măsura supremă pe care transportatorii au decis să o asume, și anume protestul. Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele, pe de o parte, și, pe de altă parte, să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt prin această plafonare-înghețare a prețurilor de referință, dar și pe termen mediu, pe termen lung dând un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, mai multă transparență și mai multă echitate în modul în care se calculează aceste prime care sunt obligatorii”, a adăugat Dacian Cioloș.

Deocamdată este neclar dacă transportatorii vor mai protesta mâine, unde erau așteptate 5.000 de TIR-uri în fața Guvernului.

Însă, în urma discuțiilor, cele trei părți au ajuns la o concluzie: tariful RCA va fi suspendat pe o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de prelungire. Autorităţile nu au fost de acord inițial cu această măsură.

Reprezentanții transportatorilor au cerut să fie păstrate și măsurile prevăzute în ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

OUG prevede stabilirea unui preț de referință pentru tariful RCA, la care să se adauge sistemul bonus malus.

De asemenea, să fie posibilă utilziarea propriului RCA în cazul unui accident, nu cel al persoeni vinovate, iar mai apoi firmele de asigurare să se înțeleagă între ele.

În plus, să fie posibilă suspendarea contractului Rca dacă șoferul nu folosește mașina o anumită perioadă.

Dacă Guvernul nu va adopta această OUG în ședința de astăzi, atunci transportatorii amenință că vor ieși mâine în stradă.

Între timp, ieri, Senatul a votat Legea RCA. Parlamentarii au modificat legea cu doar 24 de ore înainte ca Guvernul să facă acelaşi lucru, prin ordonanţă de urgenţă, după cum s-a şi înţeles cu transportatorii.

În ambele variante, modificările vizează, de altfel, cerinţele transportatorilor, însă o eventuală ordonanţă de urgenţă a Executivului ar urma să se aplice imediat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro