Sute de infractori vor în libertate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sute de infractori vor în libertate

Ţepari de top condamnaţi la ani grei de închisoare, hoţi şi tâlhari, dar şi membri ai grupărilor interlope şi-ar putea recăpăta libertatea. Aproape jumătate dintre deţinuţii aflaţi în Penitenciarul Brăila şi Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti - 449 de infractori condamnaţi din totalul de 1.072 -, au făcut cerere pentru reducerea pedepselor, potrivit noului Cod Penal. "Judecătorii Secţiilor Penale din cadrul Tribunalului şi Judecătoriei Brăila au verificat dosarele chiar pe data de 1 februarie 2014 (sâmbătă), având în vedere că noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală au intrat în vigoare la data de 1.02.2014. Faţă de noile reglementări, erau deţinuţi care trebuiau puşi în libertate la momentul intrării în vigoare", a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, Viorel Vasile. 

Printre cei care au scăpat deja de puşcărie se numără indivizi condamnaţi pentru infracţiuni economice, care, odată eliberaţi, se vor bucura probabil de "rezervele" de bani obţinute de la bugetul de stat sau din munca altora.
Dacă la Penitenciarul Brăila au fost cinci deţinuţi care au fost puşi în libertate, la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, niciun deţinut din cei 229 luaţi în discuţie nu a beneficiat de noile reglementări pentru a putea scăpa de puşcărie. După cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ionel Dincă, în conformitate cu HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul PMT Tichileşti s-a constituit şi a funcţionat o comisie mixtă, formată dintr-un judecător, un procuror şi personal administrativ. "Aceasta a avut sarcina de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale. Modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată", a precizat sursa citată. La PMT Tichileşti sunt peste 300 de persoane private de libertate, iar la Penitenciarul Brăila sunt peste 700 de deţinuţi.
"Ca urmare a acestor modificări legislative, în cadrul penitenciarelor s-a constituit câte o comisie formată dintr-un judecător, un procuror şi personal din cadrul penitenciarelor. Aceasta a verificat, numai la Penitenciarul Brăila, un număr de 718 dosare, înregistrându-se 220 de sesizări dintre care 13 s-au soluţionat cu propunere de punere în libertate. La Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti s-au verificat 354 de dosare şi s-au înregistrat 229 de sesizări", ne-a precizat judecătorul Viorel Vasile.
Sursa citată ne-a mai precizat că la Tribunalul Brăila au fost verificate efectiv, de către instanţa de judecată, cinci dosare din care trei cu propunere de punere în libertate, iar la Judecătoria Brăila 25 de dosare, dintre care doar două au fost soluţionate cu propunere de punere în libertate. Toate sesizările s-au judecat pe procedură specială, fără prezenţa condamnatului, a procurorului sau a apărătorului.

Liberaţi din puşcărie, după ce au dat ţepe de miliarde

După cum se precizează pe site-ul Tribunalului Brăila, unul dintre cei care a plecat liniştit din Penitenciarul Brăila este Silviu Luparu, un gălăţean condamnat în mai multe dosare pentru înşelăciune de instanţele din Covasna, Sibiu, Focşani, Braşov şi Galaţi. Acestuia i-a fost admisă sesizarea formulată de Comisia de evaluare a situaţiei juridice a condamnaţilor aflaţi în executarea pedepselor în Penitenciarul Brăila, privind aplicarea legii mai favorabile. În cazul lui, judecătorii au descontopit pedeapsa rezultantă de 11 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile aplicată prin sentinţa penală nr. 43/2013 a Tribunalului Galaţi şi a repus în individualitatea lor pedepsele componente. "Contopeşte pedepsele de 4 ani închisoare, 3 ani închisoare, 1 an şi 6 luni închisoare, 3 ani închisoare, 8 luni închisoare; 5 ani închisoare şi 5 ani închisoare, condamnatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, la care aplică sporul de 1 an închisoare, în total 6 ani închisoare. Constată că pedeapsa a fost executată în perioada 09.03.2000 - 21.04.2000 , 12.10.2000 - 20.10.2000, 14.09.2001 - 23.10.2001 şi 26.03.2008 la zi. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Luparu Silviu, dacă nu este deţinut în altă cauză. Executorie. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare" este hotărârea Tribunalului Brăila din 1 februarie 2014.
Un alt deţinut eliberat este tot un gălăţean specializat în înşelăciuni, Iulian Şopârlă executând o pedeapsă de peste10 ani de închisoare la Penitenciarul Brăila. Şi în cazul lui, se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, judecătorii au admis sesizarea formulată de Comisia de evaluare a situaţiei juridice a condamnaţilor şi a descontopit pedeapsa de 13 ani şi 6 luni închisoare aplicată în 2011 prin sentinţă a Judecătoriei Galaţi. În cazul lui Şopârlă, instanţa a contopit trei pedepse de 5 ani închisoare, una de 2 ani închisoare, altele două de 3 ani închisoare şi alta de 4 ani şi 6 luni închisoare, acesta urmând să execute în total 7 ani şi 6 luni închisoare. "Constată că pedeapsa a fost executată în perioada: 20.03.2002 - 07.08.2006 şi 11.03.2009 la zi. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Şopârlă Iulian", este decizia instanţei brăilene.
Un al treilea caz asemănător este cel al deţinutului Mihai Tănasă, aflat în Penitenciarul Brăila, unde executa o pedeapsă tot pentru înşelăciune. Într-o singură lună, gălăţeanul, administrator al SC "Biantech" SRL Brăila, a cumpărat marfă de la 28 de agenţi economici din mai multe judeţe din ţară. Pentru plată bărbatul a emis un număr de 33 de file cec fără a avea bani în conturi. În 2011, bărbatul a fost condamnat de Tribunalul Brăila la 9 ani închisoare pentru înşelăciune în formă continuată, pedeapsa rămânând definitivă prin decizia Înaltei Curţi. În urma contopirii pedepselor, condamnatul a rămas cu 5 ani închisoare, din pedeapsă fiind dedusă durata efectiv executată din data de 26.06.2009 la zi.
Demn de remarcat este faptul că, potrivit noului Cod Penal, pedeapsa pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave este de maxim 5 ani de închisoare, faţă de maxim 20 de ani de închisoare, cât prevedea vechiul Cod Penal. Totodată, minorii nu mai pot fi sancţionaţi acum cu închisoarea, iar prostituţia nu mai este infracţiune, ci contravenţie.
Potrivit noului Cod Penal, pedeapsa pentru înşelăciune scade de la maxim 15 la maxim 3 ani, pentru delapidare scade de la 15 la 7 ani, pentru rele tratamente aplicate minorului de la 15 la 7 ani, pentru hărţuire sexuală de la 2 ani la 1 an. Practic, în cele mai multe cazuri, scade la jumătate atât minimul, cât şi maximul pedepselor aplicate de instanţa de judecată.
"Dispoziţiile noului Cod Penal şi ale noului Cod de Procedură Penală sunt mai favorabile infractorilor, însă regimul pluralităţii infracţiunilor este mai aspru sancţionat", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, Viorel Vasile.
Pe 1 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, la nivel naţional au fost eliberate din penitenciare 122 de persoane. Este vorba de acei deţinuţi care şi-au executat deja pedepsele, deoarece noul Cod Penal reduce maximul pedepselor pentru mai multe infracţiuni. În plus, potrivit televiziunilor centrale, care au citat surse judiciare, în noile condiţii, foarte mulţi deţinuţi vor putea cere revizuirea sentinţelor de condamnare, în lumina scăderii drastice a pedepselor prevăzute de actualele modificări.

Minor criminal, la centru de educare

Autorul unei crime care a revoltat România, Robert Ciobanu, va fi dus din puşcărie într-un centru de educare şi va executa doar 15 ani de închisoare, potrivit noilor reglementări penale, precizează evz.ro Potrivit presei naţionale, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, 176 de persoane, minori sau condamnaţi care au comis o infracţiune până la 18 ani, au fost transferaţi din închisori în centre educative. Printre cei transferaţi, se arată pe evz.ro, se numără şi criminali condamnaţi definitiv, unul dintre aceştia fiind Robert Ciobanu (23 de ani), condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea fetiţei Larisa Chelaru (8 ani). Tribunalul Iaşi a decis reducerea pedepsei la 15 ani şi executarea într-un astfel de centru pentru minori, cel mai probabil la Târgu-Ocna. Robert a făcut crima sângeroasă când avea 16 ani. În timpul anchetei, tânărul a recunoscut că, pe 18 octombrie 2005, a chemat-o pe fetiţă la el în apartament, cu intenţia de a o viola, dar nu a reuşit acest lucru şi a ucis-o. Tatăl copilei şi-a pus capăt zilelor după ce a rămas fără minuţa Larisa.
Conform noului Cod Penal, faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. Este vorba despre internarea într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională.
Un alt beneficiar al acestui Cod este Lucian Hoară (21 de ani), supranumit "criminalul-emo" care este în închisoare din iulie 2008, după ce şi-a ucis prietena în vârstă de 15 ani. Tribunalul Hunedoara a decis ca pedeapsa de nouă ani să fie executată într-un centru educativ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro