Mergi la conţinutul principal

Studenţii riscă să piardă gratuitatea pe tren

• Guvernul vrea să limiteze numărul de călătorii acordate studenţilor, conform unui anunţ făcut de ministrul Finanţelor • schimbări s-ar putea face şi în ceea ce priveşte bursele, acestea urmând să fie suspendate pe perioada verii

 

Cu o mână dau, cu alta iau! Studenţii riscă să nu mai poată circula gratuit cu trenul după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat recent că se gândeşte la limitarea gratuităţii studenţilor pe CFR. O decizie exactă va fi luată până la rectificarea bugetară de la finalul lunii, Teodorovici declarând că fie va reduce numărul de călătorii de care studenţii pot beneficia, fie va fi introdusă o limită de vârstă de 26 ani, fie mai există varianta ca de gratuitate să se bucure doar studenţii cu rezultate academice bune. Ministrul Finanţelor ar intenţiona să facă schimbări şi în ceea ce priveşte acordarea burselor, acestea urmând să fie suspendate pe perioada verii.

Studenţii s-au revoltat imediat după aflarea veştilor, mai ales că fix guvernul PSD-ALDE le-a acordat această facilitate în 2017.

“Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenţilor înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă la instituţiile de învăţământ superior acreditate reprezintă una dintre facilităţile cu cel mai mare impact asupra calităţii vieţii studenţilor. În contextul dimensiunii sociale a educaţiei, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învăţământul superior, care contribuie la creşterea numărului de studenţi din medii socio-economice defavorizate”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Studenţii susţin că aceste măsuri sunt doar o distragere de la soluţionarea adevăratelor probleme din mediul universitar, cum ar fi rata ridicată a abandonului universitar, condiţiile din cămine sau problemele de infrastructură.

“Intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională din partea actualilor decidenţi şi vizează încălcarea unui principiu fundamental al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept, odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns”, se mai arată în comunicatul de presă.

Organizaţiile membre ANOSR au cerut ieri o întâlnire cu miniştrii de la Educaţie, Transporturi, Finanţe şi primul-ministru  pentru a găsi o soluţie la limitarea drepturilor studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro