Suntem un popor de vânători şi vânaţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Suntem un popor de vânători şi vânaţi

Trăim într-o junglă. De la un an la altul, sentimentul că am ajuns să ne distrugem ţara şi să alterăm tot ce ne înconjoară devine din ce în ce mai intens. Vremurile au luat-o razna, iar noi suntem cuprinşi de o lehamite generală, care ne pătrunde în oase ca o pecingine. Între timp, îmbuibaţii vremii ne vând pădurile şi pământul de sub picioare, satele şi oraşele s-au  înfrăţit cu ruinele, valorile ne mor peste noapte, învăluite în uitare. 

Şi, când credeam că nu mai este nimic de vândut sau de furat în ţara asta, lupii puşi paznici la oi au dat iama şi în sălbăticiile din vârful munţilor.

Un proiect de Ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului        Apelor şi Pădurilor  până la sfârşitul lunii septembrie propune împuşcarea a 1.700 de animale sălbatice protejate la nivel european. Ministerul care ar trebui să protejeze flora şi fauna, atât cât a mai rămas, a decis împuşcarea de anul viitor a urşilor, lupilor şi pisicilor sălbatice, spre bucuria celor care îşi vor etala trofeele în răsunătoare partide de vânătoare şi paranghelii cu nume mari din Europa şi din lume. 

Suntem un popor de vânători şi vânaţi. Un popor care a reuşit să distrugă, în câţiva ani de aşa-zisă libertate, tot ce ne-a oferit natura şi relieful acestei ţări.

După cum susţin specialiştii în mediu, captura acestor specii de animale sălbatice se va face prin metode specifice, „la goană”, „la pândă” şi „la dibuit”. Aidoma evoluţiei speciei postdecembriste, aflată în diferite stadii de dezvoltare sau de interese, consider eu. Spun asta pentru că, în urma unor alte „studii”, „la goană”,  „la pândă” sau „la dibuit” s-au ras şi pădurile din munţii noştri, care adăposteau aceste animale sălbatice.  Rămase fără habitat, aceste specii au devenit deranjante pentru „băieţii şmecheri” şi găştile de tot felul, iar Ministerul care ar trebui să le ocrotească, s-a înscris în „corul vânătorilor” şi le ţine isonul. 

De ce nu stăm „la pândă” să-i „dibuim” pe cei ce au distrus fauna şi flora şi apoi să-i luăm „la goană” pe căi legale? De ce lăsăm aceşti slujbaşi ai banului  să distrugă frumuseţea şi viaţa din pădurile care ne-au mai rămas şi să declanşeze acest adevărat măcel?

În timp ce pădurile noastre au devenit mobilă pentru bogaţii Europei, animalele rămase de izbelişte s-au apropiat de oameni, să ceară ajutor şi protecţie. Şi ce fac acum oamenii? Le împuşcă la drumul mare, cu sânge rece, din ordinul celor plătiţi să protejeze apele, pădurile şi mediul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro