"Nu au fost bani. In 2006, s-au alocat de la bugetul local doar 600 milioane de lei, pentru activitatea de prindere a ciinilor. Banii astia nu ajungeau nici pentru salariile angajatilor, in conditiile in care ecarisajul presupune cheltuieli foarte mari, cu intretinerea adapostului, sterilizarea ciinilor, asigurarea echipamentelor necesare si asa mai departe!", ne-a declarat Adrian Dediu, directorul DAGL.
Lipsei de fonduri i s-a pus capac cind, in urma unei executari silite pentru o datorie mai veche, DAGL a ramas tocmai fara masina cu care transporta ciinii capturati pe strazi la adapostul de la Lacu Sarat. In aceste conditii, de la inceputul anului, nu prea s-a mai prins nici un maidanez, iar DAGL s-a marginit in a le duce mincare si apa celor deja aflati in adapost. Angajatii aflati in schema de personal pe post de prinzatori au fost folositi la alte activitati, cum ar fi dezinsectia sau repararea mobilierului stradal.
De astazi, situatia ecarisajului din Braila ar trebui sa se schimbe. In sfirsit, la mai bine de o luna de la cistigarea licitatiei, ONG-ul lui Horez a fost programat sa semneze contractul de preluare a acestei activitati. "Au fost de rezolvat multe chestiuni birocratice", ne-a explicat Vasile Horez intirzierea. Acesta se arata hotarit sa schimbe complet starea de lucruri. El spune ca, in numai citeva saptamini, brailenii vor putea observa diferenta.
Nu se gasesc prinzatori de ciiini
Activitatea asociatiei lui Horez incepe, insa, cu stingul: desi a dat anunturi in ziare, acesta nu a reusit sa incadreze cei patru prinzatori de care are nevoie. "Nu inteleg de ce nu sint doritori, mai ales ca salariile vor fi frumoase, de aproape 7 milioane de lei vechi pe luna!", se mira Horez, dupa un prim contact cu cheful de munca al brailenilor.
Noul responsabil de soarta ciinilor maidanezi braileni se declara un iubitor al animalelor si spune ca nu vor fi euthanasiate decit exemplarele agresive sau foarte bolnave. In rest, ciinii strinsi de pe strazi vor fi dati spre adoptie, dar nu oricum, ci dupa ce au fost insemnati in prealabil, astfel incit noii stapini sa fie trasi la raspundere daca ii abandoneaza din nou pe domeniul public. Ciinii nedoriti de nimeni vor fi tinuti in adapost pina cind isi vor gasi sfirsitul pe cale naturala, spune Vasile Horez. Acesta intentioneaza sa reamenajeze adapostul de la Lacu Sarat si sa infiinteze acolo si o pensiune pentru animale de companie. Ca surse de finantare pentru activitate, Horez se bazeaza pe banii alocati de Primarie, dar si pe fonduri nerambursabile atrase prin intermediul ONG-ului. Banii de la bugetul local ar putea fi, insa, mult mai putini decit crede acesta. "Cam 5,3 miliarde de lei vechi anual", spera Horez sa primeasca de la Primarie - dupa cum el insusi ne-a marturisit - pentru ca treaba sa mearga bine si cei 16.000 de ciini vagabonzi, potrivit estimarilor sale, sa dispara cit mai repede de pe strazile Brailei. Din moment ce, in anul in curs, DAGL a primit doar 600 milioane de lei, pentru acelasi scop, acesta s-ar putea sa ramina doar un vis frumos!