Mergi la conţinutul principal

Stresul depunerii Declarației unice, amânat cu două săptămâni

* asta după ce contribuabilii care trebuie să depună acest formular au luat cu asalt site-ul ANAF pentru a apela la serviciul online gratuit Spațiul Privat Virtual * mai nou, Fiscul le pune la dispoziție o aplicație informatică specială pentru depunerea acestei declarații

 

 

În ședința de Guvern de joi, 12 iulie, s-a aprobat extinderea până la finele lunii în curs a termenului până la care contribuabilii, persoane fizice pot depune Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale. "Termenul a fost extins deoarece atât bonificația de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 și plătit integral până la 15 martie 2019, cât și cea acordată corespunzător pentru contribuțiile sociale datorate, au suscitat interesul contribuabililor, care a determinat îngreunarea Spațiului Privat Virtual prin numărul foarte mare de accesări ale acestui serviciu online gratuit în apropierea expirării termenului", se precizează într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România și/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au de asemenea obligația de a depune Declarația Unică.

Declarația Unică se depune online, atât prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), pe baza de nume utilizator și parolă sau cu certificat digital calificat, cât și prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

Declarația se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

De precizat că pentru a simplifica completarea și depunerea online a Declarației Unice, Ministerul Finanțelor Publice - ANAF pune la dispoziția contribuabililor o aplicație informatică dedicată, care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/

Declarația Unică se poate completa și depune de la adresa indicată anterior prin logarea în aplicația respectivă cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual. Fiscul recomandă utilizarea din timp a aplicației dedicate completării și depunerii online pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistrați simultan în sistem.

Nedepunerea la termenele prevăzute de lege de către persoanele fizice a Declarației Unice se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro