Mergi la conţinutul principal

Suntem în locul care trebuie

De Ziua Europei, aniversată ieri, 9 Mai, şi de Ziua Independenţei României, adevărata zi, (care ar trebui) aniversată azi, 10 Mai, trebuie să nu uităm că suntem unde trebuie şi unde avem nevoie să rămânem, cel puţin atât timp cât aceasta va exista: în Uniunea Europeană.

Integrarea în Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante momente din istoria contemporană şi modernă a României. Fără intrarea în Uniunea Europeană, România ar fi fost, din punct de vedere economic şi social, un fel de Ucraina sau Republica Moldova. Da, România este una dintre cele mai sărace ţări din UE,  alături de Bulgaria, dar mergeţi pe la fraţii noştri de peste Prut ca să înţelegeţi ce înseamnă, de fapt, viaţa în afara UE şi să vedeţi sărăcia şi cum ar fi putut să arate, de fapt, şi România.

Că România nu este mai bogată, mai dezvoltată, mai frumoasă, mai educată, mai civilizată şi mai respectată nu este din vina Uniunii Europene. Este exclusiv vina clasei noastre politice, a guvernărilor din ultimii 30 sau din ultimii 75 de ani. Este vina noastră, a tuturor, în definitiv, cei care am ales de cine să fim conduşi şi guvernaţi sau care am decis să nu alegem, pentru că am fost prea preocupaţi cu alte lucruri pentru a mai ieşi şi la vot.

De 9 Mai, Ziua Europei, în care se aniversează nu doar victoria aliaţilor împotriva Germaniei naziste, aşa cum poate ar vrea Liviu Dragnea - doar asta aniversează Rusia -, ci se celebrează momentul care a dus la crearea Uniunii Europene de astăzi, respectiv declaraţia din 9 Mai 1950 a lui Robert Schuman, ministrul francez de externe, românii trebuie să conştientizeze, mai mult ca oricând, că locul României este în UE. Nu Europa ne vrea răul, ci doar politicienii români care trâmbiţează asta. Nu UE ne este duşman, ci doar politicienii iresponsabili, populişti, semianalfabeţi şi infractori, indiferent din ce partid provin aceştia. Nu Uniunea Europeană este împotriva noastră, ci penalii care, deşi calcă Justiţia în picioare, împotriva tuturor recomandărilor instituţiilor europene, au pretenţia ca aceste acţiuni de-a dreptul golăneşti să fie tolerate de toţi.

Astăzi, 10 Mai, de Ziua declarării Independenţei de Stat a României de către Principele Carol I în 1877 (9 Mai a fost ziua stabilită de comunişti, pentru că 10 Mai era şi Ziua Regalităţii, dar a rămas aşa şi după Revoluţie, că încă ne este greu să acceptăm adevărul istoric), românii trebuie să realizeze că adevărata independenţă ne-o menţinem nu în afara Uniunii Europene, ci doar în interiorul ei. Dar mai ales trebuie să priceapă că nu UE ne trasează soarta şi ne construieşte viitorul, ci mai ales noi, atunci când (nu) ieşim la vot. Pentru că votul este cel mai important mijloc de manifestare a independenţei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro