Mergi la conţinutul principal

Strada dispărută

• brăilenii care ar vrea să meargă pe vechiul traseu care făcea legătura între Calea Călăraşilor şi zona industrială PAL - “Stânca” au surpriza să găsească strada Gral. Ghe. Avramescu blocată cu un gard de plasă metalică • există o explicaţie: potrivit primarului Dragomir, consilierii locali au aprobat în unanimitate, în 2017, un schimb de terenuri între un dezvoltator imobiliar şi municipalitate • astfel, a fost cedat un tronson din vechea stradă, pentru ca magazinul Lidl din zonă să poată fi reconfigurat • în schimb, Primăria primeşte o suprafaţă similară de teren, pe care investitorul s-a obligat să amenajeze o parcare publică cu 60 de locuri • pe lângă reconfigurarea Lidl, pe suprafaţa fostului PAL va mai fi construit un mare mall şi tot acolo va fi înfiinţat Cartierul Artiştilor

 

Reamenajarea supermarket-ului “Lidl” de pe bulevardul Dorobanţilor este în plină desfăşurare, iar după cum se derulează lucrurile pe şantier e posibil ca în câteva luni să se facă inaugurarea noului magazin. Acesta va fi incomparabil mai spaţios decât cel vechi, aspect ce nu poate avea decât un efect benefic asupra calităţii activităţii comerciale desfăşurate aici. Investiţia a venit, însă, “la pachet” cu un detaliu ce provoacă în rândul unora dintre brăileni o uimire amestecată cu o doză masivă de indignare.

Iată, de exemplu, reacţia postată recent de un brăilean pe o reţea de socializare:  “Am văzut ceva foarte interesant în acest oraş al tuturor posibilităţilor. Am intrat prin gangul de la Abonamente din Barieră şi am vrut să ies pe strada din spatele magazinului Lidl, paralelă cu Dorobanţiul. Când am ieşit din gang, am avut surpriza să văd că a dispărut strada. Fantastic! Magazinul Lidl a ocupat toată strada, blocând-o bineînţeles, adică desfiinţând-o, mai bine zis. Înainte, magazinul era pe lungime, acum e pe lăţime. Oare cum a fost posibil aşa ceva, să fie date nişte avize, aprobări, pentru un magazin desfiinţând o stradă? Interesante întrebări, aş zice!”.

Strada despre care se face vorbire figurează pe hartă cu denumirea General Gheorghe Avramescu şi făcea legătura între Calea Călăraşilor şi zona industrială a fostului PAL şi a fostei fabrici de ciment “Stânca”. Cel mai probabil, toţi brăilenii care ajung în zonă şi observă acel gard de plasă metalică pus de-a curmezişul străzii se întreabă cum a fost posibil ca o arteră rutieră a municipiului să dispară pur şi simplu. Există, totuşi, o explicaţie, pe care ne-a oferit-o primarul Marian Dragomir: “Printr-o Hotărâre de Consiliu Local, votată în unanimitate de toţi consilierii, s-a făcut un schimb de teren cu investitorul care a preluat activele fostului PAL. Municipalitatea a oferit o suprafaţă de 1.445 metri pătraţi de pe strada General Avramescu, necesară pentru reconfigurarea magazinului Lidl, şi a primit în schimb o suprafaţă similară, pe care investitorul şi-a asumat obligaţia de a construi o parcare publică, ce va fi donată cu titlu gratuit municipalităţii”, ne-a declarat edilul şef.

Concret, este vorba despre HCLM 349 din 31 iulie 2017, prin care s-au stipulat următoarele aspecte: “Se aprobă schimbul de terenuri între municipiul Brăila, proprietar al terenului situat în Brăila, Str. Gral. Ghe. Avramescu, tronson 1 cu NCP 90887, în suprafaţă de 1.445 mp, pe de o parte, şi SC Dezimob Invest Group SRL, proprietar al terenului în suprafaţă de 1.445 mp, situat în Brăila, Str. Gral. Ghe. Avramescu, nr. 10, lot 1/1/1 cu NCP 90878, pe de altă parte.

După perfectarea contractului de schimb în formă autentică, terenul în suprafaţă de 1.445 mp situat în Brăila, Str. Gral. Ghe. Avramescu, nr. 10, lot 1/1/1 cu NCP 90878 va fi inclus în inventarul domeniului public al municipiului Brăila, cu o valoare de 549.100 lei, cu destinaţia parcare.

Se stabileşte în sarcina investitorului SC Dezimob Invest Group SRL obligaţia de a amenaja suprafaţa de teren cedată către municipiul Brăila în conformitate cu prevederile PUZ şi anume «parcare rezidenţială cu 60 locuri». Reţelele de utilităţi publice existente pe terenul proprietate a municipiului Brăila vor fi deviate pe cheltuiala investitorului, cu avizul deţinătorilor, fără afectarea beneficiarilor.

La finalizarea investiţiei, investitorul SC Dezimob Invest Group SRL se obligă să predea amenajările Municipiului Brăila, în vederea introducerii acestora în domeniul public al Municipiului Brăila”.

 

Amenajarea parcării promise încă nu a început

 

În total, cam un sfert din lungimea străzii Gral. Ghe. Avramescu a fost “înghiţită” de şantierul magazinului “Lidl”, care este reconstruit într-un ritm destul de alert. În ceea ce priveşte parcarea promisă de investitor, lucrurile nu se mişcă la fel de bine. De fapt, nu se mişcă deloc deocamdată. Alex Ivan, reprezentantul “Dezimob Invest Group” SRL dă asigurări, totuşi, că lucrările vor începe în curând la acea parcare de 60 locuri situată în spatele blocurilor de pe Calea Călăraşilor, între supermarket-urile Lidl şi Penny. “Amenajarea parcării pe care ne-am asumat să o facem va începe odată cu construirea viitorului mall situat lângă magazinul Lidl. Avem toate autorizaţiile la zi, mai trebuie puse la punct anumite detalii şi deschidem şantierul...”, am fost informaţi. Sursa citată a mai spus că traseul străzii Gral. Avramescu nu a fost complet desfiinţat ci doar deviat cu câteva zeci de metri. “Nu este vorba despre un blocaj. Va exista o cale de acces în continuare, prin spatele magazinului Lidl”, a precizat acesta.

După cum v-am mai informat, pe cele circa 10 hectare ale fostei societăţi PAL SA urmează să se ridice o zonă rezidenţială denumită Cartierul Artiştilor. Terenul, cu tot cu halele de pe el, aflate într-o stare avansată de degradare, a fost achiziţionat în 2016, de la lichidatorul fostului PAL, “Sierra Quadrant”, de dezvoltatorul imobiliar “Dezimob Invest Group” SRL. Acesta şi-a anunţat, la începutul anului 2018, intenţia de a construi acolo un “Complex rezidenţial cu funcţiuni complementare”, adică un nou cartier de locuinţe dar şi o galerie comercială în genul mall-ului de la Vărsătura. Terenul a fost “spart” în 15 loturi, iar configuraţia viitorului cartier prevede apariţia a cinci străzi care vor purta numele unor mari actori români: Stela Popescu, Iurie Darie, Sergiu Nicolaescu, Dem Rădulescu şi Toma Caragiu.  

În februarie 2018, reprezentantul “Dezimob Invest Group” SRL, Alex Ivan, ne declara că amenajarea celor cinci străzi “va începe anul acesta”, de la trasare şi montarea tuturor reţelelor de utilităţi - gaze, canalizare, apă -, până la realizarea fundaţiei şi asfaltarea propriu-zisă. Tot pentru anul 2018 era programată şi construirea unui complex comercial ce va presupune repoziţionarea supermarket-ului “Lidl” şi “încastrarea” acestuia în viitorul mall, care urmează să ocupe circa 25% din suprafaţa fostului PAL. Pe restul suprafeţei va fi construit, în următorii câţiva ani, un cartier de blocuri ce va cuprinde, în total, 500 de apartamente. “Vor fi blocuri cu o arhitectură deosebită faţă de ceea ce există în momentul de faţă în Brăila. E vorba despre un concept nou, demn de ceea ce noi vrem să fie un «cartier al artiştilor»“, ne declara, în urmă cu peste un an de zile, Alex Ivan.

Deocamdată, în afară de şantierul deschis pentru reconfigurarea magazinului “Lidl”, lucrările au cam stagnat în Cartierul Artiştilor. Trasarea şi amenajarea noilor străzi încă nu a început dar, după cum dă asigurări Alex Ivan, urmează să înceapă cât de curând, la fel cum va începe şi construirea noului mall şi a parcării care trebuie cedată Primăriei. Tot anul acesta s-ar mai putea construi câteva case şi chiar ar putea începe construcţia la noile blocuri, ne-a mai spus reprezentantul “Dezimob Invest Group”. Acesta a mai precizat că atât magazinul “Lidl” cât şi noul mall ar putea fi gata până la finalul anului, aşa încât să fie inaugurate în preajma Crăciunului.

Investitorul imobiliar a reuşit, totuşi, să finalizeze ceva: a reabilitat două clădiri ale fostului PAL, pe care le-a transformat în blocuri rezidenţiale. În total, acolo se află circa 90 de apartamente, de una, două sau trei camere. Alex Ivan ne-a spus că în prezent se fac racordurile la utilităţi, după care apartamentele vor putea fi ocupate de noii locatari.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro