Mergi la conţinutul principal

Supravieţuitorii marii deportări s-au reîntâlnit în Bărăgan

Supravieţuitorii marii deportări au evocat împlinirea a 58 de ani de la evenimentul care a însemnat începutul prigoanei comuniste împotriva a peste 45.000 de oameni, deportaţi în 18 localităţi din Brărăgan. În prezenţa a 80 de participanţi, preotul Ioan Petrea a oficiat o slujbă de pomenire a celor trecuţi în eternitate şi s-a rugat pentru sănătatea supravieţuitorilor deportării, pentru a putea duce mai departe "spiritul dreptăţii şi al adevărului". Sub îndrumarea învăţătoarei Caliopia Dragomir, elevii clasei a III-a au oferit un program artistic emoţionant publicului, în final prinzându-se într-o horă de cel puţin 4 generaţii, cu tricolorul la loc de cinste. Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) Filiala Brăila, Dumitru Leahu, prezent la această solemnă manifestare, a rostit un discurs, nu înainte de a ruga asistenţa să păstreze un moment de reculegere în memoria celui care a fost Constantin Ticu Dumitrescu, "un personaj unic, care nu trebuie să lipsească din manualele de istorie". "Voi insista la congresul ce va avea loc în toamnă pentru introducerea în manualul de istorie a unui capitol separat despre lupta în rezistenţa anticomunistă, despre fărădelegile comuniste din perioada 1945-1989, neapărat cu viza AFDPR, pentru a nu fi trunchiat", a promis Dumitru Leahu.

Marea deportare declanşată în noaptea de Rusalii, 18- 19 iunie 1951, a fost făcută pe baza decretului dat de Ministerul de Interne al Republicii Populare Române la 15 martie 1951: "Ministerul de Interne va putea, pe cale de decizie, să dispună mutarea din centrele aglomerate a oricăror persoane care nu-şi justifică prezenţa în acele centre, precum şi mutarea din orice localitate a celor care, prin manifestările lor faţă de poporul muncitor, dăunează construirii socialismului în Republica Populară Română. Celor în cauză li se va putea stabili domiciliul obligator în orice localitate".
În rândul celor care au onorat acest moment emoţionant, de la care nu a lipsit nici primarul comunei Dudeşti, Marian Bocănel, s-au aflat persoane trecute de prima tinereţe, dar dornice de revedere cu cei care le-au fost colegi de suferinţe, veniţi din toate colţurile ţării: Doina Văsâr din Cluj, Mircea şi Mitana Aciocârlănoaiei din Arad, Adrian şi Claudia Gheorghiu din Câmpulung Moldovenesc, Elena Oancea din Galaţi, Vera Butnaru, Tănase Chingă şi Traian Papazarcade din Brăila. Organizatorii acestui eveniment au fost familiile Pitulice şi Japalău din Dudeşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro