Pentru a calma disconfortul cauzat de hemoroizi, fitoterapia si-a demonstrat eficacitatea. Remediile simple, pe baza de plante si seminte, nu sunt invazive si pot fi puse in practica de oricine cauta sa calmeze durerea, inflamatiile si sa previna episoadele dureroase intr-un mod natural.
Principala modalitate de prevenire a episoadelor dureroase si a recidivelor este respectarea unui stil de viata cat mai sanatos, care sa includa o alimentatie sanatoasa, cu accentul pe alimente bogate in fibre (cereale integrale), cele 5 portii de fructe si legume recomandate de nutritionistii din toata lumea. In plus, sportul joaca un rol la fel de important, pentru ca stimuleaza circulatia, asa ca evitati sedentarismul si includeti miscarea in programul dumneavoastra, de 3 ori pe saptamana.
Cum sa preveniti crizele de hemoroizi: solutii simple si eficiente
Pentru a limita numarul crizelor, incearcati sa respectati regulile general valabile de mai sus si sa aplicati cateva solutii simple si eficiente:
-
Castanele actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos, si reduc permeabilitatea capilara. Se poate consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si de cina (timp de cateva saptamani). De asemenea, pot fi consumate sub forma de gemoterapie (extract din muguri de castan salbatic).
-
Pentru reglarea tranzitului intestinal se pot folosi semintele de in, care au efect laxativ bland, calmant si antiinflamator: sub forma de capsule cu ulei din seminte de in (1-2 capsule/zi) sau 1-2 lingurite/zi cu seminte de in macinate.
-
O alta metoda de prevenire a crizelor consta in cura de 2-3 saptamani cu plante care stimuleaza circulatia, sub forma de infuzii sau capsule. Incepeti cu 4 zile de tratament cu infuzie de ghimpe, apoi continuati cu infuzie din frunze de vita-de-vie, hamamelis, chiparos sau coaja de castan.
-
Puteti prepara singuri un ceai din plante pe care sa il consumati zilnic, timp de 2-3 saptamani: cate 3 pliculete de hamamelis, chiparos, coaja de castan se infuzeaza in 500 ml de apa. Cand ceaiul este gata, se completeaza cu apa rece pana obtineti 1,5 litri de bautura, pe care o consumati de-a lungul zilei.
Remedii naturale pentru calmarea crizelor cauzate de hemoroizi
In perioadele de criza, aveti nevoie de remedii care sa reduca durerea, inflamatia si senzatia de mancarime:
-
Puteti face bai de sezut caldute, cu o durata de aproximativ 15-20 de minute, cu coada-soricelului, galbenele, tataneasa, coaja de salcie, pelin, pentru diminuarea simptomelor.
-
Sunt utile si cataplasmele cu infuzie sau decoct concentrat de musetel, galbenele, coada-soricelului, urzica, afin, scoarta de salcie, cretisoara, brusture, nalba-mare, soc.
-
Tot sub forma de cataplasma se poate folosi si varza. O frunza de varza se zdrobeste cu o sticla si se aplica pe locul dureros. De asemenea, puteti aplica o cataplasma cu argila, zilnic, timp de 21-30 de zile.
-
Pentru calmarea mancarimilor, aplicati extract uleios de galbenele, pe care il alternati cu o compresa cu gheata (bumbac in care puneti cuburi de gheata) si faceti bai de sezut caldute cu coji de castan, care ajuta la retragerea venelor dilatate.
Mai multe pe www.farmaciata.ro