Mergi la conţinutul principal

Succes pentru Transgaz la Davos

* marți, 23 mai, s-a semnat acordul cu fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări * de altfel, colaborarea Transgaz cu alți operatori din Europa de Est a fost deja parafată pe 7 aprilie, la inițiativa directorului general Ion Sterian * pentru expertiza sa în domeniul energetic, brăileanul Ion Sterian a fost invitat să vorbească la Forumul Economic Mondial de la Davos

 

Compania națională Transgaz a semnat marți, 23 mai, la Davos, un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări SICAV-RAIF (3SIIF), fond comercial dedicat investițiilor în infrastructură din Europa Centrală și de Est, pentru realizarea în comun a unor investiții de până la 626 milioane euro în infrastructura de transport a gazelor naturale pregătită pentru hidrogen din România.

Avand în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport a gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în același timp securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări, se arată într-un comunicat al Transgaz.

Acordul privind foaia de parcurs se bazează pe Termenii de Referință conveniți anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale pregatită pentru hidrogen în România, prin intermediul unor noi societăți mixte de proiect deținute de Transgaz și 3SIIF.

După finalizarea proiectelor, acestea vor fi vândute către Transgaz.

Transgaz și 3SIIF anticipează finalizarea și semnarea documentației privind tranzacția în cel de al treilea trimestru din 2022, iar constituirea unei prime societăți mixte de proiect este prevazută înainte de sfârșitul anului.

„Securitatea energetică în regiunea celor Trei Mări nu a avut niciodată o importanță mai mare. Avem nevoie de o infrastructură energetică de ultimă generație pentru a continua dezvoltarea economiilor noastre. Până în prezent, regiunea a avut cea mai rapidă creștere economică din UE și cred cu tărie că acest lucru va continua să atragă capital privat pentru investiții în infrastructura din regiunea noastră, a declarat Beata Daszynska-Muzyczka, președinte al Fondului.

3SIIF este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura energetică, de transport și digitală din statele membre ale Uniunii Europene care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. Regiunea celor Trei Mări cuprinde 12 state membre ale UE din Europa Centrala și de Est.

Investițiile Fondului cuprind: Cargounit, cel mai mare operator de leasing de locomotive din Polonia, Enery, o companie de producție de energie regenerabilă care dezvoltă proiecte în regiune, și Greenergy, o platformă de centre de date care vizează satisfacerea nevoilor de calcul și stocare de date din regiune.

Reamintim că acest acord vine după ce la inițiativa Transgaz, companie condusă de brăileanul Ion Sterian, s-a semnat pe 7 aprilie a.c între Operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din România, Polonia, Slovacia și Ungaria,  Memorandumul de înțelegere comun, la Budapesta. Mai exact, cooperarea dintre cele patru părți, maghiară, slovacă, poloneză și română, și-a propus să inițieze activități comune în mai multe domenii.
În acest context, ca recunoa
ștere a tranziției către energia verde și a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, cele patru OTS de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, Gaz-System din Polonia, Eustream din Slovacia și FGSZ din Ungaria) au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de a-și decarboniza operațiunile, de a transporta gaze verzi și de a investiga potențialul transportului de CO2. Tocmai de aceea, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a fost invitat să vorbească în cadrul panelului privind diversificarea energetică a Europei, la celebrul Forum Economic Mondial care a avut loc la Davos în perioada 22 – 26 mai a.c.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro