Stilpi de electricitate, darimati pentru fier vechi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Stilpi de electricitate, darimati pentru fier vechi

Afaceri ilegale, in familie. Este ceea ce facea un grup de braileni, care darimau stilpi de medie tensiune, pentru a fura componentele metalice din virf, pe care le valorificau ca fier vechi. Indivizii adunau de la fiecare stilp darimat circa 50 kg metal, pe care le vindeau la firma tatalui a doi dintre ei, cu 150.000 de lei. Barbatii au distrus, intr-o luna, 71 de stilpi de beton, creind societatii "Electrica" un prejudiciu de un miliard si jumatate de lei. Acestia si-au inceput activitatea infractionala in luna decembrie a anului trecut, ei orientindu-se catre niste stilpi aflati in cimp, la circa 4 km de localitatea Rosiori. Unii dintre stilpi ii distrugeau degeaba, pentru ca se intimpla ca atunci cind se prabuseau, consolele metalice sa se infiga in pamint si nu mai puteau fi scoase. Bucatile metalice pe care resuseau sa le stringa le duceau la o firma de colectare a fierului vechi pe care o conducea chiar tatal a doi dintre indivizi.
Politistii postului de la Insuratei au periat, pur si simplu, zona a trei localitati vecine, Rosiori, Florica si Tataru, in cautarea oricarui indiciu despre hotii de fier vechi care distrugeau stilpii de beton. La finele saptaminii trecute, acestia au identificat trei dintre presupusii autori, respectiv Daniel Dumitru, de 23 de ani, Nicolae Bianu, de 27 de ani, si Ionel Bianu, de 31 de ani, din Dudesti. Cei trei si-au recunoscut vina si au povestit cu lux de amanunte cum procedau. Astfel, Daniel Dumitru a explicat ca ideea i-a venit pe cind trecea prin zona in care au furat, venind spre casa, de la o ruda. El a provestit ca a revenit de citeva ori la stilpii respectivi, pentru a vedea cit sint de grosi, daca sint conectati la reteaua de medie tensiune si cam cum ar putea proceda, ca sa-i darime. Dupa ce s-a edificat asupra situatiei din teren, el a pus in discutia fratelui si a unor prieteni propunerea sa, si cu totii au fost de acord sa actioneze. Dumitru a aratat anchetatorilor si cum actionau: "Spargeam in lateral, la baza stilpului, bateam cu barosul amindoi, si dupa aceea bagam ranga intre sufe, ca sa se aplece stilpul, cadea la pamint si dupa aceea taiam consolele cu bomfaierul si furam metalul. Prima data am darimat sase stilpi, a doua oara, cinci, si tot asa... Am venit aici de sase ori. Veneam de dimineata, lucram si noaptea ne intorceam cu caruta, ca sa incarcam metalul. Uneori, nu reuseam sa luam consolele, era pamintul inghetat, nu mergea sapat, sa le scoatem de acolo. Am incercat, am mai taiat si la bomfaier, pina n-am mai avut nici pinze. Au fost vreo citiva stilpi, carora nu le-am luat consolele. Stilpii aia au cazut rau, au cazut pe pamint, s-au infipt asa, in virf si n-au mers scosi.Trebuia sa batem, si pamintul era inghetat"
La rindul sau, Ionel Bianu a declarat politistilor ca, in ciuda aparentelor, nu era cine stie ce truda, sa darimi stilpii de beton: "Nu era munca mare, munca grea nu era, pentru ca nu era decit de spart de jos si de sus, de taiat putin la bomfaier si tot asa, de batut la baros. Ca sa darimam un stilp ne lua cam 15-20 de minute, depinde de baros, cum dadeai, daca te simteai bine, ca daca iti era rau, nu mai aveai aceeasi putere si acelasi chef de munca".

"Tatal nostru stia de unde provine fierul vechi, pe care il aduceam"

Cei trei barbati au spus ca tot metalul adunat de la stilpii cazuti il duceau acasa la fratii Bianu, al carui tata conducea un punct de lucru al unei firme de colectare a fierului vechi. Ei au recunoscut ca tatal lor stia exact de unde aduc ei metalul. "Fierul vechi pe care il colectam il duceam acasa la noi, unde tatal meu are o firma. El stia de unde aducem metalul respectiv. Stia, pe o parte, dar nu ne zicea nimica, tacea din gura. Nevasta-mea cintarea bucatile de fier vechi pe care le aduceam", a mai explicat Ionel Bianu.
In ceea ce-l priveste, Nicolae Bianu sustine ca nu doar tatal sau stia de unde provine metalul achizitionat, ci si patronul firmei, care le promisese protectie, in cazul in care se intimpla ceva: "Tatal nostru stia de unde provine fierul vechi pe care il aduceam, dar stiau si altii. Stia si domnul care are firma. Daca l-a deranjat? L-o fi deranjat, dar daca a zis ca el e mare si ca are bani, ca ne poate proteja..."
Seful postului de Politie Insuratei, insp.princ. Valentin Damian, ne-a spus concluziile la care a ajuns, in urma investigatiilor: "In data de 3 februarie 2003, am primit o sesizare privind distrugerea a 71 de stilpi de medie tensiune, din zona localitatii Rosiori si furtul consolelor metalice din virful acestora. Politistii din Insuratei si posturile arondate au periat zona localitatilor Rosiori, Tataru si Florica si au discutat cu oameni din fiecare gospodarie, pe care i-am intrebat daca nu au vazut nimic suspect, in perioada respectiva. In urma cercetarilor desfasurate, i-am identificat pe Dumitru Daniel, Bianu Nicolae si Bianu Ionel, care, pusi in fata probelor, au recunoscut totul. Astfel, am descoperit ca, in perioada lunilor decembrie - ianuarie 2006, ei s-au deplasat la reteaua de medie tensiune situata in partea de est a localitatii Rosiori, unde, cu ajutorul unui baros, pinze de bomfaier si a unei rangi, au darimat cei 71 de stilpi apartinind "Renel" si folosind un bomfaier, taiau elementele de sustinere ale acestora, pe care le furau.
Ei au actionat in mai multe rinduri, darimind intre 5 si 10 stilpi. Deplasarea in zona stilpilor o faceau pe jos, pe timp de zi, reteaua vizata de ei aflindu-se la circa 4 km distanta de Rosiori. Pe timpul noptii, ei se reintorceau cu caruta, pentru a transporta consolele metalice furate. Fratii Bianu nu veneau mereu cu aceleasi persoane, la furat. Barbatii duceau materialele sustrase la domiciliul familiei Bianu, in curtea careia functiona un punct de lucru al firmei SC Pelin SRL din Fetesti-Ialomita. Prejudiciul creat societatii Electrica este de circa 1,2 miliarde lei".
Politistii cred ca, in afara celor trei, mai sint si alte persoane care au actionat si le cauta, in continuare. Daca vor fi gasiti vinovati pentru furt de componente electrice si distrugere, barbatii risca pina la 15 ani de inchisoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro